Bamble bibliotek og litteraturhus

Bamble bibliotek og litteraturhus

Velkommen til Bamble bibliotek og litteraturhus. Vi er lokalisert på Stathelle. Mellom Rema 1000 og Brotorvet (Furustadveien). Biblioteksjef er Margunn Haugland

Kontaktinformasjon

Telefon: 35 96 56 50
E-post: skranke@bamble.folkebibl.no

Facebook

Åpningstider i sommer

Gjelder 22. juni - 22. august:
Mandag: Stengt
Tirsdag: 12.00-18.00
Onsdag-fredag: 12.00-16.00
Lørdag: Stengt

Meråpent er stengt inntil videre.

Ferietips

Skal du reise bort i sommer, men ønsker å fortsette å stå på venteliste? Eller trenger du å fornye lån? Her er noen ferietips fra oss.

Fornye lån
Her er tre metoder å gjøre det selv på:
1. Last ned appen Bibliofil på smarttelefon eller nettbrett. Logg deg inn med lånenummer og Pin-kode. 
2. Logg deg inn på Min side på nettet.
3. Send en SMS med teksten: bib forny og nummeret fra lånekortet til 2242. F.eks: bib forny N999999999 (N999999999 er lånenummeret fra felles lånekort, store og små bokstaver fungerer like bra). Tjenesten koster kr 2.

Bøker og annet materiale som det er venteliste på, er det ikke mulig å fornye. Hvis vi har registrert din e-postadresse, kan du bruke den som brukernavn istedenfor lånernummer. Mangler du pinkode? Bare spør oss, så sender vi deg en på sms eller e-post.

Behold plassen i reserveringskøen i sommer
I Bibliofil kan du utsette reserveringene mens du er på ferie, og beholde plassen i køen!
Finn bestillingene dine på Min side og gjør endring av dato der. Slik gjør du det:

 • Åpne appen Bibliofil eller Min side i nettleser, og logg eventuelt på.
 • Trykk på den runde menyknappen nederst i midten av skjermen i appen.
 • Trykk på Min side.
 • Trykk på Lånt og bestilt.
 • Reserveringene ligger nederst (heter Bestilt). Klikk på Endre ved siden av datoen.

Velg datoen det passer at reserveringen blir aktiv igjen, og husk å lagre.

Låne og levere på andre bibliotek
Ta med lånekortet eller appen for å låne fra andre folkebibliotek mens du er på ferie. Med nasjonalt lånekort kan du låne i hele Norge. Du kan også levere bøker på andre bibliotek. Eller ta med de du har lånt andre steder og levere her. Pass på å få med kvittering på at de er levert.

Reis lett med BookBites
Har du liten plass til bøker i kofferten, kan du låne e-bøker og lydbøker i appen BookBites. Du kan levere inn og laste ned nye bøker når du er online. Og du kan lese bøkene uten nett.   

Sommerles

Bli med på sommerens kuleste lesekampanje!

Fra 1. juni til 31. august kan du som går i 1. til 7. klasse, delta på sommerles.no   Sommerles gjør lesing enda morsommere! Du lager en profil på sommerles.no, registrerer bøker, får lesetips, løser oppgaver og følger med på hva vennene dine leser. Her kan du også lese en superspennende fortelling, skrevet av forfatter Mari Moen Holsve. Har du ikke tilgang til nett, kan du delta med et lesekort. Kontakt Bamble bibliotek og litteraturhus.

Sommerles er for alle. For hver bok du legger inn, får du XP (poeng) og går opp i level. Du kan lese vanlige bøker, e-bøker, lydbøker, tegneseriebøker, eller du kan bli lest for - all lesing teller. Og selvsagt har vi premier! Når du legger inn bøker får du digitale trofeer til profilen din på nettsiden, og du kan hente premier på biblioteket i løpet av sommeren. Vi har mange ulike premier som du kan velge mellom.

I år kan vi ikke ha Lesefest på biblioteket, men vi trekker premier blandt deltagerne, noen vinner kanskje en bok, en sjokolade eller et forfatterbesøk til hele klassen.  

Advokatvakt høsten 2020

Har du et juridisk spørsmål du gjerne skulle hatt svar på?

