Hjemmesykepleien gir pleie og omsorg til syke og funksjonshemmede i eget hjem. Tjenesten kan for eksempel omfatte sårbehandling, personlig stell og medikamenthåndtering.
Arbeidet blir utført av sykepleiere eller andre helsearbeidere.
Tjenesten ytes 24 timer i døgnet.
Eldre, syke, funksjonshemmede m.m.
Våre tjenester må fordeles til de som har størst behov for hjelp. Det er derfor viktig at vi prioriterer oppgaver som er nødvendig for at hver enkelt først og fremst skal få dekket sine primærbehov. Tjenestene vil derfor være avhengig av hva vi til enhver tid har til rådighet av hjemmetjenester.
Det må foreligge et reelt behov for nødvendig helsehjelp i form av hjemmesykepleie.
Før hjemmesykepleie innvilges vurderes det alltid om helsehjelpen må gis i hjemmet, eller om det kan utføres av for eksempel fastlege.
Tjenesten er gratis.
Dette er en lovpålagt tjeneste. Se helse- og omsorgstjenesteloven §§ 3-1 og 3-2. Se også pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 7.
Hvis du trenger hjelp fra hjemmetjenesten kan du ta kontakt med sonekontoret i den sonen du bor, eller ringe Servicetorget for mer informasjon. Hvis en annen søker på vegne av deg, må vedkommende ha fullmakt.
Du må legge ved fullmakt hvis det er noen som søker for deg.
Kommunen skal innhente de opplysningene som er nødvendige for å avgjøre saken. Normalt vil vi komme på hjemmebesøk. Deretter fattes det et vedtak. Vanligvis får du en begrunnelse samtidig med vedtaket. Du får alltid en begrunnelse hvis det kan tenkes at du blir misfornøyd med vedtaket. Hvis begrunnelsen ikke følger med, kan du få den ved å henvende deg til kommunen innen klagefristen for vedtaket utløper.
Kommunen skal behandle saken så snart som mulig. Hvis saken ikke kan avgjøres innen én måned, skal du ha skriftlig beskjed om grunnen til dette. Du skal samtidig få opplyst når det antas at vedtaket blir fattet.
Hvis du er misfornøyd med vedtaket, kan du klage til kommunen innen en frist på tre uker fra du mottok det. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, kan du klage videre til helsetilsynet i fylket.
Du kan også klage på selve utførelsen av tjenesten. Klagen sender du til kommunen eller direkte til tjenesteyteren.