Gratulerer til glasskunstner Anne-Mari

Sist oppdatert: 21. september 2021

Anne-Mari Vardenær Syre lager glasskunst bak i hagen sin på Stathelle. Nå har det anerkjente kunstmuseet KODE gått til innkjøp av et av verkene hennes.

- Gørrstas! er den spontane responsen fra glasskunstneren selv.

Den tidligere kjemiingeniøren var strålende fornøyd med å bli antatt på Østlandsutstillingen tidligere i år. Enda gjevere var det å motta utstillingens kunstpris, og denne uken toppet det seg altså med innkjøp av et av Nordens største museer for kunst, kunsthåndverk, design og musikk, KODE i Bergen.  

- Det er vanskelig å forklare hvor betydningsfullt dette er, særlig for meg som er mer eller mindre selvlært i glassblåsingens kunst, sier Anne-Mari. Hun har jobbet hardt for å gjøre hobby til levebrød.

- Dyktig og dedikert

Selv om Anne-Mari ikke har kunstfaglig bakgrunn, har hun masse erfaring etter årevis med eksperimentering. I 22 år har hun drevet Glassblåseriet bak i hagen på Stathelle. Mange bamblinger har gjennom tiden sikret seg drikkeglass, vaser, skåler og skulpturer - blåst og formet for hånd av kunstneren selv.  

Torsdag besøkte ordfører Hallgeir Kjeldal og varaordfører Torstein Dahl Anne-Mari hjemme i Torsvei. Begge er dypt imponert over det hun skaper og hva hun har fått til.  

- Det er flott å se Anne-Mari få denne anerkjennelsen, og det er veldig moro for Bamble at vi har en så dyktig og dedikert kunstner i kommunen vår, skryter Kjeldal.

Inspirert av naturen og klimaforandringer

Det er altså kunstmuseet KODE i Bergen som har kjøpt objektene Anne-Mari mottok pris for tidligere i år. Selv beskriver hun bidraget sitt, "Pingo", som en kommentar til klimapåvirkningene. Verket er inspirert av permafrosten og konsekvensene det vil få for miljøet dersom den tiner og miljøskadelige gasser slipper ut. Oppbyggingen i glasset visualiserer prosessen som utspiller seg under overflaten.

Bilder av "Pingo" kan du se på Glassblåseriet sin hjemmeside.