Blåser liv i kystkulturkvartalet

Sist oppdatert: 29. august 2024

Kulturrådgiver Anette Skaugen Guldager har ansvar for utviklingen av kystkulturkvartalet. I helgen kan du få kunnskap om bevaring av gamle hus.

EN STOR JOBB: Anette Skaugen Guldager i Bamble kommune jobber med utviklingen av kystkulturkvartalet. (Foto: Magdalena Mianowicz)

Det er ingen tvil om at Anette brenner for utviklingen av kystkulturkvartalet som hun har hatt ansvaret for siden prosjektet startet i 2022.

Arbeidet handler i korte trekk om å fylle de historiske bygningene rundt Cudriosgate, som alle er i kommunalt eie, med relevant og publikumsrettet aktivitet knyttet til kystkultur. Dette er et arbeid som berører mange og gjøres i tett dialog med lokale, næringsaktører, håndverkere, foreninger og andre frivillige.

-Arbeidet skal, og vil ta tid, sier Anette. Skal vi bygge noe solid og varig må vi gjøre det solid og i samarbeid.

LANGSIKTIG PLAN: Illustrasjon som gir et inntrykk av det langsiktige målet for kystkulturkvartalet. (Illustrasjon: Bjørn Christensen)

En viktig kulturarv

-Begrepet kystkultur forbindes jo med båtliv, fiske og fangst, men byggeskikken ved kysten er også en viktig kulturarv som vi må ta vare på, legger hun til.

Både Langesund sentrum og Gamle Stathelle er på Riksantikvarens nasjonale liste over særlig bevaringsverdige bymiljøer i Norge. Mye av grunnen til det er kontrasten mellom markante praktbygg fra 1700-tallet som Gamle rådhus og de mer beskjedne, lave småhusene som utgjør idylliske gatepartier som blir besøkt og ta bilder av. Mye av den bevaringsverdige bebyggelsen er private boliger.

-Å ta vare på gamle hus er et fag og en livsstil for de huseierne som bor der, sier Anette.

Bevaring av gamle hus

Førstkommende helg har Bygningsverntjenesten i Telemark tatt initiativ til å arrangere en motivasjons- og inspirasjonshelg knyttet til restaurering og bevaring av gamle hus. Der vil flere av områdets beste fagfolk dele sin kunnskap om bevaring av gamle hus. Du kan du lære mer om håndverk og bevaring av mur, treverk, tak, gamle vinduer og overflater.

- Vi ønsker alle som eier egen bolig, hus eller hytte velkommen til og slå av en prat med håndverkerne. Her får du også lære mer om gamle teknikker og verktøy, forteller Anette.

Se hele programmet

Foto: Bamble kommune

Mer aktivitet

Arbeidet med kystkulturkvartalet startet med vedtaket som ble gjort da Bamble kommune kjøpte Cudriosgate 3. Administrasjonen ble da bedt om å lage en plan for utvikling og bruk av alle bygningene som var regulert til formålet «kystkultur» i Langesund sentrum.

Begrepet «kystkulturkvartalet» ble innført som en betegnelse på alle disse bygningene som helhet. De kommunale byggene i prosjektet er Lensmannsgården, Det gamle rådhus, Cudriosgate 3, Cudrios sjøbod, Tollboden, Tollpakkboden og St. Helena.

Prosjektet som helhet har oppnådd flere resultater siden oppstarten.

Utsalg av maritime antikviteter i Lensmannsgården har gjort dette bygget mye mer besøkt enn tidligere. I Gamle rådhus er det landet en langsiktig avtale med Goparken, som fra 2025 skal ha sitt hovedsete i Vestfold og Telemark her. Cudriosgate 3 har vært arena for en rekke arrangementer og aktiviteter både sommer og vinter siden 2022, et tilbud som bare blir mer og mer populært.

Foto: Bamble kommune

Naturlig utvikling

Anette har også ansvar for drift av kommunens Styre for Langøya og kystkultur og utvikling av Langøya. Langøyakoggens bryggeplass ligger jo inne i kystkulturkvartalet.

Det er helt naturlig å se utviklingen av Langøya og utviklingen av kystkulturkvartalet i sammenheng. Å legge til rette for drift på Hovedgården, øke øyas tilgjengelighet gjennom skyssbåten og å skape større forståelse for naturverdiene gjennom samarbeid med Statsforvalteren blir dermed også brikker inn i utviklingen av kystkulturkvartalet.

-Jeg gleder meg over gode besøkstall for denne sommeren og tenker at vi kan få til enda mye mer i årene som kommer hvis vi fortsetter utviklingen, sier Anette.

Ønsker å øke attraktiviteten

-Det er mitt ønske at dette arbeidet skal bidra til å øke Langesunds attraktivitet som sted å bo og besøke. Så er det jo å håpe at hvis flere folk besøker byen er det også lettere å drive butikker og detaljhandel der, sier hun

Arbeidet med kystkulturkvartalet sees i sammenheng med følgende mål i kommuneplanens samfunnsdel:

Bamble kommune ønsker å være en attraktiv besøks- og fritidsboligkommune med gode opplevelser. Tiltak for å nå dette vil blant annet være å markedsføre Bamble som en attraktiv turistkommune, og videreutvikle Bamble som kystkulturkommune.

                                             Kommuneplanens samfunnsdel «Bamble mot 2040»