Bamble bibliotek og litteraturhus

Bamble bibliotek og litteraturhus

Velkommen til Bamble bibliotek og litteraturhus. Vi er lokalisert på Stathelle. Mellom Rema 1000 og Brotorvet (Furustadveien). Biblioteksjef er Margunn Haugland

Kontaktinformasjon

Telefon: 35 96 56 50
E-post: skranke@bamble.folkebibl.no

Facebook

Digital tilgang til bøker m.m under korona-krisen

Siden alle landets biblioteker er stengt, har Nasjonalbiblioteket fått i oppgave å gi digital tilgang til pliktavleverte bøker, aviser og tidsskrift til alle gjennom Nettbiblioteket.

Dette er et veldig bra tilbud til f.eks. studenter eller til deg som vil lese nyere bygdebøker.

Mer informasjon får du her: https://www.nb.no/utvidet-tilgang/…

Digitalt nasjonalt lånekort

For noen av bibliotekets tjenester kreves det nasjonalt lånekort. Nå er det mulig å opprette et slikt lånekort digitalt. Gå til https://nb.bib.no/cgi-bin/m2

Tjenesten krever at man identifiserer seg ved hjelp av ID-Porten (MinID, BankID, m.fl.). Som digital nasjonal låner har man tilgang til bibliotektjenester som f.eks. Filmbib. For å få tilgang til e-bøker og e-lydbøker i BookBites må låneren ta kontakt med biblioteket via Facebook eller på e-post skranke@bamble.folkebibl.no.

Karantenetips for barnefamilier

Lurer du på hva du skal finne på med barna om dagen?

Her er noen supre digitale tips for lesing, lek og læring - helt gratis på nett.
 1. Aftenposten junior
  Aftenposten Junior bringer barna nyheter på deres premisser, helt gratis akkurat nå:
  https://www.aftenposten.no/kampanje/aftenpostenjunior/
 2. Brillebjørn
  Ida Jackson har skrevet og lest inn "Brillebjørn er hjemme fra barnehagen selv om han ikke er syk", som handler om koronavirus og hjemmekontor. Få den på e-post her: https://marvelous-speaker-2322.ck.page/ef0ea1e4ff
 3. Salaby
  Gyldendals digitale læringsressurs Salaby barnehage er åpen for alle i disse dager: https://barnehage.salaby.no
 4. Lettleste bøker
  GAN Aschehoug sin digitale bokbuss er gratis fram til 15. april. Her finner du fakta og fortellinger på ulike språk. Koden på nettsiden gir tilgang til mange lettleste bøker for småskolebarna: https://digital.gan.aschehoug.no/bokbussen/
 5. Lesekroken
  http://lesekroken.no har en stor samling av eventyr og sanger for barn, på mange forskjellige språk. Logg in med koden Bamblebibliotek og lytt eller les selv.
 6. Billedbokhylla
  http://billedbokhylla.no får du tilgang til hundrevis av elektroniske bøker for de minste.
 7. Verdensbiblioteket
  https://verdensbiblioteket.no finner du e-bøker og lydbøker på flere av de store minoritetsspråkene i Norge. Tjenesten er gratis, du må kunne opprette en egen bruker og logge inn.
 8. Norlis lesekonkurranse
  Norli arrangerer en ekstra lesekonkurranse for 1.-10. klasse 19. mars-30. april. Kun læreren kan melde på klasser, så be læreren din melde dere på nå. https://norlijunior.no

Bokapper for barn

Det finnes mange morsomme apper for barn. Vi har her fokusert på de med bøker og hvor man ikke MÅ bruke penger.

BOOKBITES Bibliotekes app med e-bøker og e-lydbøker. For å se tilgjengelige barnebøker avgrenser du på alder og skriver * i søkefeltet. Les mer om Bookbites et annet sted på denne siden..  

