Husk å møte opp til avtalt time

Det er viktig at du møter opp når du har fått en avtale hos fastlegen din eller på sykehuset. Det er oppfordringen fra Bamble, Skien og Porsgrunn kommuner og Sykehuset Telemark.

– Det er trygt å møte opp på både legekontoret og sykehuset, sier kommuneoverlegene.  

– Hvis du ikke kan møte, må du si i fra på forhånd slik at andre kan få tilbud om hjelp, sier kommuneoverlegene. Inge Skauen i Porsgrunn, Anne-Gunhild Waagsbø-Kjellsen i Skien og Anders Mølmen i Bamble. De presiserer at det er liten risiko for smitte hvis du kommer til et legekontor eller sykehus.  

Minimal risiko for smitte
– Vi har innført strenge smitteverntiltak, og verken ansatte eller pasienter skal risikere å bli smittet av koronavirus hos oss, sier de.

De siste ukene har mange fastleger merket at det er færre som tar kontakt med dem, og de tror det er pasienter som har tenkt at det ikke er mulig å få hjelp.

– Koronaviruset har fått selvsagt fått mye oppmerksomhet, men vi må ikke glemme at vi kan bli syke av andre ting også. Vi må derfor ikke slutte å gå til legen, sier kommuneoverlegene.  

Viktig at alle møter til avtalte timer
Både kommunene og sykehuset skal tilby mer helsehjelp i tiden som kommer. Mange av dem som har fått utsatt undersøkelser og behandling, vil få ny avtale. I tillegg skal helsetjenesten ta imot nye pasienter.

– Da er det viktig at alle møter når de får avtale, slik at flest mulig får hjelp, sier klinikksjef ved Sykehuset Telemark, Per Urdahl.  

De siste tiden er det flere som har unnlatt å møte til avtalte timer både hos fastlegen og på sykehuset. Klinikksjefen tror det skyldes usikkerhet.  

Gi beskjed hvis du ikke kan møte
– Noen har nok trodd at timen automatisk ble avlyst, mens andre har vært urolige for smitte, sier Urdahl. Han mener det er trygt å komme til et legekontor eller sykehus, og sier at alle som har avtale skal møte hvis de ikke får annen beskjed.

Både Urdahl og kommuneoverlegene er opptatt av at pasienter må si ifra hvis de ikke kan møte.

– Hvis du er usikker, eller dersom du må avlyse avtalen, må du ringe på forhånd, sier de.  

Ved mistanke om koronasmitte

Dersom du har mistanke om koronasmitte, er det fortsatt slik at du primært skal kontakte fastlegen din på telefon. Om du ikke får tak i fastlegen, kan du kontakte legevakta på 116 117. Du skal ikke møte opp fysisk hvis du tror du er smittet av koronavirus.  

 

Sist oppdatert: 18. oktober 2020