Møt Hallgeir - Bambles påtroppende ordfører

Klokken er 0829, jeg sitter og gleder meg på kontoret og venter på et intervju med Hallgeir Kjeldal.

Påtroppende ordfører Hallgeir KjeldalKlokken slår slaget 0834 og Hallgeir er enda ikke kommet, jeg begynner å bli nervøs og håper han ikke har glemt meg. Da hører jeg det smeller i inngangsdøren nede, Hallgeir er innenfor Halen gård og vi kan begynne vår lille avtalte samtale.

En lettet mann
Som alltid er Hallgeir en blid, positiv og smilende mann. Når man møter Hallgeir og begynner å prate med ham, glemmer man litt at han var forsinket og starter heller å glede seg til hva han har på hjertet. Noe av det første han sier er at telefonen ikke har stått stille siden tirsdag, det har vært veldig hektisk. Hallgeir forteller også om mange rare og artige følelser, har sovet dårlig mot slutten av valget, har hatt mange rare tanker. Men, NÅ har jeg landet, uttrykker han. Det er helt sant, det er en god følelse, men jeg har landet og er fryktelig spent på fortsettelsen. Han sier han aldri før har vært ordfører, så dette er fullstendig nytt. Han har stor respekt for jobben Jon Pieter Flølo har gjort, han har vært ordfører med stor O, som han elegant uttrykker det. Mye pga Flølo har det vært stor grad av enighet i kommunestyremøtene og de har gått smertefritt stort sett hver gang.

Hallgeir Kjeldal, som feiret sin 60 årsdag i sommer, er født og oppvokst på Stathelle og føler seg som en ekte Bambling, selv om han har bodd i København en liten periode. Dette var mens familien fremdeles bodde på Stathelle, er han kjapp med å presisere. Av yrke har han  jobbet lengst i industrien og fortalte mye interessant om hva han har vært gjennom. Jobben i Borealis er vel den jobben som oftest ble nevnt i ulike sammenhenger, spesielt siden to tidligere ordførere i kommunen kommer fra jobber derfra. Han sier dette med litt stolthet, samtidig som han setter seg godt tilbake i sofaen og får et «minnesyn» over seg, hvor han tenker tilbake litt i tiden.

Avdelingsleder og pulverteknologi
Hallgeir har vært prosesssoperatør, support manager, sittet i ledergrupper og gjort mye han gleder seg over…dette har vært dannelsen av Hallgeir Kjeldal, sier han og ler. MEN, som vi alle sammen vet, alt har en ende. Det vil si, mens han jobbet i Borealis, ble de kjøpt opp av Ineos som gjorde at Hallgeir måtte til Wien for å jobbe, da hoppet han av og begynte og jobbe for Vekst i Grenland med prosjekter innenfor gassrør, da spesielt biogass. Per i dag jobber Hallgeir som avdelingsleder i Tel-Tek og mest med pulverteknologi. Jeg merker Hallgeir blir litt alvorlig og sier at pulver er viktig i industrien, enten som råstoff i en annen produksjon eller som ferdigmateriale. Jobben består litt i å tilrettelegge for andre og sørge for at andre gjør jobben sin bra. Det er mye flinke folk som gjør en utmerket jobb her.

Hallgeir har nå fått permisjon fra jobben for å kunne ta på seg vervet som ordfører. Teltek heier på Hallgeir og er veldig glad på hans vegne. Når jeg spør ham om hvordan han har taklet det å ta mye fri fra jobben for å være politiker, sier han at Bamble kommune har fantastisk ordninger hvor det aldri har vært et problem å ta fri. Jeg får fri uten lønn fra jobben hvor kommunen kompenserer min jobb for timer jeg ikke har vært tilstede. Dette vil si at politikere har anledning til å være politikere, selv i en fullt betalt 100 % stilling. Men, som sagt, nå må han flytte kontor til 3. etasje på rådhuset for minst 4 år.

Vår påtroppende ordfører er gift med Gullborg og har sammen med henne to jenter på henholdsvis 33 og 27 år. Begge bor i Oslo. Jeg har faktisk blitt bestefar uttrykker han med verdens bredeste glis og kan ikke unngå å vise hvor stolt han er. Dette beviser også hvor viktig barna hans har vært opp igjennom, å følge dem opp uansett hva de har måttet gjøre. Så lenge de har det bra, er jeg glad…noe intervjuer nikker og er fullstendig enig i.

I denne spalten spør jeg ofte om mine intervjuobjekters følelser. Hva gjør dem sinte, glade osv. Jeg ser på Hallgeir at han forventer dette spørsmålet, da han har lest de tidligere intervjuobjektene mine og vet det kommer. Jeg tror han ble litt usikker i hvilken sammenheng han skulle forklare sin egen «sinthet», men han sier at han har veeeeldig lang lunte. Men usaklighet i forhold til møter han sitter i, det han kaller for møteplagelse. Det å aldri bli ferdig med noe, aldri avslutte en sak, en diskusjon, da blir han irritert. Han viser det gjerne ikke, men det gjør noe med ham. Dette sier han er destruktivt for ham selv. Deretter begynner vi å snakke om enkle ting som det å kjøre bil, at han irriterer seg over mangelen på bruken av blinklys, at noen kjører langt under fartsgrensen når han har dårlig tid, slike ting.

