Arbeidsplassen vår: Kommunalteknikk

Kommunalteknikk er en fellesbetegnelse for ingeniørfaglige oppgaver i kommunen.

Andre Lindkjenn OlsenJeg tar meg en tur innom André Lindkjenn Olsen (bildet til høyre) for en prat om kommunalteknikk, et fag- eller virksomhetsområde som helt sikkert er ukjent for flere. Har du f.eks. vann i springen din og et funksjonelt avløp, er dette områder man gjerne tar litt for gitt. Dette er kommunalteknikk i Bamble kommune, André er lederen og denne artikkelen skal bære litt preg av noen utdypninger og tilhørende historier.

Jeg begynner med å spørre André om hva kommunalteknikk faktisk er. Han begynner med å fortelle at Kommunalteknikk er det nye navnet på denne virksomheten. For ikke veldig lenge siden het virksomheten VAR/VP som står for vann, avløp, renovasjon, vei og park…til tider et vanskelig navn å håndtere. På folkemunne heter det ingeniørvesenet. De største områdene de jobber med er vann og avløp. 18 ansatte jobber per i dag for at innbyggerne i kommunen skal ha tilgang til vann og avløp. For tiden er det også mye fokus på vei, dette er noe som angår de fleste og derfor er de opptatt av det. Parkene og Skjærgårdstjenesten er også underlagt denne virksomheten. Her driftes friluftsområdene, bryggene holdes i orden, toalettene skal fungere, gressklipping, med andre ord, drift og vedlikehold.

Virksomhetslederen
Han som skal styre alt dette heter André Lindkjenn Olsen er 38 år gammel og har vært i kommunen i 10 år. Han sier han havnet i dette fagfeltet ved en tilfeldighet. Han begynte på høyskolen i Telemark som 24-åring og hadde lyst til å drive med teknisk planlegging, derfor tok han bygglinjen, hvor han ville tegne hus, men endte opp i økonomi og ledelse. Han tok obligatoriske fag som vann og avløp og reguleringsplaner. Han skrev oppgave som handlet om samferdsel. Studiene nærmet seg slutten og han søkte og fikk jobb som VA ingeniør før han var ferdig på skolen. Han skulle egentlig bare bli noen få år i kommunen, men trivdes såpass at han ble værende. André sier at de ansatte i virksomheten er flinke til å delta på kurs og samlinger, og at de dermed blir han kjent med andre i bransjen, får treffe andre kommuner og se på deres utfordringer. Han avslutter med å si at Bamble kommune har bygget Norges flotteste vannverk, fordi de har vært litt rundt i verden og fått impulser fra andre som har gjort tilsvarende.

Samholdet er viktig
Kommunalteknikk består av totalt 36 mennesker, som jobber innenfor vann og avløp, vei, anleggslag, park, skjærgårdspark, Eik gjenvinningsstasjon og renovasjon (RiG). Vi gjør hele tiden forsøk på å samle virksomheten enda bedre strukturmessig. Hovedavdelingene heter bydrift og vann og avløp. Administrasjonen kommer inn som en tredje avdeling. Alle er lokalisert på flere steder og merker at arbeidsmiljøet kunne blitt bedre av å være flere som jobber sammen. Man prøver hele tiden å øke samholdet, vi driver tross alt med ting som skal fungere hele døgnet. Han forteller blant annet at ved uværet som nylig rammet deler av sør-øst Norge, var 12 av hans mannskaper ute til midnatt for å renske sluk og bekkeinntak som igjen forhindret skader. Han fortsetter med å si at mannskapene er virkelig gode når det gjelder. Alle har hvert sitt ansvar og vet hva de skal foreta seg, man kan ikke stå med lua i hånda og forvente beskjeder til enhver tid.

Hvordan er da hverdagen for en virksomhetsleder i kommunalteknikk? André starter med å si at ingen dager er like, det blir de daglige rundene på huset og prat med kolleger. Han skaffer seg en oversikt over hvordan det står til ute i felten, via driftslederne. Ellers er det vanlige administrative oppgaver som besvarelser av epost, mye møtevirksomhet både internt og eksternt. Hovedmålet er at vi drar i samme retning, men vi opplever også utfordringer som innsparinger som resten av organisasjonen jobber med.

En suksesshistorie
For å illustrere litt av virksomheten kommunalteknikk, prøvde André å beskrive en suksesshistorie han kom på i farta. For tiden bygges det ny Bambletunnel, som de fleste har fått med seg. André fikk en henvendelse fra entreprenøren som sa de trengte vann for å kunne borre, og dette måtte de ha fort. Hovedledningsnettet til kommunen ligger i dette området, da er det ikke bare å koble til og skru på kranen. André tok med seg noen av sine ansatte for å gjøre en befaring, deretter presenterte han en løsning entreprenørene mente ville ta altfor lang tid å få til. André tok beslutningen om at vi klarer å få til dette på kort tid. Oppdraget fikk en oppstartet sammen dag, tirsdags ettermiddag kl. 1600. Kommunen fikk hentet inn litt ekstra hjelp som jobbet utover kvelden. En lokal entreprenør ble tilkalt og de startet arbeidet med å hugge trær og fjerne masser. Kl. 21.30 samme kveld var grøfta åpen og klargjort. Kl. 16.00 dagen etterpå, altså 24 timer senere, var jobben ferdiggjort. Entreprenøren ble veldig overrasket over at dette gikk an i en kommunen, få jobben gjort på så kort tid og uten en masse byråkrati. André fortsetter med å si at virksomheten kommunalteknikk opplever at Bamble kommune er en ja kommune, en kommune som bestreber seg for å gjøre en god jobb effektivt. Mannskapene har en vanvittig allsidighet, hopper inn i enhver situasjon. Alle er i stand til å kjøre store kjøretøy, skru rørdeler og vet hvordan det meste av verktøy fungerer.

André har vært i jobben som virksomhetsleder i 2 år og sier jobben er veldig givende, men krevende til tider. Han sier også at han liker når det er litt action og de får litt jobb å fylle dagen med. Men hvordan ser ting ut fremover for virksomheten. Han sier han ønsker å samle virksomheten enda mer, men om noen år ser vi nok ganske like ut med de samme oppgavene. Vi kommer til å merke klimaendringer, mer mobilisering ift. nedbør og prøver å være litt proaktiv der. Pr i dag har vi kun et uformelt samarbeid mellom kommunene. Faglig sett kunne samarbeid mellom kommunene vært positivt for Bamble, kunnskapsdeling er viktig.

Vi avslutter samtalen med å si lykke til videre med virksomheten. Nå kommer også vinteren, da skal en del mannskaper ut å brøyte unna en del snø for beboerne i kommunen. Da oppfordrer vi innbyggerne til å gi et lite vink til brøytemannskapet, det setter de pris på. De står tross alt opp lenge før fuglene og tar i et tak før du skal på jobb.

Takk for praten.