Disse appene finnes kun i Appstore:

LARS Pekebok for de aller minste. Første bok i serien «Lars er Lars», følger med gratis. Det er mulig å kjøpe flere bøker inne i appen. https://itunes.apple.com/no/app/lars/id598227955?l=nb&mt=8

LILLESØSTER Lillesøster er en populær serie for 2-4 åringer. I denne appen følger «Lillesøster skal tisse» med gratis. Det er mulig å kjøpe flere bøker inne i appen. https://itunes.apple.com/no/app/id422015982?mt=8

MALVIN Boka «Malvin på skitur» følger med gratis. Det er mulig å kjøpe flere bøker inne i appen. https://apps.apple.com/no/app/malvin/id581317166

RUFFEN Lydbok med illustrasjoner fra 3+. Første bok i serien «Ruffen, sjøormen som ikke kunne svømme» følger med gratis. Det er mulig å kjøpe flere bøker inne i appen. https://itunes.apple.com/no/app/ruffen/id521673206?l=nb&mt=8

LØVEUNGE Appen Løveunge, gjør det gøy å lære å lese! Her kan du få lesehjelp, ta opp og høre deg selv lese eller velge å bli lest for. Boken «Løs tann» følger med gratis. Det er mulig å kjøpe flere bøker inne i appen. https://itunes.apple.com/no/app/l-veunge/id705107669?l=nb&mt=8

Bamble bibliotek og litteraturhus er stengt

Biblioteket er stengt inntil videre for hindring av spredning av korona-virus.

Stengingen gjelder også muligheten for å logge seg inn i ubetjent åpningstid.

Det er ikke mulig å levere bøker eller annet lånt materiale tilbake mens vi har stengt. (Bokkassa ved biblioteket er stengt).

Utlånt materiale er fornyet til 14. april.

Ønsker du å komme i kontakt med oss mens vi har stengt?
Send oss en melding her på Facebook eller send en e-post til skranke@bamble.folkebibl.no.
Bamble kommunes sentralbord kan også kontaktes i deres åpningstid, hverdager kl. 07.30-15.00.

Program for våren 2020

Les om alle arrangementer her:

Program 

Strikk & Lytt

Vi starter opp med Strikk & Lytt hver første torsdag i måneden. Kl. 17.30-18.30. Vi leser utdrag fra romaner, noveller eller dikt. Du kan koble av og lytte. Og hvis du vil kan du strikke eller gjøre annet håndarbeid. Arrangementet er gratis og åpent for alle. 7. mai og 4. juni.

Bokbasen

Søk i bokbasen

Min side

Min side

BookBites

I appen BookBites kan du låne e-bøker. Det er også et mindre utvalg av e-lydbøker tilgjengelig i appen.

1. Last ned appen till nettbrett eller smarttelefon fra Google Play eller App Store.
2. Opprett en bruker. Lag et passord. Velg bibliotek.
3. Logg deg inn med lånenummer og Pin-kode. Det er den samme Pin-koden du bruker til f.eks. Meråpent eller til appen Bibliofil. Hvis du ikke husker lånenummeret eller ikke har en Pin-kode; send oss en melding (gjerne via Facebook).

Her kan du se en video om hvordan du oppretter en bruker og logger deg inn: https://www.youtube.com/watch?v=7UAham95kUA

Lånetiden er 3 uker og du kan maks låne 3 e-bøker samtidig.

Utlån av sportsutstyr

Biblioteket har et bredt utvalg av sportsutstyr som lånes ut. Her kan barn og ungdom med familie som er bosatt i Bamble kommune, låne helt gratis.
Åpningstidene er de samme som bibliotekets betjente åpningstider. Kom gjerne og lån senest 30 minutter før stengetid, da framfinning og utlån tar noe tid. Lånetid er 7 dager. Skoleklasser og større grupper oppfordres til å ta kontakt på forhånd.

Slalåm  Langrenn  Snøbrett Skøyter Hjelmer  Flytevester  Redningvester

Meråpent bibliotek

Meråpent bibliotek er en selvbetjentløsning utenom den betjente åpningstiden for lånere som har oppgradert bibliotekkortet sitt til nøkkelkort. Disse brukerne har adgang til lokalene fra klokka 07 til 23, hver dag hele året. Det må underskrives en kontrakt for alle som ønsker adgang. Selve adgangen skjer ved en innloggingsenhet på utsiden av biblioteket ved bruk av lånekort og PIN-kode. Tilbudet gjelder alle over 15 år. Barn har adgang i følge med voksne.
Les mer i Brosjyre Kontrakt

Advokatvakten

Hver fjerde onsdag kl. 17.00. Advokatvakten er et gratis rettshjelpstilbud som finnes flere steder i landet i regi av Advokatforeningen.

