En reguleringsplan utformes enten som områderegulering (som utarbeides av kommunen) eller som detaljregulering. Alle har rett til å fremme forslag om detaljregulering, men forslaget må være utarbeidet av fagkyndige. Detaljregulering er et arealplankart med bestemmelser som fastlegger bruk og vern i bestemte områder. Planen gir grunnlag for å avklare hvilke byggetiltak som kan gjennomføres i planområdet.
Private, tiltakshavere, organisasjoner og andre myndigheter
Forslaget må følge de kravene til reguleringsplan som ligger i plan- og bygningsloven § 12-1 og i kart- og planforskriften § 9 og § 10.
Kommunen har mulighet til å bestemme flere krav.
Kommunen kan kreve gebyr for private planforslag. Men kommunen har en frist på seg for behandling av forslaget. Fristen er på 12 uker. Kommunen må tilbakebetale deler av gebyret ved lengre saksbehandlingstid enn 12 uker. (se forskriften § 7 og 8)
Ditt forslag til plan kalles planinitiativ. Planinitiativet skal inneholde følgende:
Kommunen skal behandle forslaget innen 12 uker. Fristen begynner å løpe når kommunen har mottatt forslaget. Dersom planen ikke oppfyller alle kravene, og kommunen må etterspørre mer informasjon, avbrytes fristen, og fortsetter igjen når kommunen har fått den etterspurte informasjonen.
Behandlingstiden avsluttes når kommunen sender planen videre til offentlig ettersyn.
Skulle det være uenigheter mellom deg som forslagsstiller og kommunen, kan du kreve en behandling av saken i kommunestyret.