Advokatvakten er et gratis tilbud hvor du kan møte opp og få inntil 30 minutters gratis juridisk rådgivning av medlemmer av Advokatforeningen. Oppmøte senest kl. 17. Mange får avklart sitt juridiske spørsmål gjennom et besøk på Advokatvakten. Ikke alle saker lar seg løse på 30 minutter, men mange bruker også Advokatvakten til å få avklart hvorvidt de har en sak de bør gå videre med og eventuelt få råd om hvordan de kan følge opp saken sin i fortsettelsen.

Du får best utbytte av et besøk på Advokatvakten dersom du har forberedt deg godt. Skriv gjerne ned spørsmålene dine på forhånd. Lag gjerne en oversikt over saken din der alle viktige henvendelser er skrevet ned og datert i riktig rekkefølge. Ta med brev og dokumenter som du mener er viktige for saken din og sorter dem etter dato.

Datoer 2. halvår 2020: 26.08, 23.09, 21.10, 18.11 og 16.12.

Biblioteket har åpnet igjen

Vi ber alle som besøker oss om å være flinke til å overholde smittevernreglene og benytte våre digitale tjenester og selvbetjening så mye som mulig.

Du er selv ansvarlig for å:

 • Holde minst 1 meter avstand til de rundt deg inkludert oss som jobber på biblioteket.
 • Bruk hånddesinfeksjon ved inngangen. 
 • Holde deg hjemme hvis du er syk.

Dette kan du gjøre på biblioteket nå:

 • Låne via utlånsautomat, bestill gjerne på nett før du kommer til oss!
 • Innlevering.
 • Bruke PC i inntil 30 min.
 • Lese aviser.
 • Få hjelp av oss med enkle spørsmål, anbefalinger osv. Du finner oss rundt omkring i lokalet.
 • Du kan bruke sitteplassene på bibliotekene, men husk å holde minst 1 meters avstand fra andre.

Dette tilbyr vi foreløpig ikke:

 • Meråpent er stengt.
 • Organiserte besøk av barnehager, skoler og andre grupper.

Bokbasen

Søk i bokbasen

Digital tilgang til bøker m.m

Nasjonalbiblioteket fått i oppgave å gi digital tilgang til pliktavleverte bøker, aviser og tidsskrift til alle gjennom Nettbiblioteket.

Dette er et veldig bra tilbud til f.eks. studenter eller til deg som vil lese nyere bygdebøker.

Mer informasjon får du her: https://www.nb.no/utvidet-tilgang/…

Filmoteket

Nå er det enkelt for deg som er privatperson å låne film med lånekortet ditt, uten at du trenger å oppsøke biblioteket. Hvis du har nasjonalt lånekort kan du nå strømme filmer til din skjerm, gjennom det nye bibliotektilbudet Filmoteket. Ved lån er filmen tilgjengelig i 48 timer, og kan sees når som helst og hvor som helst. Filmene kan sees på PC, Mac, nettbrett og smarttelefoner med Windows, iOS og Android og i alle kjente nettlesere. Ved lansering inneholder Filmoteket rundt 200 filmer, men innen utgangen av året skal tilbudet utvides til rundt 1000 filmer.

Opprett først en brukerprofil (med e-postadresse og selvvalgt passord). Velg Bamble i oversikten over bibliotek. Logg deg inn med lånernummer og Pin-kode. Det er den samme Pin-koden som du bruker til f.eks. Meråpent eller til appen Bibliofil. Hvis du ikke husker lånenummeret eller ikke har en Pin-kode; send oss en melding på e-post eller via Facebook.

Velg mellom Oscarvinnende spillefilmer, prisbelønte dokumentarer, filmatiserte bøker og etter hvert også serier. Utvalget består av norske, nordiske, europeiske og internasjonale titler som skal treffe alle aldersgrupper.

Digitalt nasjonalt lånekort

For noen av bibliotekets tjenester kreves det nasjonalt lånekort. Nå er det mulig å opprette et slikt lånekort digitalt. Gå til https://nb.bib.no/cgi-bin/m2

Tjenesten krever at man identifiserer seg ved hjelp av ID-Porten (MinID, BankID, m.fl.). Som digital nasjonal låner har man tilgang til bibliotektjenester som f.eks. Filmbib. For å få tilgang til e-bøker og e-lydbøker i BookBites må låneren ta kontakt med biblioteket via Facebook eller på e-post skranke@bamble.folkebibl.no.

Tips for barnefamilier

Lurer du på hva du skal finne på med barna om dagen?

