Tips til å håndtere korona-krisen

Hvordan håndterer du den nye korona-hverdagen og følelsene som nå oppstår?

Koronaviruset preger nyhetsbildet over hele verden og manges hverdag er satt på hodet. 

Det er en underlig tid vi nå opplever og som mennesker håndterer vi kriser ulikt. Mange av oss blir bekymret eller redde mens andre forholder seg rolig eller helst ikke vil forholde seg til det som skjer. Stress, forvirring og sinne er også naturlig å føle på.

Plutselige endringer er noe som veldig lett preger folk flest og skaper kaos i den enkelte, der flere motstridende følelser får spillerom samtidig og alt dette er naturlig.

I samarbeid med kommunepsykolog Ask Svelmo Nilsen og kyndige fagpersoner, vil jeg som ordfører, gi jeg deg noen råd om hvordan det er lurt å legge opp hverdagen fremover:

1.      Behold rutiner
Hjemmekontor, karantene eller isolasjon gjør det lett å la rutinene skli ut. Forskning viser at rutiner er en viktig faktor for hvordan vi har det med oss selv. Kom deg opp til vanlig tid, spis frokost, stell deg og kle på deg vanlige klær. Gode søvnrutiner er vel så viktig. Strever du med søvn er første råd: Stå opp til samme tidspunkt hver dag – uansett.  

2.      Beveg deg ute
Vi mennesker trenger dagslys og vi trenger bevegelse. Har du mulighet til å gå en halvtimes tur hver dag er mye gjort. Bevegelse, dagslys og frisk luft er viktig for å motvirke slapphet, tiltaksløshet og depresjon.  

3.      Finn et godt fellesskap
Hvis du bor sammen med andre, gjør noe hyggelig sammen hver dag og tilpass aktiviteten etter hva som passer for dere. Bor du alene så ta kontakt med andre om du har mulighet.

Ring en venn, oppdag en hobby som du kan diskutere med andre på nett, mm. Oppsøk et nettverk du kan trives i! Kjenner du noen som er mye alene. Ring dem og hør hvordan det går eller bare snakk om noe interessant eller gøy.  

4.      Vær litt grei mot deg selv
Felles for mange nå er at livet blir roligere enn vanlig, og vi får mye mer tid. Tenk på hva som gir påfyll heller enn hvordan du «bør» utnytte tida. Gjør hyggelige ting, som du kanskje ikke har hatt tid til å gjøre tidligere. Det kan være noe nytt eller det kan være noe du har drevet med før.

Gjør noe avslappende og hyggelig før du skal sove, helst uten bruk av skjerm. Radio, lydbok eller bok er å anbefale. Generelt må du kjenne på hva nettopp du har behov for, det gjelder også det å snakke med noen om hvordan du har det.  

5.      Følg med passe mye
Ting endrer seg raskt, men tenk gjennom måten du holder deg oppdatert på. Blir du lett redd av de store overskriftene så velg noe annet. Lag gjerne er rutine for hvordan og når du sjekker nyheter, for eksempel faste klokkeslett.

Det er utvilsomt mange ting man kan bekymre seg for nå, og det er mye som må tas på alvor. Konstant bekymring er slitsomt så også her kan det være lurt å lage en rutine for seg selv. Forsøk å sett av en bestemt tid i løpet av dagen hvor du får lov til å kjenne på bekymring, og ellers øver du på å la det ligge. Sørg for at det ikke ødelegger for nattesøvnen!  

6.      Trygg barna!
Det vil alltid være ting som er farlig, også i en hverdag ulik fra den vi står i nå. Voksne må hjelpe barna slik at de likevel opplever seg som trygge. Barn som får denne hjelpen, kan klare seg godt gjennom mye som er skummelt og usikkert.

Det kan være lurt å snakke med andre foreldre, og lære lure triks av hverandre. Søk hjelp fra andre dersom du synes det er vanskelig å skjerme barna fra din bekymring. Det samme gjelder å skjerme barna fra for mye nyheter.

Barn trenger å bli snakket med på sitt nivå. Det er viktig at de får tilpasset informasjon og at denne informasjonen er riktig og tilstrekkelig. Spør barnet ditt hva det vet og lytt til spørsmål og følelser.

Det er viktig for barn at foreldrene tåler at barnet er redd eller lei seg. Vær ærlig på at det er en vanskelig situasjon, men at du passer på barnet ditt og fokuser på at hele Norge jobber sammen for at det skal bli minst mulig farlig.

Det er lurt å avslutte en samtale om det som er skummelt og farlig med håp og fokus på det som er bra.

Slik snakker du med barn om koronaviruset

Disse rådene er rettet mot psykisk helse, de er generelle og vil ikke passe for alle. Det viktigste er å følge råd fra myndighetene, og myndighetenes råd vil alltid være det som gjelder.

Til slutt, usikkerhet og utrygghet kan gjøre noe med oss alle. 

Kjenner du at det er vanskelig, kjenner du deg ensom eller er du bekymret for din eller andres psykiske helse, kan du ringe dette telefonnummeret: 481 96 614.

Telefonen åpner kl. 12.00 den 17.03.20 og er åpen fra kl. 9-15 alle hverdager.

Dersom barn har spørsmål, oppfordrer vi foreldre til å ringe på vegne av barna sine.

Spørsmål om symptomer, testing eller smittevern fortsatt rettes til koronatelefonen: 970 58 599.  

Sist oppdatert: 18. oktober 2020