Åpnet farleden Gamle Langesund

Sist oppdatert: 15. desember 2022

I går var det offisiell åpning av leden gjennom Gamle Langesund som skal gi bedre fremkommelighet og økt sikkerhet for skipstrafikken.

Stor jobb

Utbedringen av farleden gjennom Gamle Langesund har bestått i å gjøre leden rettere, bredere og dypere, og for å få dette til har om lag 137.000 kubikkmeter med fjell blitt fjernet. Seilingsdistansen har også blitt redusert. Farleden har dobbelt løp og nye sjømerker og lykter.

SNORKLIPPING: Kystdirektør Einar Vik Arset klippet snoren. Havnedirektøren for Larvik havn, Jan Fredrik Jonas og havnedirektøren for Grenland havn, Torben Jepsen, holdt i båndet. (Foto: Hallgeir Kjeldal)

-Nå kan de første fartøyene seile gjennom farleden og det betyr en betydelig økning i sikkerheten i Grenlandsfjordene. Det er en stor dag for alt som skipes inn og ut av Grenland med fartøy, sier ordfører Hallgeir Kjeldal.

Leden gjennom Gamle Langesund er dermed nå åpen for seilas med fartøy på inntil 300 meters lengde, 32,5 meters bredde og 12,5 meters dypgående. I tillegg endres reglene som omhandler seilas i Helgerofjorden, Håøyfjorden og Kalvensundet slik at fartøy med inntil 13,5 meters dypgående kan bruke farvannet, informerer Kystverket om på sine nettsider.

 

Skal sikre trygg innseiling

Åpningen av leden er en del av prosjektet Innseiling Grenland. Kystverket har i flere år arbeidet med farledsprosjektet som skal sikre bedre fremkommelighet og bidra til å redusere risikoen for uhell for skipstrafikken inn til Grenland havn.

Les mer om prosjektet Innseiling Grenland her.

Bakgrunnen for prosjektet er den tunge satsingen for å utvikle Grenland havn til ei nasjonal servicehavn for enhetsgods med import til Østlandet og områder i Vest-Norge, skriver Kystverket på sine nettsider. På sikt vil dette helt klart medføre økt trafikk i innseilingen.

 

Flott åpning

Kystverket og Grenland havn IKS markerte åpningen med et eget arrangement i Langesund. Det var Kystdirektør Einar Vik Arset som klippet snoren. Havnedirektøren for Grenland havn, Torben Jepsen og havnedirektøren for Larvik havn, Jan Fredrik Jonas, holdt båndet.

Kystvaktas skip, Nornen, var første fartøy gjennom leden, tett fulgt av Belos  (Buksér og berging) og Kommunens skjærgårdstjeneste.

 

Flere bilder fra åpningen

Foto: Hallgeir Kjeldal og Finn Roar Bruun 

Gruppebilde ute (fra venstre): Havnedirektør for Larvik havn, Jan Fredrik Jonas,  kystdirektør Einar Vik Arset, havnedirektør for Grenland havn, Torben Jepsen, og ordfører Hallgeir Kjeldal.

Gruppebildet inne (fra venstre): Ordfører i Bamble Hallgeir Kjelldal, losoldermann Geir Henning Eikeland, havnedirektør Grenland havn, Torben Jepsen, og kystdirektør Einar Vik Arset. (Foto: Finn Roar Bruun)