Viktig å være positiv
Hva gjør deg ekstra glad da?, spør jeg. Da kommer svaret egentlig veldig raskt, han blir enkelt og greit veldig glad når han får til noe. Har noe ulmet i kroppen hans, enten på jobb eller hjemme, en problemstilling eller lignende, blir han glad når dette løses opp i. Han blir ekstra glad når han selv har klart å bidra til å løse det. Han avslutter med å si at han blir glad for å bli ferdig med ting. Han kan være kliss uenig i en sak, men er den ferdig, er den ferdig, da legger han det bort.

Smil til verden og verden smiler til deg, sier han, kanskje ikke nøyaktig slik, men slik ble det forstått i hvertfall. Hvorfor gå rundt å være sur på noe en ikke kan gjøre noe med? Slikt forstår ikke Hallgeir. Jeg er ikke noen small-talk person, men prater jeg med positive mennesker, kan jeg snakke om fugl og fisk.

Hallgeir har tatt på seg snakketøyet sitt i dag og jeg merker at jeg sitter og lytter på en vis mann som snakker. Han har mye på hjertet og jeg merker på meg selv at alt jeg tar med i artikkelen er verdt å få med seg. Har du som leser kommet helt hit, må du gjerne fortsette, det blir ikke kjedeligere, det lover jeg.

Herr Kjeldal sier han syklet Brotorvet rittet, slike ting gjør ham også glad, han blir glad når han har fullført noe, oppnådd noe. Å få anerkjennelse for noe man har gjort, det er bare deilig, sier han. Men når jeg spør ham hva han gjør når politikken, jobben og middagen er unnagjort, hva da…da sier han med en gang, da er det rett ut på sofaen. Jeg må ha 10 minutter, men kun 10 minutter, det blir sjeldent mer. Jeg lurte på om jeg skulle ringe Gullborg for å dobbeltsjekke med henne, men valgte å stole på ham. Ellers trener han et par ganger i uken, enten på sykkelen eller kanskje romaskinen han fikk av døtrene til jul.

Kaffe på Brotorvet
Kaffe på Brotorvet gjør han svært ofte, helst om lørdager. Da setter han seg på en kafe og prater med venner, så han sier høyt og tydelig at folk må gjerne må komme og hilse på når de ser ham, slå gjerne av en prat. Utover dette er han ofte på hytta i Lunde, noen ganger ute med båten, glad i å ta bilder. Terapi for Hallgeir er å pakke sekken og ta seg en tur til Hørsfjell, gjerne helt alene. Å komme i ett med naturen, gjerne også ut i båten. Da lader Hallgeir batteriene, men han klarer ikke å legge fra seg mobilen, den må han ha.

En fanesak i politikken blir for Hallgeir å sørge for at det kommer vekst i Bamble. Vi må ha flere tilflyttere hit, gjerne et par tusen flere enn vi er i dag. Få på plass arbeidsplasser, få vekst i næringene, da kommer også folk. Gjøre Bamble attraktivt, viktig sak for ham. Fanesak to er at vi må få en god prosess rundt skolesaken. Vi må tørre å konkludere for å få en bedre bambleskole. Jeg kan gjerne nevne mange flere saker som opptar meg, men det får komme etter hvert, greit å ha nevnt noen.

MEN, når dagen er ved veis enda, da gjør Hallgeir som alle oss andre. Ser nyheter på TV, zapper litt mellom kanaler. Ser gjerne gullrekka på NRK, er glad i Skavlan. En god actionfilm er heller ikke å forakte. I stad snakket vi om å være sint og irritiert. Det som virkelig irriterer Kjeldal, er reklamepauser. Når man er inni en god scene i en film, hvorfor ønsker man plutselig å høre om tannbørster og bindinnlegg. Kan man ikke se hele filmen i ett strekk, så kan de bruke en time etterpå til reklame…Opptakerfunksjonen på dekoderen er en gudegave i tillegg til at jeg låner datteren min sin Netflix konto, hvor jeg ser House of cards. Dette må utvilsomt være den beste serien jeg har sett på TV. Han leser også bøker, spesielt krim, gjerne Jørn Lier Horst.

Vi nærmer oss slutten på praten og jeg lovet Hallgeir å få ferdig artikkelen innen vi tar helgen. Hvis vi skal prøve å oppsummere litt, kan man vel kanskje si at Hallgeir er flink til å snakke andre mennesker opp, skryte av mennesker som fortjener det, eller bare skryte av dem for å motivere. Han blir glad når andre lykkes, og spesielt når han selv har bidratt til det.

Arbeidsdagen til Hallgeir Kjeldal kommer til å bli snudd på hodet når han får overrakt ordfører kjedet den 15. oktober 2015.

Lykke til med vervet Hallgeir.

Takk for praten.

Sist oppdatert: 26. november 2015