Bamble bibliotek og litteraturhus

Bamble bibliotek og litteraturhus

Velkommen til Bamble bibliotek og litteraturhus. Vi er lokalisert på Stathelle. Mellom Rema 1000 og Brotorvet (Furustadveien). Biblioteksjef er Margunn Haugland

Kontaktinformasjon

Telefon: 35 96 56 50
E-post: skranke@bamble.folkebibl.no

Facebook

Åpningstider

Betjent åpningstid:
Mandag: Stengt
Tirsdag-torsdag: 10.00-19.00
Fredag: 10.00-16.00
Lørdag: 10.00-14.00

Meråpent: 07.00-23.00. Alle dager.

Bibliotekets program høsten 2019

Program

Forfatterbesøk med Tore Kvæven

Torsdag 17. oktober kl. 19.00. Tore Kvæven er sauebonde og lærer, og vinner av Brageprisen i skjønnlitteratur i 2018. Nå kommer han til Bamble bibliotek og litteraturhus for å snakke om historikken til det norrøne Grønland, sin siste bok "Når landet mørknar", samt gi innblikk i skriveprosessen sin!

Kvæven debuterte i 2011 med "Hard er mitt lands lov". I 2018 kom Når landet mørknar, en historisk roman som tegner et intenst og troverdig bilde av det harde livet på Grønland i middelalderen. For denne utgivelsen vant Kvæven Brageprisen i skjønnlitteratur, og i begrunnelsen heter det: «Gjennom et rikt og lekent språk maler Tore Kvæven fram en både dramatisk og magisk vakker fortelling fra vikingtidens Grønland.[…] "Når landet mørknar" er en mesterlig kjærlighetserklæring til naturen og livet, og etterlater leseren med et ønske om å få lese mer».

Du møter Kvæven på Bamble bibliotek og litteraturhus  – torsdag 17. oktober klokka 19.00

Arrangement er gratis!

Foto: Tommy Ellingsen

Foredrag fra boken Hjelp! Tenåring i huset

Mandag 21. oktober kl. 18.00. Det kan være mange bekymringer med en tenåring i huset: mestring av skolearbeid, venner, festing, rus, søvnproblematikk og så videre. Slike bekymringer kan føre til krangling og mas, som igjen kan føre til mangel på tillit og stadig dårligere kommunikasjon. Line Langaard Solbergs nye bok Hjelp! Tenåring i huset inneholder mange verktøy man kan bruke i møte med konkrete utfordringer, som grensesetting, søvn, databruk, skolearbeid og venner. Den store oppgaven foreldre har, er å gjøre barna sine flyvedyktige og gradvis la dem ta over spakene selv. Da kan det være fint med noen gode tips.

Line Langaard Solberg er utdannet adjunkt og NLP-coach. Siden 2008 har hun drevet egen praksis som coach for barn og ungdom i Oslo. I denne praksisen legger hun vekt på begrepet «tanketrening». Hun har lang erfaring som kursholder og foredragsholder i grunnskoler, høyskoler og universitet. Line Langaard Solberg brenner for at foreldre og ungdommer skal ha en god dialog, gjensidig tillit og respekt for hverandre, også gjennom tenåringstiden. Forfatteren er gift og har tre voksne barn.

Billett kr. 100,- kjøpes på biblioteket

Foto: Gyldendal

Meråpent bibliotek

Meråpent bibliotek er en selvbetjentløsning utenom den betjente åpningstiden for lånere som har oppgradert bibliotekkortet sitt til nøkkelkort. Disse brukerne har adgang til lokalene fra klokka 07 til 23, hver dag hele året. Det må underskrives en kontrakt for alle som ønsker adgang. Selve adgangen skjer ved en innloggingsenhet på utsiden av biblioteket ved bruk av lånekort og PIN-kode. Tilbudet gjelder alle over 15 år. Barn har adgang i følge med voksne.
Les mer i Brosjyre Kontrakt

. 

Utlån- og innleveringsautomat.

Nå kan du selv låne og levere i vår nye automat. Skal du låne må du bruke lånekort.


Advokatvakten

Hver fjerde onsdag kl. 17.00. Advokatvakten er et gratis rettshjelpstilbud som finnes flere
steder i landet i regi av Advokatforeningen. Advokat Hildur Strømhaug og
Advokatfirma Skomvær etablerer nå advokatvakt på Bamble bibliotek og
litteraturhus.

På Advokatvakten kan du møte opp og få inntil 30 minutters gratis juridisk rådgivning. Mange får avklart sitt juridiske spørsmål gjennom et besøk på Advokatvakten. Ikke alle saker lar seg løse på 30 minutter, men mange bruker også Advokatvakten til å
få avklart hvorvidt de har en sak de bør gå videre med og eventuelt få råd om hvordan de kan følge opp saken sin i fortsettelsen.

