Ferdselsforbud mange steder i Vestfold og Telemark fra 15.april

Sist oppdatert: 21. september 2021

Det skal sikre fuglene fred i hekkesesongen.

Fra og med 15. april til og med 15. juli gjelder ferdselsforbudet for mange øyer og holmer i skjærgården, langsmed kysten og i innsjøer. Forbudet er markert ute i terrenget med små hvite skilt med riksløven på.

Forbud gjelder også 50 meter unna

Alle som ferdes, enten det er folk på tur, båter, padlere, dykkere eller annen type vannsport, skal holde en avstand på minst 50 meter til områder med ferdselsforbud.

Film som forklarer
- I år har vi slått våre krefter sammen, og laget en film som forklarer bedre hvorfor det er et ferdselsforbud, forteller fagsjef Arne Christian Geving hos Statsforvaltaren i Vestfold og Telemark.

Filmen er et samarbeid mellom Statsforvalteren i Oslo Viken, alle de fire nasjonalparkene rundt Oslofjorden og Statens naturoppsyn.

 

Nedgang i antall sjøfugler
Antall sjøfugler går nedover. Det er noe av grunnen til at vi forsøker å nå flest mulig med en slik kampanje. Vi håper filmen blir delt blant alle dem som ferdes på sjøen og at vi dermed kan hjelpe våre fjærkledde venner, oppfordrer Geving.

Kart viser hvor det er forbud
Forvaltningen har nylig oppgradert kartene over vernet natur i Norge, slik at du enkelt kan se hvor det er ferdselsforbud. 

Se kart hvor ferdselsforbudet gjelder på Miljøstatus

Brudd på ferdselsforbudet kan straffes
Det er statens naturoppsyn (SNO) og politiet som håndhever ferdselsforbudet. SNO er oppsynsmyndighet og vil gjennomføre kontroller i månedene fremover. Brudd på ferdselsforbudet kan anmeldes til politiet.

Fuglene kjenner ingen grenser
- Fuglene kan selvfølgelig hekke også der det ikke er ferdselsforbud. Ofte kan de være vanskelig å få øye på fordi de kamuflerer seg så godt. Men trekk deg tilbake hvis du oppdager på reir, avslutter Geving.