Her er noen supre digitale tips for lesing, lek og læring - helt gratis på nett.
 1. Aftenposten junior
  Aftenposten Junior bringer barna nyheter på deres premisser, helt gratis akkurat nå:
  https://www.aftenposten.no/kampanje/aftenpostenjunior/
 2. Brillebjørn
  Ida Jackson har skrevet og lest inn "Brillebjørn er hjemme fra barnehagen selv om han ikke er syk", som handler om koronavirus og hjemmekontor. Få den på e-post her: https://marvelous-speaker-2322.ck.page/ef0ea1e4ff
 3. Salaby
  Gyldendals digitale læringsressurs Salaby barnehage er åpen for alle i disse dager: https://barnehage.salaby.no
 4. Lettleste bøker
  GAN Aschehoug sin digitale bokbuss er gratis fram til 15. april. Her finner du fakta og fortellinger på ulike språk. Koden på nettsiden gir tilgang til mange lettleste bøker for småskolebarna: https://digital.gan.aschehoug.no/bokbussen/
 5. Lesekroken
  http://lesekroken.no har en stor samling av eventyr og sanger for barn, på mange forskjellige språk. Logg in med koden Bamblebibliotek og lytt eller les selv.
 6. Billedbokhylla
  http://billedbokhylla.no får du tilgang til hundrevis av elektroniske bøker for de minste.
 7. Verdensbiblioteket
  https://verdensbiblioteket.no finner du e-bøker og lydbøker på flere av de store minoritetsspråkene i Norge. Tjenesten er gratis, du må kunne opprette en egen bruker og logge inn.
 8. Norlis lesekonkurranse
  Norli arrangerer en ekstra lesekonkurranse for 1.-10. klasse 19. mars-30. april. Kun læreren kan melde på klasser, så be læreren din melde dere på nå. https://norlijunior.no

Bokapper for barn

Det finnes mange morsomme apper for barn. Vi har her fokusert på de med bøker og hvor man ikke MÅ bruke penger.

BOOKBITES Bibliotekes app med e-bøker og e-lydbøker. For å se tilgjengelige barnebøker avgrenser du på alder og skriver * i søkefeltet. Les mer om Bookbites et annet sted på denne siden..  

Disse appene finnes kun i Appstore:

LARS Pekebok for de aller minste. Første bok i serien «Lars er Lars», følger med gratis. Det er mulig å kjøpe flere bøker inne i appen. https://itunes.apple.com/no/app/lars/id598227955?l=nb&mt=8

LILLESØSTER Lillesøster er en populær serie for 2-4 åringer. I denne appen følger «Lillesøster skal tisse» med gratis. Det er mulig å kjøpe flere bøker inne i appen. https://itunes.apple.com/no/app/id422015982?mt=8

MALVIN Boka «Malvin på skitur» følger med gratis. Det er mulig å kjøpe flere bøker inne i appen. https://apps.apple.com/no/app/malvin/id581317166

RUFFEN Lydbok med illustrasjoner fra 3+. Første bok i serien «Ruffen, sjøormen som ikke kunne svømme» følger med gratis. Det er mulig å kjøpe flere bøker inne i appen. https://itunes.apple.com/no/app/ruffen/id521673206?l=nb&mt=8

LØVEUNGE Appen Løveunge, gjør det gøy å lære å lese! Her kan du få lesehjelp, ta opp og høre deg selv lese eller velge å bli lest for. Boken «Løs tann» følger med gratis. Det er mulig å kjøpe flere bøker inne i appen. https://itunes.apple.com/no/app/l-veunge/id705107669?l=nb&mt=8

Min side

Min side

BookBites

I appen BookBites kan du låne e-bøker. Det er også et mindre utvalg av e-lydbøker tilgjengelig i appen.

1. Last ned appen till nettbrett eller smarttelefon fra Google Play eller App Store.
2. Opprett en bruker. Lag et passord. Velg bibliotek.
3. Logg deg inn med lånenummer og Pin-kode. Det er den samme Pin-koden du bruker til f.eks. Meråpent eller til appen Bibliofil. Hvis du ikke husker lånenummeret eller ikke har en Pin-kode; send oss en melding (gjerne via Facebook).

Her kan du se en video om hvordan du oppretter en bruker og logger deg inn: https://www.youtube.com/watch?v=7UAham95kUA

Lånetiden er 3 uker og du kan maks låne 3 e-bøker samtidig.

