Du som er over skolepliktig alder og som trenger grunnskoleopplæring, har rett til slik opplæring og kan søke om dette. Opplæringen gjelder vanligvis de fagene du trenger for å få vitnemål for fullført grunnskole for voksne. Opplæringen skal tilpasses ditt behov. Det gjelder både omfang, lengde og tidspunkt for undervisningen. Voksne skal ikke plasseres i ordinære klasser sammen med barn og unge.
Opplæringen og undervisningsmateriellet er gratis.
Tjenesten er gratis for personer mellom 16-55 år som har oppholds-eller arbeidstillatelse som danner grunnlag for bosettingstillatelse, bortsett fra for arbeidsinnvandrere og deres familiemedlemmer. De må betale for opplæringen.
Se spesielt opplæringslova § 4A-1 Rett til grunnskoleopplæring for vaksne
Henvendelser behandles fortløpende
Kommunen skal behandle saken så snart som mulig. Hvis saken ikke kan avgjøres innen én måned, skal du ha skriftlig beskjed om grunnen til dette. Du skal samtidig få opplyst når det antas at vedtaket blir fattet.
Selv om det eksisterer en individuell rett til opplæring, må kommunen få rimelig tid til å planlegge tilbudet. Dette innebærer at du som søker må akseptere at det kan ta en viss tid før opplæringstilbudet blir etablert.
SAKSBEHANDLINGSTID
Kommunen har plikt til å sørge for opplæring i norsk og samfunnskunnskap innen tre måneder etter at krav om slik opplæring settes fram.
Hvis du er misfornøyd med vedtaket, kan du klage til kommunen innen en frist på tre uker fra du mottok det. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til Statsforvalteren, som avgjør om klagen skal tas til følge.
KLAGEMULIGHET
Du kan klage på vedtak om
Dette må skje innen en frist på tre uker fra du mottok vedtaket. Klagen sender du til den instansen som har gjort vedtaket. I klagen skal du angi hva du ønsker endret i vedtaket og begrunne dette. Kommunen vil kunne gi deg veiledning. Klageinstans er Fylkesmannen. Før klagen sendes dit, skal den instansen i kommunen som fattet vedtaket, vurdere om det er grunn til å endre det. Hvis vedtaket opprettholdes, vil saken bli sendt til Fylkesmannen.
SPESIALUNDERVISNING
Sentrale spesialpedagogiske tjenester er i hovedsak logopedtjeneste for grunnskoleelever og språktrening for barn på småskoletrinnet, samt T-pedagogtjeneste med hovedvekt på arbeid for å øke elevenes sosiale kompetanse. For disse tjenestene inngår også noe veiledning av det pedagogiske personalet. Tjenestene utføres i nært samarbeid med skolene.