Slik ble 8. mai-markeringen i Bamble
Sist oppdatert: 09. mai 2025
I går var det 80 år siden frigjøringen av Norge. Her kan du se bilder fra markeringen av frigjørings- og veterandagen i Bamble.
Det ble holdt minneseremonier flere steder i Bamble: ved bauta Bamble kirke, ved bauta Kranaparken på Stathelle og ved bauta Kirkebakken i Langesund.
Markeringen i Bamble ble avsluttet med brunsj for veteraner fra internasjonale operasjoner.
Det var fungerende ordfører Lars Inge Rønholt som holdt taler under minnemarkeringen. Her kan du lese talen som han holdt ved Kirkebakken i Langesund:
Kjære alle fremmøtte
I dag markerer vi frigjørings - og veterandagen i Norge. Den 8. mai i 1945, ble Norge igjen et fritt og selvstendig land. Det er en viktig merkedag, en merkedag vi nå har markert i 80 år.
Vi blir stadig minnet på at frihet ikke kan tas for gitt, og noen av påminnelsene har dessverre blitt klarere og tydeligere de siste årene. Vi har faktisk naboer som minner oss på dette på en ganske så grufull måte – jeg synes det er skummelt, men er ikke redd.
I dag, på 80-årsdagen for gjenvunnet frihet, takker vi spesielt våre krigsveteraner for deres innsats under andre verdenskrig og i senere militære konflikter. Veteranene vet hva det vil si å kjempe for fred. Det er en kamp som fortsatt pågår. Til alle som bidrar til fred, forsvar og sikkerhet i dag, - deres innsats er viktigere enn på lenge.
Til de trofaste «lyttere» så har dere hørt denne første delen av talen tre ganger nå. Først ved Bamble Kirke, så ved Krana-parken på Stathelle og nå her i Langesund. Dette av den enkle grunn at noe etter mitt skjønn er så viktig at det må gjentas, men også ut i fra det faktum av vi faktisk har tre ulike minnesmerker – fra gammelt av – en i hver av de tre kommunene Bamble, Stathelle og Langesund. Det betyr at vi under krigen hadde tap av innbyggere, i alle de tre tidligere kommune som nå er samlet i Bamble. Krigen og krisen rammet alle, innsatsen og prisen folk måtte betale var høy.
Ved Bamble kirke nevnte jeg det som navnene der hadde til felles, de er menn, de var unge – til dels veldig unge, og nesten uten unntak også sjømenn. Dette gjelder også for minnesmerket her, og på Stathelle. Det er og et felles tegn at alle steder følte for å etablere nettopp et minnesmerke – trolig både for å sikre et minne men også for minne kommende generasjoner – altså oss – om hvor mye ufred kan koste og hvor verdifull fred og frihet er.
Ved Bamble kirke var jeg innom dette at krig og ufred sliter i stykker både sinn og skinn, både for dem som mistet livet, men og for dem som overlevde. De overlevende, og de som senere har kommet hjem fra andre operasjoner etter krigen har nok erfart at opplevelser og hendelser kan prege livet for alltid. Så urolig sjø – ute i tjeneste - kan fort bli med hjem for å si det slik. Derfor er det viktig at vi alle bidrar med det vi kan og at vi jobber sammen for at vi både under seilaser og ellers har det så trygt og godt vi kan ha det, at vi faktisk evner å ta vare på hverandre, bry oss, stille opp. Vi må stå sammen for en trygg og god framtid, og for å få det til må vi må engasjere oss, blant annet slik jeg registrere at dere veteraner gjør for hverandre, det utgjør en forskjell – en god en!
Jeg tror det er riktig å si at vi er heldige her i Norge. Vi lever fortsatt under relativt fredelige og trygge omgivelser, men vi er jo en del av en større verden. Globalt er det stor uro, det merkes også her. Å forberede seg på krise har faktisk blitt nødvendig slik situasjonen er nå.
Akkurat nå, denne uken, øves det rundt oss her i Grenland, det øves på å takle krise. Jeg deltok selv på deler av «Øvelse Djerv» i går – vi satt i krisestab hele dagen – heldigvis øvelse – men en veldig realistisk en. Forsvaret var naturligvis med, sivilforsvaret, statsforvalter, fylkeskommune og altså vi fra kommunenes apparat. Noen hull ble avdekket, men det ga og bekreftelser på at planer vi har faktisk duger. Det å være litt forberedt er viktig – det er og noe vi kan hjelpe hverandre med og minne hverandre på. Har du beredskapskassa på plass, har naboen din det – har du et alternativ til å varme opp huset med strøm, osv. Dette er ikke ment som skremsel, men mer som kall det gjerne en vennlig påminnelse som dere helt sikkert har hørt fra myndighetene tidligere. Med enkle grep kan vi sikre oss litt ekstra og føle oss litt tryggere og godt forberedt.
Jeg har og tidligere nevnt på de yngre generasjoner. Ungdommen vår lar seg og merke av verdensbildet – de er mer bekymret for fremtiden nå enn hva man var før. De er bekymret for økonomi, for egen helse, for klimaendringer - og de er bekymret for krig . Viljen til å avtjene verneplikt er samtidig høyere enn den har vært på lenge. Dette henger sammen. Å være forberedt, også ved å gjennomføre verneplikten gir oss alle trygghet.
Det er utvilsomt en mer urolig tid enn på lenge, det er krevende for oss. Derfor må vi alle bidra med det vi kan, og jobbe sammen for en trygg og god framtid, vi må bry oss, gjerne litt mer enn før…. Vi må stå opp for våre verdier og respektere hverandre. Vi må overføre erfaringer fra de eldre til de unge – til ungdommen - for vi må ikke glemme historien, hverken den som nå er over 80 år eller den litt nyere som dere er en del av. Vår fred og vår frihet er ingen selvfølge, den må vi stå sammen for å bevare og det skal vi og få til.
Det er mye å si om krig, om fred, om innsats og offer men akkurat her var det dette som jeg hadde på hjertet - til lykke med dagen alle sammen.
Navn på æresvakter ved veterandagen 8. mai i Bamble:
8:00 Bamble kirke:
Cecilie Schriver, Bosnia
Aksel Andreassen, Libanon
8:45 Stathelle:
Aksel Andreassen, Libanon
Rep fra Norske Veteraner Internasjonale Operasjoner
9:30 Langesund:
Aksel Andreassen, Libanon
Arild Arntzen
Foto: Birgitte Tokheim (Veteranbrunsj - Gyrid Sandvik)