Utlån av sportsutstyr

Biblioteket har et bredt utvalg av sportsutstyr som lånes ut. Her kan barn og ungdom med familie som er bosatt i Bamble kommune, låne helt gratis.
Åpningstidene er de samme som bibliotekets betjente åpningstider. Kom gjerne og lån senest 30 minutter før stengetid, da framfinning og utlån tar noe tid. Lånetid er 7 dager. Skoleklasser og større grupper oppfordres til å ta kontakt på forhånd.

Slalåm  Langrenn  Snøbrett Skøyter Hjelmer  Flytevester  Redningvester

Meråpent bibliotek

Meråpent bibliotek er en selvbetjentløsning utenom den betjente åpningstiden for lånere som har oppgradert bibliotekkortet sitt til nøkkelkort. Disse brukerne har adgang til lokalene fra klokka 07 til 23, hver dag hele året. Det må underskrives en kontrakt for alle som ønsker adgang. Selve adgangen skjer ved en innloggingsenhet på utsiden av biblioteket ved bruk av lånekort og PIN-kode. Tilbudet gjelder alle over 15 år. Barn har adgang i følge med voksne.
Les mer i Brosjyre Kontrakt

Biblioteksøk

Pressreader

Pressreader er en hjemmeside/app som gir deg tilgang til over 5.300 aviser og tidsskrifter fra hele verden, og du kan søke på land, språk eller emne.

For å få tilgang må du innom ditt nærmeste bibliotek med din PC, nettbrett eller mobiltelefon. Gå til pressreader.com eller bruk Pressreaders app. Da har du tilgang i 7 uansett hvor du er, dersom du er tilkoblet internett. Etter de 72 timene (eller gjerne før) må du innom biblioteket igjen. Du kan selfølgelig også bruke en av PC'ene på biblioteket.

På biblioteket fins veiledning som forklarer hvordan du bruker pressreader appen på Android og IOS. Denne er kun på engelsk.
På denne presentasjon kan de selv velge språk:
http://blog.pressreader.com/businessblog/use-pressreader//

Dette videoklippet (også på engelsk) demonstrerer hvordan du bruker det: http://blog.pressreader.com/…/02/13/pressreader-help-videos/


 

Filmbib - bibliotekenes strømmetjeneste  for film

Filmbib gir alle med nasjonalt lånekort muligheten til å se norsk kort- og dokumentarfilm helt gratis ved å logge seg på med sitt nasjonale lånekort og PIN-kode. Filmbib inneholder kort- og dokumentarfilmer av nyere dato, men også filmer som går tilbake i tid. Les mer.

Telemark Samsøk

Telemark Samsøk

Selvbetjening

Appen Bibliofil er tilgjengelig for nettbrett og mobiltelefoner med nyere versjoner av Android og iOS. I appen kan du søke og bestille. Du ser hva biblioteket har og utlånsstatus (det vil si om boka står på hylla eller om den er utlånt).  Du har også full oversikt over dine lån og reserveringer. Lån kan enkelt fornyes. Med Bibliofil-appen på telefonen har du alltid tilgang til lånekortet ditt.

Start opp appen, velg bibliotek og logg inn på vanlig måte med lånernummer og PIN-kode/passord. 

Du kan også bruke nettsiden Min side for de samme tjenestene.

Kikkhullet

Purringer på SMSeller e-post. Det er mulig å få melding om forfalte lån på SMS eller e-post. Du kan selv endre type varsel i Min side, app eller kontakt bibliotekpersonalet.

Forhåndsvarsel om forfall på lån. Du kan få forhåndsvarsel på e-post eller SMS om lån som nærmer seg forfallsdato. Varsel vil bli gitt tre dager før forfall. Du kan selv sette opp forhåndsvarsel i Min side, app eller kontakt bibliotekpersonalet.

SMS-meldinger fra biblioteket Du kan få melding på SMS eller e-post når noe du har reservert er klar til avhenting på biblioteket. Tjenesten er gratis. Du kan selv endre varselinnstillinger i Min side eller app. Eller du kan si i fra til bibliotekpersonalet. 

Utlånsreglement

1. Lånerett Bibliotekets bøker og øvrige materiale stilles gratis til disposisjon for bibliotekets brukere. Alle som er bosatt i landet har lånerett ved biblioteket.

Lånetid

Bøker, lydbøker, o.l.   : 4 uker DVD                            : 1 uke Språkkurs                   : 8 uker
Bøker med venteliste kan ha kortere lånetid.

Ved utgått lånetid kan bøkene fornyes, dersom ingen andre står på venteliste. Fornying kan gjøres pr. telefon. Lån kan også fornyes inntil tre ganger av låner selv i Mappa Mi.

