Får vi Norges beste skole?

-Den nye skolen er jo virkelig noe å glede seg til! Vi ønsker at alle i hele kommunen skal kunne nyte godt av skolens fasiliteter og uteområder.

 

 

Det sier prosjektkoordinator for den nye ungdomsskolen på Grasmyr, Høgne Skøld.

 

-Den blir mye mer enn kun en skole, forklarer han. Jeg vet at mange gleder seg og stadig flere får opp øynene for hva vi faktisk bygger, sier han.

 

Han peker på at både kultur og idrett, og selv den uorganiserte idretten blant annet skatemiljøet, får veldig gode områder på den nye skolen.

 

-Vi tror at det vil løfte kvaliteten for hele Bamble, sier Skøld.

 

Prosjektet «Framtidas ungdomsskole» har nå skiftet navn til «Bamble ungdomsskole». Det er det skolen skal hete og dette ble enstemmig vedtatt på siste prosjektgruppemøte før sommerferien. Navnet er samlende for alle elever i kommunen, og lett å identifisere seg med.

 

Her er bare noe av det skolen vil kunne by på:

 

Idrettshall med svømmehall og turnhall

Svømmehall:

Svømmehallen vil være en ren opplærings- og konkurransearena som skal ivareta svømmeopplæringen i skolen, men ikke minst være et tilbud til publikum som ønsker å svømme.

-Vi skal ikke ha noe stupetårn, boblebad eller utebasseng, sier Skøld. Vi skal ikke konkurrere med badeparken der, men dette blir et supplement til de som ønsker trening, forklarer han.

Bassenget vil ha åtte baner, være 25 meter langt og 21 meter bredt. I de to banene på enden vil det være mulig å heve eller senke bunnen på bassenget. Det vil da være mulig å heve bunnen helt over vannspeilet, sånn at du faktisk vil kunne gå tørrskodd fra en del til en annen.

-Det var noen andre som gikk på vannet for noen tusen år siden, har jeg hørt rykter om. Det kan du snart gjøre i Bamble også, sier Skøld med et lurt smil.

Svømmebassenget vil ha en rampe for personer med funksjonshemninger som vil være integrert i anlegget. Den kan betjenes for alle, slik at man på en enkel måte kan få kommet seg inn og ut av bassenget.

-Vi har jo tidligere sendt barna våre til Porsgrunn for svømmeopplæring. Nå kan vi snart tilby dette selv, så det er vi veldig fornøyd med, sier Skøld.

Bilder svømmehall

 

Turnhall:

I turnhallen lages det en mesanin-tribune (en lav etasje mellom to andre etasjer). På tribunen vil det være plass til 300 mennesker.

-Til sammenligning var det plass til 150 mennesker i den gamle Grasmyrhallen, sier Skøld.

 Tribunen vil selvsagt være tilpasset også for rullestolbrukere.

 

Bilder turnhall

 

Kan gå tørrskodd mellom byggene:

Idrettshallen og skolebygget skal bindes sammen under et stort tak. Under det taket skal det være varme og det skal beplantes trær som skal vokse gjennom åpninger i taket. I dette området vil det være sjakkbrett og bordtennisbord. Det vil være mulig å gå tørrskodd fra det ene bygget og over til det andre.

 

Imponerende uteområde

 

Skatepark og trampoliner:

Utenfor skolen er skateparken nå klar. Den skal alle kunne bruke, fra små barn på sparkesykkel til avanserte skatere.

I tillegg vil det være tre nedsenkede trampoliner.

-Dette har jo ungdommen selv ønsket. Elevråd og ungdomsråd har stått på for å få dette til, forklarer Skøld.

 

Bilder skatepark

 

 

Sandhåndballbane:

Ute blir det også håndballbane, volleyballbane, muligheter for sandvolleyball, men også sandhåndballbane etter innspill fra Bamble håndballklubb.

-Det er visst det som det satses på nå, forklarer Skøld.

 

BMX-bane:

I tillegg blir det et område med frisbeegolf, putball (blanding mellom fotball og golf), BMX-bane (en gren innen sykkelsporten) og Tuftepark (en treningspark med apparater til å trene med egen kroppsvekt) som kan brukes av barn og voksne.

Dette vil også bli et område der man bare kan sitte og prate, eller se på det som skjer.

 

Bilder uteområde

 

Usynlig arbeid:

Under skolen er det boret 25 energibrønner som vil gi energi og varme til hele anlegget.

 

-Det er veldig mye jobb som er gjort som ligger under jorden her, og som vi ikke ser, men som egentlig er veldig spennende, sier Skøld.

 

Bygget i massivt tre:

Stor deler av byggene er bygget av massivt tre. Det gir en lunere atmosfære, og det lukter litt annerledes. Det er norskprodusert gran, og kortreist tre som blir brukt.

-Vi har et veldig høyst miljøfokus i hele prosjektet, forsikrer Skøld.

Inne på skolen

Skyfall-vegg

I foajeen, i selve hjertet av skolen, blir det en Skyfall-vegg som blant annet finnes i Grieghallen i Bergen. Når skoledagen er over kan den veggen tas ned slik at det er mulig å ha kulturarrangement uten å forstyrre andre deler av skolen.

 

 

I tillegg er det en ekstra vegg bak skyfallen-veggen som gjør at det ved konserter vil være ekstra godt lydisolert. Det vil da være mulig å ha aktiviteter utenfor salen uten å høre det som foregår inne i konsertsalen.

 

Div. musikkrom

Det vil være et eget slagverkrom, band-rom, øvingsrom og et lydstudio.

Bilder musikkrom

 

Aktivitetssal

Innvendig vil det være en aktivitetssal på 150 kvadratmeter som blant mye annet også kan brukes som dansesal.

 

Skaperverkstedet

Skaperverkstedet vil kunne fungere blant annet som et naturfagrom der det kan brukes til utforsking, eksperimentering, 3D-printing. Meningen er at dette rommet skal kunne brukes av alle fag og tilpasses disse.

-Her vil det skje mye spennende, sier Skøld.

Bilder skaperverket

 

Store, lyse og moderne klasserom

Skolen vil selvfølgelig også ha flotte, store klasserom med tilhørende grupperom og sittegrupper som er tilpasset en moderne skolehverdag.

Bilder klasserom

 

 

 

Håper alle vil bruke området

Håpet er at familier vil legge søndagsturen sitt til område, ta med mat, og bruke området for det det er verdt. Fra området ved skolen er det også fint å komme seg til stiene, og turområdet.

 

-Publikum får nyte godt av dette her alle sammen! Når du bruker såpass mye penger på en skole så er det for hele kommunen, og ikke for kun 8-, 9-, og 10-ende klasse.

Det er mange som har vært involvert i utformingen av den nye skolen.

- Mange har vært involvert i prosessen. Elever, lærere, foresatte, kultur, idrettslag, kommunens tekniske avdeling – alle har vært med å bidra tidlig i prosessen med innspill og tanker om hvordan denne bygningsmassen bør være, og de aller fleste innspillene blitt tatt med i planleggingen, sier Skøld.

 

-På denne tiden neste år så er skolen i full drift. Vi skal kunne åpne skolen til skolestart høsten 2021. Vi gleder oss! avslutter han.

 

 

 

 

 

 

Sist oppdatert: 19. oktober 2020