På Advokatvakten kan du møte opp og få inntil 30 minutters gratis juridisk rådgivning. Mange får avklart sitt juridiske spørsmål gjennom et besøk på Advokatvakten. Ikke alle saker lar seg løse på 30 minutter, men mange bruker også Advokatvakten til å
få avklart hvorvidt de har en sak de bør gå videre med og eventuelt få råd om hvordan de kan følge opp saken sin i fortsettelsen.

Datoer 1. halvår 2020: 22.01, 19.02, 18.03, 22.04 og 13.05.

Biblioteksøk

Pressreader

Pressreader er en hjemmeside/app som gir deg tilgang til over 5.300 aviser og tidsskrifter fra hele verden, og du kan søke på land, språk eller emne.

For å få tilgang må du innom ditt nærmeste bibliotek med din PC, nettbrett eller mobiltelefon. Gå til pressreader.com eller bruk Pressreaders app. Da har du tilgang i 7 uansett hvor du er, dersom du er tilkoblet internett. Etter de 72 timene (eller gjerne før) må du innom biblioteket igjen. Du kan selfølgelig også bruke en av PC'ene på biblioteket.

På biblioteket fins veiledning som forklarer hvordan du bruker pressreader appen på Android og IOS. Denne er kun på engelsk.
På denne presentasjon kan de selv velge språk:
http://blog.pressreader.com/businessblog/use-pressreader//

Dette videoklippet (også på engelsk) demonstrerer hvordan du bruker det: http://blog.pressreader.com/…/02/13/pressreader-help-videos/


 

Filmbib - bibliotekenes strømmetjeneste  for film

Filmbib gir alle med nasjonalt lånekort muligheten til å se norsk kort- og dokumentarfilm helt gratis ved å logge seg på med sitt nasjonale lånekort og PIN-kode. Filmbib inneholder kort- og dokumentarfilmer av nyere dato, men også filmer som går tilbake i tid. Les mer.

Telemark Samsøk

Telemark Samsøk

Selvbetjening

Kikkhullet

Purringer på SMS Nå er det mulig å få melding om forfalte lån på SMS. Du kan selv endre til SMS-varsling i MappaMi, eller kontakt bibliotekpersonalet.

Forhåndsvarsel om forfall på lån Nå kan du få forhåndsvarsel på e-post eller SMS om lån som nærmer seg forfallsdato. Varsel vil bli gitt tre dager før forfall. Du kan selv sette opp forhåndsvarsel i MappaMi under "Låner", eller kontakt bibliotekpersonalet.

SMS-meldinger fra biblioteket Nå kan du få melding på mobilen når noe du har reservert er klar til avhenting på biblioteket. Tjenesten er gratis. Hvis du bruker tjenesten MappaMi, kan du selv ta i bruk denne muligheten under fanekortet "Lånerinformasjon. Eller du kan si i fra til bibliotekpersonalet. Hvis du foretrekker e-post eller brev er selvfølgelig det fortsatt mulig

Utlånsreglement

1. Lånerett Bibliotekets bøker og øvrige materiale stilles gratis til disposisjon for bibliotekets brukere. Alle som er bosatt i landet har lånerett ved biblioteket.

Lånetid

Bøker, lydbøker, o.l.   : 4 uker DVD                            : 1 uke Språkkurs                   : 8 uker
Bøker med venteliste kan ha kortere lånetid.

Ved utgått lånetid kan bøkene fornyes, dersom ingen andre står på venteliste. Fornying kan gjøres pr. telefon. Lån kan også fornyes inntil tre ganger av låner selv i Mappa Mi.

2. Lånekort Det utstedes personlig lånekort, og lånekortet skal alltid være med når du låner bøker. Det kreves legitimasjon ved utstedelse av lånekort.