2. Lånekort Det utstedes personlig lånekort, og lånekortet skal alltid være med når du låner bøker. Det kreves legitimasjon ved utstedelse av lånekort.

 • Ved tap av lånekort må nytt lånekort bestilles. Dette koster kr. 10-.
 • For barn og ungdom under 15 år kreves det underskrift fra foresatte for å få lånekort.
 • Institusjoner må registreres ved en personlig ansvarshavende.
 • Låner plikter å melde adresseforandring.

3. Ansvar Låneren er ansvarlig for alt som lånes på hans eller hennes kort. Tapt eller ødelagt materiale må erstattes. Bøker og annet materiale må leveres tilbake innen lånetidens utløp. Ved overskridelse av lånetiden betales gebyr etter følgende satser:

 

  Voksne  

   Barn  

 1. purring

      40,-

   20,-

 2. purring

      60,-

   30,-

 3. purring

    100,-

   50,-


Dersom det lånte materialet ikke blir levert til tross for 3 purringer, vil saken bli sendt videre til inkasso og låneretten vil bli inndratt.

4. Reservering av utlånt materiale Bøker og annet materiale kan vanligvis reserveres. Låner får melding via post/e-post/sms om når det reserverte materiale kan hentes.

Internettreglement

Internettreglement

Hurtiglån

For at så mange som mulig skal få lest de nyeste og mest etterspurte bøkene, har vi begynt med "hurtiglån". Dette er bøker som biblioteket har lange ventelister på. Bøkene kan bare lånes i 10 dager, og de kan ikke reserveres eller fornyes. Du kan bare låne én hurtiglånsbok om gangen.

Det er også mulig å låne de samme bøkene på 4 ukers lån, men da må du stå på ventelister.

Her kan du se en liste over hurtiglånsbøkene.

Trådløst internett

Bamble bibliotek kan tilby trådløst Internett. Med din egen bærbare pc/nettbrett/smarttelefon kan du surfe gratis på nettet.

Slå på Wi-Fi på din enhet. Velg ITG-Gjest. Åpne en nettleser (Internettikon). Nå vil du se en innloggingsside.Skriv inn ditt mobilnummer. Nå vil du motta en kode på SMS til din telefon. Skriv inn koden du mottok. Trykk så på Login og du har nettforbindelse. Tilgangen gjelder i åtte timer.

Det trådløse nettet dekker hele bygningen, fra møterommet i underetasjen til hemsen.

Det er ikke mulig å ta utskrift fra det trådløse nettet.

Regler for bruk av bibliotekets trådløse nett

Regler

Tidsskrifter på Bamble bibliotek

Biblioteket har et bredt utvalg av tidsskrifter tilgjengelig.

Barn

I barneavdelingen finnes det billedbøker, lydbøker, tegneserier, filmer, enkle bøker som barna kan lese selv og bøker som barn og voksne kan lese sammen. Bøkene handler om dyr, biler, prinsesser, Star Wars og mye annet.

På biblioteket kan dere også leke og spille:

 • Vi har lekekjøkken, duplo, biler og garasje.
 • Vi har ulike type spill, brettspill, dataspill, Wii og Xbox.

Ungdom

 • Vi har egen ungdomsavdeling med sofakrok
 • Du kan spille X-box, Nintendo Wii og dataspill
 • Biblioteket er kjent for sin gode kakao!

Kildekritikk og nettvett

Hva du bør tenke på når du legger ut og finner informasjon på nettet

Ung.no Sjekkliste for kildekritikk fra nettstedet Ung

 

Slett meg Slettmeg.no er en tjeneste hos Datatilsynet som gir råd og veiledning for deg som ønsker å få slettet eller rettet uønskede opplysninger om deg selv på nett. Det kan være et bilde som er publisert uten samtykke, falsk brukerprofil eller spredning av uriktig informasjon. Det kan også være opplysninger du selv har publisert, og som du ønsker å få slettet.

Personale 

Margunn Haugland, biblioteksjef. E-post: margunn.haugland@bamble.kommune.no
Ragnhild Brænd, bibliotekar 
Karita Esse, bibliotekar 
Gunn Holien, bibliotekar
Jorunn Johansen, bibliotekar
Tone Bjørnerud, sekretær 

Sist oppdatert: 21. juli 2020
Bamble bibliotek

Besøksadresse:

Krabberødstrand 14
3960 Stathelle