Møt Unni - avtroppende varaordfører

Om få dager takker varaordfører Unni for seg og gir stafettpinnen videre.

Unni Brekka KiøsterudJeg sitter og lurer på om jeg skal starte denne artikkelen med setningen: Det var en gang en Unni…men egentlig er det flere enn en Unni der ute. Men, Unni Brekka Kiøsterud, hun er uekte Bambling med noen få prosent drammenser i seg. Samtalen vår startet litt i Drammen, derfor havnet vi på toppen av Kiøsterudbakken i Drammen…slalombakken mot sør man ser fra E-18 når man kommer fra Oslo.

Utadvendt dame
For dere som har blitt kjent med Unni de siste 4 årene, gjennom hennes varaordførerperiode, vet hvilken type dame dette er. Hun er litt utover det normale utadvendt, har alltid en historie på lur og ikke minst en liten latter. Hun elsker mennesker og elsker og omgås dem. Hun forteller at de eneste gangene hun er alene, er når hun er syk…ellers har hun alltid folk rundt seg.

Unni tok over vara-stolen fra Andreas Kjær, som etter denne perioden takker av som kommunestyrerepresentant for Bamble Senterparti. Unni har representert Bamble Høyre gjennom en årrekke, mens de siste 4 årene har vært fra varaordfører stolen. Jeg spurte henne om hennes første dag som varaordfører. Da var det mye praktisk som måtte ordnes. Hun hadde ingen klar agenda for hva hun skulle angripe først, det ville komme siden.

Når man prater med Unni, er det lett å miste litt fokus. Det er lett å bevege seg langt utover det som er planlagt å snakke om. Vi snakket rundt mange temaer. Ikke bare innen politikken, men alt mellom himmel og jord. Men, dette er Unni. Unni digger samtalen, samme hvem det gjelder.

Viktige saker
Når man er politiker er det viktig å få frem en del saker man brenner for. Jeg spør Unni hva hun husker som et av sine stolteste medie-øyeblikk, da sier hun at det er ganske mange ting. Men, hun nevner fort 110 sentralen og kampen mot justisdepartementet om beredskapen i Bamble. Ellers nevner hun den videregående skolestrukturen og det å jobbe denne saken frem til et enstemmig tverrpolitisk vedtak i kommunestyret. Hun var også tydelig på å fronte at fastleger ikke skulle kunne reservere seg mot å henvise til abort. Ellers mange enkeltsaker.

Unni er glad i å synliggjøre kulturlivet i Bamble. Tour of Norway ble på mange måter hennes «baby» og sier dette var et veldig stort øyeblikk kommunen fikk oppleve. Det å få sykkelfesten så tett innpå seg og oppleve et såpass stort arrangement…jeg kjenner at hårene på hele kroppen stritter når jeg snakker om det, sier hun. Men, å snakke om Tour of Norway er en helt annen artikkel i seg selv, derfor stopper vi her.

Unni er det man på pokerspråket kaller «All in». Skal hun satse på noe, gjør hun det hun makter for å se at det lykkes. Selv om prosjekter, oppgaver eller politiske saker noen ganger kan oppfattes kjedelig, gjør Unni seg flid i å lese seg opp. Slik blir hun kjent med stoffet. Hun gjør noe litt mindre interessant til noe mye mer interessant ved å bli kjent med det. «Hva er intermodal havn»?, sier hun plutselig…dette måtte hun kunne på et tidspunkt. Da leste hun seg opp og skjønte at dette faktisk var viktig. Hvis jeg finner ut at noe ikke er verdt å satse på, da dropper jeg det, ellers er jeg all in, avslutter hun.

Når man sitter i kommunestyret, går man gjerne opp på talerstolen inni mellom og argumenterer for saker som er viktige for en. Derfor spør jeg henne hvordan hun har det når noe hun har snakket varmt og godt om, blir slaktet av andre, gjerne opposisjon…hva føler en da? Da spør en seg kanskje om formidlingen har vært bra nok. Deretter lurer man på hvorfor ikke andre er like engasjert i dette. Når en sak man gløder for ikke går gjennom, da har en vel lov til å bli skuffet, sier hun.