 • Ved tap av lånekort må nytt lånekort bestilles. Dette koster kr. 10-.
 • For barn og ungdom under 15 år kreves det underskrift fra foresatte for å få lånekort.
 • Institusjoner må registreres ved en personlig ansvarshavende.
 • Låner plikter å melde adresseforandring.

3. Ansvar Låneren er ansvarlig for alt som lånes på hans eller hennes kort. Tapt eller ødelagt materiale må erstattes. Bøker og annet materiale må leveres tilbake innen lånetidens utløp. Ved overskridelse av lånetiden betales gebyr etter følgende satser:

 

  Voksne  

   Barn  

 1. purring

      40,-

   20,-

 2. purring

      60,-

   30,-

 3. purring

    100,-

   50,-


Dersom det lånte materialet ikke blir levert til tross for 3 purringer, vil saken bli sendt videre til inkasso og låneretten vil bli inndratt.

4. Reservering av utlånt materiale Bøker og annet materiale kan vanligvis reserveres. Låner får melding via post/e-post/sms om når det reserverte materiale kan hentes.

Internettreglement

Internettreglement

Hurtiglån

For at så mange som mulig skal få lest de nyeste og mest etterspurte bøkene, har vi begynt med "hurtiglån". Dette er bøker som biblioteket har lange ventelister på. Bøkene kan bare lånes i 10 dager, og de kan ikke reserveres eller fornyes. Du kan bare låne én hurtiglånsbok om gangen.

Det er også mulig å låne de samme bøkene på 4 ukers lån, men da må du stå på ventelister.

Her kan du se en liste over hurtiglånsbøkene.

Trådløst internett

Bamble bibliotek kan tilby trådløst Internett. Med din egen bærbare pc/nettbrett/smarttelefon kan du surfe gratis på nettet.

Slå på Wi-Fi på din enhet. Velg ITG-Gjest. Åpne en nettleser (Internettikon). Nå vil du se en innloggingsside.Skriv inn ditt mobilnummer. Nå vil du motta en kode på SMS til din telefon. Skriv inn koden du mottok. Trykk så på Login og du har nettforbindelse. Tilgangen gjelder i åtte timer.

Det trådløse nettet dekker hele bygningen, fra møterommet i underetasjen til hemsen.

Det er ikke mulig å ta utskrift fra det trådløse nettet.

Regler for bruk av bibliotekets trådløse nett

Regler

Tidsskrifter på Bamble bibliotek

Biblioteket har et bredt utvalg av tidsskrifter tilgjengelig.

Barn

I barneavdelingen finnes det billedbøker, lydbøker, tegneserier, filmer, enkle bøker som barna kan lese selv og bøker som barn og voksne kan lese sammen. Bøkene handler om dyr, biler, prinsesser, Star Wars og mye annet.

På biblioteket kan dere også leke og spille:

 • Vi har lekekjøkken, duplo, biler og garasje.
 • Vi har ulike type spill, brettspill, dataspill, Wii og Xbox.

Ungdom

 • Vi har egen ungdomsavdeling med sofakrok
 • Du kan spille X-box, Nintendo Wii og dataspill
 • Biblioteket er kjent for sin gode kakao!

Kildekritikk og nettvett

Hva du bør tenke på når du legger ut og finner informasjon på nettet

Ung.no Sjekkliste for kildekritikk fra nettstedet Ung

 

Slett meg Slettmeg.no er en tjeneste hos Datatilsynet som gir råd og veiledning for deg som ønsker å få slettet eller rettet uønskede opplysninger om deg selv på nett. Det kan være et bilde som er publisert uten samtykke, falsk brukerprofil eller spredning av uriktig informasjon. Det kan også være opplysninger du selv har publisert, og som du ønsker å få slettet.

Personale 

Margunn Haugland, biblioteksjef. E-post: margunn.haugland@bamble.kommune.no
Ragnhild Brænd, bibliotekar 
Karita Esse, bibliotekar 
Gunn Holien, bibliotekar
Jorunn Johansen, bibliotekar
Tone Bjørnerud, sekretær 

Sist oppdatert: 30. mars 2020
Bamble bibliotek

Besøksadresse:

Krabberødstrand 14
3960 Stathelle