Datoer 2. halvår 2019: 21.08, 18.09, 23.10, 20.11 og 18.12.

Biblioteksøk

Pressreader

Pressreader er en hjemmeside/app som gir deg tilgang til over 5.300 aviser og tidsskrifter fra hele verden, og du kan søke på land, språk eller emne.

For å få tilgang må du innom ditt nærmeste bibliotek med din PC, nettbrett eller mobiltelefon. Gå til pressreader.com eller bruk Pressreaders app. Da har du tilgang i 7 uansett hvor du er, dersom du er tilkoblet internett. Etter de 72 timene (eller gjerne før) må du innom biblioteket igjen. Du kan selfølgelig også bruke en av PC'ene på biblioteket.

På biblioteket fins veiledning som forklarer hvordan du bruker pressreader appen på Android og IOS. Denne er kun på engelsk.
På denne presentasjon kan de selv velge språk:
http://blog.pressreader.com/businessblog/use-pressreader//

Dette videoklippet (også på engelsk) demonstrerer hvordan du bruker det: http://blog.pressreader.com/…/02/13/pressreader-help-videos/


 

Filmbib - bibliotekenes strømmetjeneste  for film

Filmbib gir alle med nasjonalt lånekort muligheten til å se norsk kort- og dokumentarfilm helt gratis ved å logge seg på med sitt nasjonale lånekort og PIN-kode. Filmbib inneholder kort- og dokumentarfilmer av nyere dato, men også filmer som går tilbake i tid. Les mer.

Bokbasen

Søk i bokbasen

Telemark Samsøk

Telemark Samsøk

Mappa Mi

Mappa mi

E-bøker

Nå kan du laste ned og lese e-bøker fra bibliotekene i Skien, Porsgrunn, Bamble og Notodden på lesebrett eller smarttelefon.

Du må først laste ned en eBokBib-app.

Last ned eBokBib for Iphone/Ipad fra App Store
Last ned eBokBib for Androide fra Google Play

Appen «eBokBib» brukes for å laste ned bøker direkte på nettbrett og smarttelefoner. Etter å ha installert den på nettbrettet eller smarttelefon, så klikker du på app'n og logger deg på med nasjonal lånernummer og pin-kode.

Dersom du er låner i Skien, Porsgrunn, Bamble eller Notodden har du har gratis tilgang til e-bøkene. Lånetiden er 3 uker og det skjer en automatisk innlevering ved bokas forfallsdato. Det er mulig å fornye så lenge ingen andre står på venteliste. Boka slettes automatisk fra nettbrettet ved innlevering eller når lånetiden er over.

Det er også en hel del fritt tilgjengelige bøker. Disse har ikke begrensninger for bruk. Som regel vil dette være eldre litteratur og offentlige publikasjoner som ikke omfattes av opphavsrettslige begrensninger. Disse bøkene kan lastes ned til odel og eie.

Mer om eBokBib her med en oversikt over vanlige spørsmål

Utlån av sportsutstyr

Biblioteket har et bredt utvalg av sportsutstyr som lånes ut:

 • Langrennsutstyr
 • Slalomutstyr
 • Skøyter
 • Snøbrett (brett og støvler)
 • Hjelmer og briller
 • Flyte- og redningsvester til barn og ungdom. Vi har 25 vester i seks ulike størrelser til utlån, fra 5 kg til 90+ kg.

Her kan du se hvilke størrelser vi har og hva som utlånt eller inne: Langrennsutstyr Slalåmutstyr Snøbrettutstyr Skøyter Hjelmer Flyte- og redningsvester
Lånetid er 7 dager.

Webløft

Webløft

Selvbetjening

Kikkhullet

Purringer på SMS Nå er det mulig å få melding om forfalte lån på SMS. Du kan selv endre til SMS-varsling i MappaMi, eller kontakt bibliotekpersonalet.

Forhåndsvarsel om forfall på lån Nå kan du få forhåndsvarsel på e-post eller SMS om lån som nærmer seg forfallsdato. Varsel vil bli gitt tre dager før forfall. Du kan selv sette opp forhåndsvarsel i MappaMi under "Låner", eller kontakt bibliotekpersonalet.

SMS-meldinger fra biblioteket Nå kan du få melding på mobilen når noe du har reservert er klar til avhenting på biblioteket. Tjenesten er gratis. Hvis du bruker tjenesten MappaMi, kan du selv ta i bruk denne muligheten under fanekortet "Lånerinformasjon. Eller du kan si i fra til bibliotekpersonalet. Hvis du foretrekker e-post eller brev er selvfølgelig det fortsatt mulig

Utlånsreglement

1. Lånerett Bibliotekets bøker og øvrige materiale stilles gratis til disposisjon for bibliotekets brukere. Alle som er bosatt i landet har lånerett ved biblioteket.