Tydelighet
Unni er kjent for å være en tydelig person, hun tør å stå ved sine meninger. Jeg spør om politikk er en eneste stor «realityserie». Da svarer hun raskt, som hun ofte gjør, at politikk kan være som en realityserie, bare for samfunnsengasjerte voksne. Hun fortsetter med å si at politikk må være litt mer show, litt mer action uten å gå utover integriteten.

For en stund tilbake og mange kommunestyremøter siden, forteller Unni om en sak hun hadde skrevet papirene for, hvorav noen mente hun burde gjøre en del endringer. Da var hun overbevisst om at dette kom til å ta hele natten. Derfor sa hun fra talerstolen «Jeg vet ikke hvor mange timer søvn dere trenger, men jeg trenger seks». Da var det noen som våknet og reagerte litt….de som husker dette sitatet fra meg smiler litt nå, det vedder jeg på…
 
Som alle andre er Unni også en privatperson, men fritiden hennes har gått mye til politikken. Når politikken legges bort, tilbringer hun mye tid på hytta i Nome sammen med kjæresten, eller i klubb med venniner som ikke skyr politikken en tanke, da er det deilig å snakke om andre ting. Barna til Unni, som er voksne har merket at Unni har vært mye borte, men dette kommer til å endre seg nå. Hun er glad datteren er såpass samfunnsengasjert, da de har mange gode diskusjoner.

Utover dette er musikk terapi for Unni. Hun har årskort på Wrightegaarde. Musikk er stemningsbasert sier hun, en dag kan jeg sette på Bon Jovi eller CC Cowboys, eller annen god 80-tallsrock. Andre ganger er det bare deilig å høre Kurt Nilsen sine ballader. I noen tilfeller setter hun også på rap, da har hun opplevd å få noen lange blikk fra sønnen, sier hun og ler.

Når Unni er ute på fjorden sammen med venner som ender opp med en middag og kanskje en konsert, da har Unni det bra.

John Cleese
Hun trives også med bestialske mord i bøkene hun leser, kanskje en skikkelig blodig krim, gjerne noe av Jussi Adler Olsen. Hun elsker britisk humor, spesielt alt som inneholder John Cleese, Life of Brian. Situasjonskomedier som Two and a half men og Big Bang Theory gapskratter hun av.

Nå har vi snakket om mye og mangt, da er det på tide å runde av. Unni sier det veldig enkelt; for å oppsummere mine 4 år i varastolen, har jeg lært enormt mye fra det politiske miljøet i Grenland. Det er jeg veldig glad for. Erfaringen fra media har også vært veldig lærerikt. Unni er en ekte feminist, hun er trygg på seg selv som kvinne, men har et maskulint alter ego. Hun er opptatt av biler, spesielt spreke biler og elsker å kjøre dem. Hun testet ut rally for noen år siden og er ikke ukjent for å trøkke litt ekstra på gasspedalen.

Som et avsluttende spørsmål spør jeg hva som skjer videre. Jo, hun blir heltids faglærer i sine helsefag på Bamble videregående skole. I kommunestyremøtene blir hun, som hun selv uttrykker, en såkalt frittgående høne. Da representerer hun Telemark Høyre og ikke Bamble Høyre.

Råd og tips
Har du noen råd å gi påtroppende varaordfører, Heidi Therese Herum. Ja, det har jeg, svarte hun raskt. La henne få blomstre, la henne få ta egne valg og være selvstendig. Hun kommer til å lære at hun er mer varaordfører enn politiker. Det er viktig at hun setter seg godt inn i saker og er forberedt. Ikke mist personligheten din, vær ekte, vis hvem du er og vis ekte engasjement.

Da gjenstår det bare for intervjuer å ønske Unni lykke til videre.

Takk for praten.