Hundre år med kulturhistorie fra Bamble

Sist oppdatert: 21. september 2021

Den enorme Walleutstillingen i Grindbakkenbygget på Stathelle forteller historien om en svært produktiv og kreativ slekt gjennom fire generasjoner.

Lørdag 4. september var den offisielle åpningen av Walleutstillingen – fire generasjoners kreative utfoldelse, som holder åpent ut oktober. Over hele 1500 kvadratmeter kan publikum vandre blant mangfoldige kunstneriske objekter i varierte uttrykksformer.

Historien starter med Bjarne og Anker Walle, aktive kunstnere og samfunnsborgere i Bamble siste halvdel av 1900-tallet. Brødrene var blant annet kjent for sine detaljerte utsmykninger og ofte humoristiske figurer i tre. Deres etterkommere har gått ulike veier, og nå stilles det ut et representativt utvalg av arbeidene til i alt 11 familiemedlemmer i den kreative slekta. I tillegg til treskjæringskunst, finnes det mengder av litteratur, malerier, fotografier, trykk og keramikk.  

Initiativtaker er filigransølvsmedmester Gry Grindbakken, som driver Galleri Grindbakken. Hun har lenge hatt en ønske om å løfte fram den unike kunst- og familiehistorien for nye generasjoner. Før sommeren arrangerte hun visning og verksted i utstillingslokalet for mange elever i Bamble-skolen. Sammen med Anette Kjellemyr er Gry også kunstnerisk ansvarlig for organiseringen av den storslåtte utstillingen.

Hele Walle-familien har gjennom felles dugnadsinnsats samlet inn gjenstandene som i dag kan beskues i Grindbakkenbygget.

Utstillingen er åpen torsdag 14.00-19.00 / lørdag 11.00-17.00 / søndag 13.00-17.00 til og med 31. oktober. Det vil avholdes ulike arrangementer i perioden.

 

Varaordfører Torstein Dahl foretok den offisielle åpningen og det ble fremført musikalske innslag med Bjarne Walles tekster.

Alle foto: Anette Skaugen Guldager