Møt Høgne

Høgne Skøld er ny prosjektkoordinator for skoleprosjektet på Grasmyr.

Høgne SkøldHøgne ankommer Halen Gård og mitt kontor noen minutter før tiden. Han er allerede godt kjent i kommunen og stopper for å prate med folk. For anledningen har han ikledd seg blå plastsokker over skoene, da han har hatt vane for å gjøre dette som lærer på Langesund ungdomsskole i alle år. Høgne er en blid og smilende type som det er lett å komme i prat med, så praten har allerede startet på utsiden av kontoret.

Han sier allerede fra starten av at han er veldig glad for at intervjuer har satt av tid til en prat med ham. Han ønsker å få belyst prosjektet til både ansatte og innbyggere i kommunen. Han ble ansatt fra 1. januar 2017 og skal sitte i dette prosjektet ut juli i 2018 med mulighet for forlengelse. Han presiserer at han er koordinator oppi alt dette, og at kommunen har engasjert et profesjonelt byrå innen prosjektledelse til å drive forprosjektet fremover. Høgnes jobb blir å trekke i de riktige trådene og skaffe til veie informasjon som prosjektledelsen trenger for å gjøre jobben sin. Møteinnkallelser og koordineringsoppgaver mm. Han er kommunens kontaktperson ut mot skoler, foreldre, prosjektgrupper og styringsgrupper.  Med andre ord, alle som har en interesse i dette.

Jeg merker på Høgne mens vi snakker at han har et brennende engasjement for denne jobben han har tatt til seg. Han tenker litt høyt sammen med meg og snakker f.eks. varmt om tanker rundt et kompetansesenter på skolen. Det å samle ulike tjenester for ungdom i et område av skolen. Rådgiver, sosiallærer, miljøterapeuter, helsesøster m.fl. Et kompetansesenter på skolen som er mer tilgjengelig for barn og ungdom.

En liten skole sliter kanskje med å finne en mattevikar som ikke har matte-kompetanse. En større skole har kanskje 5-6 lærer med samme kompetanse som fint kan brukes. Andre tanker er ulike konsepter rundt ny idrettshall og svømmehall. Skal det være nasjonal standard til konkurranser eller mer fokus på trening og opplæring. Her er det mange områder han ønsker svar på gjennom prosjektperioden. Rapporten som skal utarbeides i forprosjektet vil gi svar på disse spørsmålene. Som han selv sier; Det er sluttsummen på kassalappen som teller…hvor mye koster det, hvordan kan vi fikse dette…flere spørsmål dukker opp som han skal søke svar på. Som nevnt, er han genuint interessert for skoleutvikling. Det er en arbeidsplass for mange mennesker og det blir muligens enda større når prosjektet er over.

Høgne går inn i sitt 46. år og ler litt av tanken, sier han kjenner kroppen ikke er 25 år lenger. «Jeg har fått meg hund, sier han plutselig, en irsk setter». Hunden heter Hector og er ca. 18 måneder gammel. Han går tur med hunden 15 minutter hver morgen og gjerne 1 ½ time om ettermiddagen, da får han kommet ut og leet seg litt. Ellers har han 3 barn, en gutt på 20 år og to jenter på henholdsvis 7 og 11 år. Her går tiden mye til håndballspilling og pianospilling. Mye venner og mye moro, og som med alle andre småbarnsfamilier, en hektisk fase. Høgne er glad i sang og musikk, har sunget i Langesund Mannssangforening i over 10 år, men spiller nå i et bluegrassband med forskjellige spillejobber her og der.

Høgne snakker varmt om hytta si på Skafsåsheia hvor han tilbringer mye tid. Den ligger forbi Dalen, mot Aust Agder, oppi et «snøhøl», sier han og smiler bredt. Mange mil oppkjørte løyper på vinteren og ypperlig for fiske med mark og dobbe om sommeren. Jeg spør Høgne hva som gjør ham glad, da ramser han opp veldig mye, da han sier selv at han er en positiv type som ikke ser noen grunn til å gå rundt å være sur hele tiden. Han plystrer og smiler, trives i jobben sin, trives med mennesker, trives under intervjuet akkurat nå, et godt måltid mat, gullrekka på en fredag, turer med familien og gutta. Bare gleden av å gjøre ingenting, slappe av. Gode arbeidskollegaer, får mye god inspirasjon av mange. Det bare renner av ting som gleder Høgne, tenk om flere hadde vært som han, da hadde alle sammen smilt hele tiden…

Men, hva gjør en person som er såpass positiv i hverdagen, irritert? Høgne er tross alt et menneske som alle oss andre, hva irriterer en slik personlighet. Det første han nevner er andres irritasjon over detaljer. Når folk bryr seg om ting som ikke betyr noe. De henger seg opp i tullete detaljer, avslutter han med å si. Det du ikke får gjort noe med….osv

Vi avslutter samtalen med å snakke om hva som er den perfekte dagen for Høgne, da setter han seg godt til rette og forteller:
"Jeg står opp på hytta mi, gjerne tidlig og lager en god frokost, kanskje litt egg og bacon. Det er fint være ute, gjerne flott. Jeg tar med fiskestangen, trasker ned til vannet, bruker mark og dobbe, fisker med gode venner i 3-4 timer. Har gjerne med noe godt i sekken for anledningen. Deretter blir det ørretmiddag med agurksalat, poteter og rømme. Setter seg ved bålpanna, diskuterer verdensproblemer over noe godt i glasset til sent på kveld. Deretter er det natta…Høgne legger bort klokka, bruker kun mobilen hvis han må. Når dobben treffer vannet og marken henger på noen cm under vannoverflaten, da forsvinner Høgne fra virkeligheten, han lader batteriene, bekymringene forsvinner, han lever i øyeblikket."

Høgne ser nyheter på tv som de fleste andre. Er glad i mat og å lage god mat, derfor er programmer med Hellstrøm populært. Han er også glad i morsomme programmer som Seinfeld, Cheers og Friends, enkel underholdning. Musikkprogrammer, Lars Monsen, men lite reality…utenom kjendis Farmen da…

Høgne sier han gleder seg til å ta fatt på jobben og har kommet godt i gang. Han fortsetter med å si at folk må gjerne ta kontakt med ham for en prat rundt prosjektet. Er noen usikre på noe, er han ikke langt unna. Intervjuer har gjennom intervjuet sett et stort engasjement fra en stor mann og er ikke i tvil om at vi har noe stort i vente om et par år.

Høgne er å nå på eposten sin: hogne.skold@bamble.kommune.no, samt  mobilnummer: 91343811.

Tusen takk for praten og lykke til med prosjektet.