Brannen på Skjerkøya
Sist oppdatert: 28. november 2024
Informasjon om arbeidet som er gjort og litt om veien videre.
Brannmannskapene har jobbet kontinuerlig med slukking siden tirsdag 19. november. Nå er fokuset på opprydding, men det kan fremdeles forekomme noe røyk og lukt. Avfallsmassene fraktes i tette containerbiler til anlegget i Bjorstaddalen. Ragn-Sells har overtatt skadestedet under oppsyn av brannvesenet.
Interkommunalt utvalg mot akuttforurensning (IUA Telemark) har vært påkoblet hele veien og bistår også i oppryddingsarbeidet. Det ble tidlig utplassert lenser og siltgardiner for å begrense skadene i sjøen, og prøver av slokkevannet er sendt til analyse.
Luftmålinger og målestasjoner
Grenland brann og redning gjennomførte luftmålinger etter melding om kraftig nedslag i områdene rundt Herreveien og Asdalstrand søndag 24. november. Det ble brukt en 4-gassmåler som blant annet detekterer CO, O2, EX og H2S, samt et instrument som måler flyktige organiske forbindelser i lufta (VOC). Målingene viste ingen utslag.
Etter anmodning fra Miljørettet helsevern i Grenland utplasserte Ragn-Sells to målestasjoner tirsdag 26. november: Én på Rugtvedt og én ved Asdalstrand. Disse skal sjekke forekomsten av svevestøv og fange opp nedfall for analyse.
Mattilsynet bistår kommunen i vurdering av eventuelle følger for landbruket.
Miljøundersøkelser og videre oppfølging
Videre undersøkelser på land, til vanns og i lufta, samt kartlegging av omfang og aktuelle tiltak, håndteres av Ragn-Sells og deres konsulenter - i samråd med Kystverket, Miljørettet helsevern Grenland og IUA. Bamble kommune har løpende kontakt med de aktuelle aktørene og har bedt om at prøveresultatene blir offentliggjort.
Innbyggere som har spørsmål om håndteringen fremover, eller lurer på noe om sot og nedfall på eiendeler/eiendom, kan henvende seg på e-post til kundesenter@ragnsells.com
Bamble kommune holder kontinuerlig oppsyn med kommunalt drikkevann og tar hyppige prøver i henhold til gjeldende drikkevannsforskrifter.
Løpende vurderinger
Rådet til innbyggerne om å unngå røyk i akuttfasen ble utarbeidet i samråd med helsemyndigheter og baserer seg på føre-var-prinsippet. Potensielle helsefarer ved røykutvikling avhenger av konsentrasjonen av røyk og eksponering over tid.
Bamble kommune har hatt hyppige beredskapsmøter for å vurdere situasjonen og sikre ivaretakelse av innbyggere og daglig drift. Politiet har beslutningsmyndighet ved spørsmål om evakuering, men dette har i liten grad vært aktuelt i denne hendelsen.
Fra og med onsdag ettermiddag avviklet kommunen faste beredskapsmøter og går nå mot normal drift. Dedikerte fagpersoner fortsetter å samarbeide med aktuelle etater i oppfølging av hendelsen. Nødetatene, Miljørettet helsevern Grenland, Kystverket og IUA er fremdeles viktige samarbeidspartnere.
Spørsmål til Bamble kommune kan sendes til postmottak@bamble.kommune.no, eller ta kontakt via sentralbordet: 35 96 50 00