Lånetid

Bøker, lydbøker, o.l.   : 4 uker DVD                            : 1 uke Språkkurs                   : 8 uker
Bøker med venteliste kan ha kortere lånetid.

Ved utgått lånetid kan bøkene fornyes, dersom ingen andre står på venteliste. Fornying kan gjøres pr. telefon. Lån kan også fornyes inntil tre ganger av låner selv i Mappa Mi.

2. Lånekort Det utstedes personlig lånekort, og lånekortet skal alltid være med når du låner bøker. Det kreves legitimasjon ved utstedelse av lånekort.

 • Ved tap av lånekort må nytt lånekort bestilles. Dette koster kr. 10-.
 • For barn og ungdom under 15 år kreves det underskrift fra foresatte for å få lånekort.
 • Institusjoner må registreres ved en personlig ansvarshavende.
 • Låner plikter å melde adresseforandring.

3. Ansvar Låneren er ansvarlig for alt som lånes på hans eller hennes kort. Tapt eller ødelagt materiale må erstattes. Bøker og annet materiale må leveres tilbake innen lånetidens utløp. Ved overskridelse av lånetiden betales gebyr etter følgende satser:

 

  Voksne  

   Barn  

 1. purring

      40,-

   20,-

 2. purring

      60,-

   30,-

 3. purring

    100,-

   50,-


Dersom det lånte materialet ikke blir levert til tross for 3 purringer, vil saken bli sendt videre til inkasso og låneretten vil bli inndratt.

4. Reservering av utlånt materiale Bøker og annet materiale kan vanligvis reserveres. Låner får melding via post/e-post/sms om når det reserverte materiale kan hentes.

Internettreglement

Internettreglement

Hurtiglån

For at så mange som mulig skal få lest de nyeste og mest etterspurte bøkene, har vi begynt med "hurtiglån". Dette er bøker som biblioteket har lange ventelister på. Bøkene kan bare lånes i 10 dager, og de kan ikke reserveres eller fornyes. Du kan bare låne én hurtiglånsbok om gangen.

Det er også mulig å låne de samme bøkene på 4 ukers lån, men da må du stå på ventelister.

Her kan du se en liste over hurtiglånsbøkene.

Trådløst internett

Bamble bibliotek kan tilby trådløst Internett. Med din egen bærbare pc/nettbrett/smarttelefon kan du surfe gratis på nettet.

Slå på Wi-Fi på din enhet. Velg ITG-Gjest. Åpne en nettleser (Internettikon). Nå vil du se en innloggingsside.Skriv inn ditt mobilnummer. Nå vil du motta en kode på SMS til din telefon. Skriv inn koden du mottok. Trykk så på Login og du har nettforbindelse. Tilgangen gjelder i åtte timer.

Det trådløse nettet dekker hele bygningen, fra møterommet i underetasjen til hemsen.

Det er ikke mulig å ta utskrift fra det trådløse nettet.

Regler for bruk av bibliotekets trådløse nett

Regler

Tidsskrifter på Bamble bibliotek

Biblioteket har et bredt utvalg av tidsskrifter tilgjengelig.

Barn

I barneavdelingen finnes det billedbøker, lydbøker, tegneserier, filmer, enkle bøker som barna kan lese selv og bøker som barn og voksne kan lese sammen. Bøkene handler om dyr, biler, prinsesser, Star Wars og mye annet.

På biblioteket kan dere også leke og spille:

 • Vi har lekekjøkken, duplo, biler og garasje.
 • Vi har ulike type spill, brettspill, dataspill, Wii og Xbox.

Ungdom

 • Vi har egen ungdomsavdeling med sofakrok
 • Du kan spille X-box, Nintendo Wii og dataspill
 • Biblioteket er kjent for sin gode kakao!

Kildekritikk og nettvett

Hva du bør tenke på når du legger ut og finner informasjon på nettet

Ung.no Sjekkliste for kildekritikk fra nettstedet Ung

 

Slett meg Slettmeg.no er en tjeneste hos Datatilsynet som gir råd og veiledning for deg som ønsker å få slettet eller rettet uønskede opplysninger om deg selv på nett. Det kan være et bilde som er publisert uten samtykke, falsk brukerprofil eller spredning av uriktig informasjon. Det kan også være opplysninger du selv har publisert, og som du ønsker å få slettet.

Personale 

Margunn Haugland, biblioteksjef. E-post: margunn.haugland@bamble.kommune.no
Ragnhild Brænd, bibliotekar 
Karita Esse, bibliotekar 
Gunn Holien, bibliotekar
Jorunn Johansen, bibliotekar
Tone Bjørnerud, sekretær 

Sist oppdatert: 11. oktober 2019
Bamble bibliotek

Besøksadresse:

Krabberødstrand 14
3960 Stathelle

Posadresse: