Kystlaget + Nustad barnehage = Sant

Sist oppdatert: 15. desember 2022

For fjerde gang knytter Langesundsfjorden kystlag og Nustad barnehage bånd gjennom et felles prosjekt.

«Frivillighet» er temaet for årets samarbeid - og et bedre eksempel på frivillighetens evne til å skape samhold, engasjement og læring på tvers av generasjoner, skal du lete lenge etter. Kombinasjonen av kunnskapsrike krefter i kystlaget og nysgjerrige førskolebarn har resultert i flere fruktbare prosjekter med kystkultur som utgangspunkt.

Se bildekarusell nederst i saken, eller i filmversjon på YouTube

I Frivillighetens år har barnehagebarna blant annet bidratt med strandrydding i nærmiljøet. Og i mai inviterte kystlaget samtlige 16 skolestartere med til Langøya for å plukke søppel og lære mer om frivillig arbeid.

Lek og læring

Utstyrt med søppelsekker og skarpe blikk, saumfarte fem- og seksåringene strendene lengst nord på Langøya. Engasjementet var stort, og barna hadde mange gode refleksjoner rundt det de var med på.

-Vi gjør det fordi vi har lyst til å ta vare på naturen.
-Det betyr at vi gjør noe som er viktig uten å få penger.
-Vi må redde fiskene. De kan dø hvis de spiser søppel fra havet.

Dette er bare noen av tankene førskolebarna gjorde seg, mens ivrige fingre sørget for at plastemballasje, glasskår og taustumper fant veien til nærmeste søppelsekk.

Gjensidig glede

Det var Ingrid Berget i Kystlaget som initierte samarbeidet med barnehagen tilbake i 2018. Hun ønsket å videreføre kunnskapen og interessen for kystkultur til nye generasjoner.

- Det er et svært givende samarbeid. Barna har mange spørsmål og er ivrige etter å praktisere det de lærer. Det blir mange gode samtaler underveis, og entusiasmen deres er veldig smittende, forteller Ingrid. 

Kystkulturuka starter snart

Kystkulturuka 2022 sparkes i gang med Kystens dag i Langesund lørdag 11. juni. Som vanlig stiller Nustad barnehage med et eget bidrag, hvor de viser frem noe av det barna har jobbet med i forbindelse med temaene bærekraft og frivillighet.

Det er lagt opp til aktiviteter og underholdning for både voksne og barn.

Last ned programmet og les mer om de ulike arrangementene for Kystkulturuka 

Kystkulturuka arrangeres med støtte fra Skagerak Energi, Skagerrak Sparebank og Bamble kommune, og inngår i paraplyorganisasjonen Skagerakfestivalene.

Les mer om Langesundsfjorden kystlag 

2022 er Frivillighetens år. Les mer på frivillighetensar.no eller på Bamble kommunes lokale ressursside

 

Bilder

Trykk på bildet for stor versjon.