Stipend- og prisvinnere 2015

I kommunestyremøtet torsdag den 10.12. fikk vinnerne for året 2015 overrakt sine priser/stipend

Stipend- og prisvinnere Bamble kommune 2015

På bildet: Bakerst: Knut Magnus, leder av Stipend- og priskomiteen. Midterste rad fra venstre Helge Oland – Frivillighetsprisen, Kate Holm og Gunnar Holm – Byggeskikkprisen, Susanne Denise Pettersen – Idrettstipendet. Foran fra venstre: Hedda Lund Andersen – Kulturstipendet, Malin Oterhals Eikåsen – Barne- og ungdomsstipendet

Barne og ungdomsstipendet gikk til Malin Oterhals Eikåsen
Malin er født i 1987 og har vært aktiv i Stathelle drillkorps io 10 år. Hun forteller at stipendet vil føre til at hennes store drøm går i oppfyllelse, nemlig deltakelse i Twirl Mania som er en av verdens største drillkonkurranser som går av stabelen i Disney World i USA i Februar 2016.

Kulturstipendet gikk i år til Hedda Lund Andersen. 

Hedda har vært aktiv i kor fra hun var 4 år, ofte som solist. Hun har vært dirigent i Langesund barnegospel i tre år og i barnekor i Skien kirke i tre år. Vinneren har gått musikklinja ved Skien videregående skole og studert klassisk sang hos Ragnhild Kjellsen i Skien fra 2010 til 2013. Hun har vært vikar for Bamble kulturskole i korarbeid. Høsten 2013 startet hun på Musikkhögskolan Ingesund der hun også har deltatt på ulike solistiske konserter. Høsten 2014 startet hun på musikklærer programmet på Musikhøgskolan Ingesund ved Karlstads Universitstet. Hun går nå i 2. klasse og blir student i fem år. Hun studerer klassisk sang for Ingegerd Hultén på universitetet og privat har hun sunget for Berit Nordberg.

Våren 2015 fikk hun en stor mulighet, hun fikk plass som sangelev hos Solveig Kringlebotn, en av Nordens ledende sopraner. Leksjonene tas både på Operahøgskolen i Oslo, men også hjemme hos Kringlebotn ca 2 – 3 ganger i måneden. 

Stipendet er derfor en hjelp til å fortsette som elev hos Kringlebotn samtidig med studier ved Musikhögskolan i Ingesund. Hun har utgifter til reiser, noter og leksjoner, og kulturstipendet vil  sikkert komme godt med. 

Idrettsstipendet var det Susanne Denise Pettersen som stakk av med.
Suanne er et stort talent innen sin idrett, håndball. Hun startet å spille håndball allerede som 6-åring og ble tatt ut til å være med på regionlag og regionlandslag som svært ung. Susanne har vært med på verdenslaget i håndball i forbindelse med en internasjonal cup i Spania.

Fra og med 2014 har hun deltatt på landslagssamlinger og landslagskamper, med EM for juniorlag i Spania sommeren 2015 som et foreløpig høydepunkt. I tillegg til landslagsplass er hun plukket ut til å delta i prosjektet Teletoppen. Frem til hun var 16 år spilte hun for Bamble Håndballklubb. Da hun var 16 år, startet håndballkarrieren i Pors sitt 2. div lag, og der er hun fortsatt. Hennes mål er å bli foretrukket bakspiller på landslaget, og hun jobber målbevisst for at drømmen skal gå i oppfyllelse. Hun studerer nå idrett ved Høgskolen i Telemark.

Byggeskikkprisen 2015 gikk til Kate og Gunnar Holm for Vinjeveien 53.

Begrunnelse: Eiendommen er en historisk storgård i Bamble.

Kjøpt i 2007. Gården er totalrenovert og ført tilbake til orginalt utseende slik at gårdens egenart er ivaretatt.  Detaljrike løsninger på listverk og andre bygningsdetaljer er også ivaretatt. Den fremsår i dag som et praktfullt gårdsbygg. Uthus og gårdsplass er også et skue.

Det har blitt lagt ned utallige timer i renoveringsarbeidet.

Frivillighetsprisen 2015 ble tildelt til Helge Oland.
Helge Oland har i årevis vært en frivillig ildsjel innen kunst, lokalhistorie og kulturminnefeltet i Bamble generelt og Langesund spesielt. Han er en ivrig og dyktig fotograf som har gjort et viktig dokumentasjonsarbeid for kulturlivet i Bamble. Han er også en god formidler og ettertraktet foredragsholder og er mye brukt rundt i lag og foreninger. Hans bildeshow fra kjente og mindre kjente steder i kommunens tettsteder, med påfølgende quiz er populære.

Hver 14. dag, året gjennom, arrangerer han fotturer inne i Bamblemarka. På turene presenterer han kulturelle godbiter knytta til lokalhistorie  eller generell kultur. Turene har alltid god deltakelse.

l år har han også arrangert omvisinger i de resterende delene av Slåttenes gårds hager og han har bidratt  aktivt med gjennomføringa  av årets bilde- og maleriutstilling i Fagerheimlåven, med lokale kunstnere. Han har også vært leder av Kunstforeningen.

l forbindelse med Full City ulykka engasjerte han seg ved å fotografere de ulike forurensede områda og kunne vise til før og etter bilder av disse. Han var også sterkt engasjert i forslag og plassering av minnesmerket, ankeret.

De senere årene har han vært primus motor for prosjektet  "Ta utsikten tilbake". Dette dugnadsprosjektet  har rehabilitert benkene som ble satt opp på ulike utsiktspunkter rundt Langesund rett før krigen. l tillegg har prosjektet ryddet skog og kratt slik at utsiktspunktene har fått tilbake sin heder og verdighet. Benkene har blitt  nummerert og plottet inn på turkart. Etter at rehabilitering og rydding var gjennomført har han dokumentert prosjektet, benkene og utsiktspunktene ved å utgi en praktfull fotobok om prosjektet.


Den sjette prisen, Kulturprisen, vil bli utdelt en gang før jul i forbindelse med et kulturarrangement der vinneren selv er til stede.