Canadas fiskeriminister besøkte Bamble

Sist oppdatert: 30. juni 2023

Lørdag kom Canadas hav- og fiskeriminister Joyce Murray til Bamble. Målet med besøket var en omvisning på verdens største konstruksjon i termoplast, det lukkede oppdrettsanlegget Marine Donut.

FORAN DONUTEN (Foto øverst): De kanadiske gjestene satte stor pris på omvisningen på Marine Donut. Her oppstilt foran selve smultringen. (Foto: Magdalena Mianowicz)

Og smultringen, den gjorde inntrykk.


Henrykt over Bluegreen-konseptet

-Jeg var henrykt over å kunne komme hit og se utviklingen av Bluegreen-konseptet.
Laks utgjør en viktig industri i British Columbia på vestkysten av Canada og vi er i en overgang på vei bort ifra merdbasert oppdrett. Jeg er veldig glad for å se utviklingen til denne alternative løsningen som har et potensiale, sier fiskeriministeren.


Hav- og fiskeriministeren som også har ansvaret for den kanadiske Kystvakten var på Norgesbesøk, da hun tok seg tid til å komme hit fra Oslo for å besøke det lukkede oppdrettsanlegget som er under utvikling i Bamble.

 

STOLTE: Administrerende direktør i Bluegreen, Nils-Johan Tufte og ordfører Hallgeir Kjeldal viste stolt frem konstruksjonen og Bamble til hav- og fiskeriminister Joyce Murray.


En stolt ordfører

Ordfører Hallgeir Kjeldal ønsket den kanadiske fiskeriministeren velkommen.

-Jeg var veldig stolt i dag. Det er fryktelig moro at det skjer her i lille Bamble, da, sa han etter besøket.


Målet for Norgesbesøket var å fremme internasjonalt samarbeid innen havinnovasjon.


-Jeg har virkelig hatt glede av dette besøket, og jeg ser den sterke relasjonen mellom Norge og Canada. Det er en veldig viktig forbindelse som våre to land har. Jeg vet at vi også i fremtiden vil sette pris på Norge, og skape et enda dypere bånd, sier hun.

 

SER ETTER NYE LØSNINGER: Canadas fiskeriminister ser etter nye løsninger på oppdrettsannlegg som kan være aktuelle for Canada. Her sammen med Nils-Johan Tufte i Bluegreen. Bildet er fra innsiden av smultringen.


Ser etter nye alternativ


Det var nok ikke tilfeldig at besøket ble lagt til det lukkede oppdrettsanlegget i Bamble. Nylig bestemte den kanadiske regjeringen at lisenser til 15 oppdrettsanlegg i et spesielt område ikke ville bli fornyet. Årsaken skal være å beskytte villaksen.


Nå ser de etter andre alternativ for å kunne fortsette å drive med lakseoppdrett. At deler av den kanadiske regjeringen kommer til Bamble, sier sitt, mener ordfører Hallgeir Kjeldal.


-Det bare forteller om hvilket potensiale som ligger i det de får til her nede hos Bluegreen, tenker jeg. Det er jo kjempespennende. Jeg forstår at kanadiske myndigheter ser på muligheter til å avvikle dagens laksenæring i den forstand at de ikke ønsker åpne merder for det påvirker villaksen for mye.

 

STOR INTERESSE: Det var stor interesse for den nye konstruksjonen.


Et nytt industrieventyr?


-Da kan jo dette lukkede oppdrettsanlegget være starten på et industrieventyr, sier ordføreren.


Tanken er nemlig at Bluegreens nye konstruksjon skal bidra til mer miljøvennlig fiskeoppdrett, unngå lakselus, unngå rømming, samle opp slammet og samtidig levere kvalitetsfisk. Det er en tanke som faller i smak hos den kanadiske fiskeriministeren.


-Mitt inntrykk er at dette er forretningsfolk som virkelig forstår hvor viktig det er å beskytte miljøet, og at det er mulig å gjøre dette, og å drive med lakseoppdrett. Jeg er veldig glad for å se det, sier fiskeriministeren.


-Det virker absolutt som en mulighet først og fremst for British Columbia, men selvsagt også for østkysten vil det kunne være interessant, sier hun.

SAMLET: (Fra venstre:) Ambassadør Deirdre Kent, Nils-Johan Tufte fra Bluegreen, ordfører Hallgeir Kjeldal, hav- og fiskeriminister Joyce Murray, Viseminister Gibbons.

Flere års arbeid

Administrerende direktør i Bluegreen, Nils-Johan Tufte, bekrefter at det er flere års arbeid som ligger bak fiskeriministerens besøk.


-Vi har i flere år jobbet mot det kanadiske markedet. Vi har vært med å gi innspill til å utarbeide lisens-regimet og nye regelverk der borte. De er opptatt av teknologi i forhold til lukkede oppdrettsanlegg. Der har jo Norge kommet ganske langt, og vi har vært med på mye av det som har skjedd i Norge, forklarer Tufte.


Det var på en messe i Canada for tre uker siden at Tufte møtte blant annet den kanadiske fiskeriministeren og inviterte de over hit.


-Da sa de at neste gang de skulle til Norge så skulle de komme innom for å hilse på, og nå kom de hit. Det er moro, sier han.


-Jeg synes at det var veldig vellykket. De var veldig interessert, stilte mange spørsmål og hadde gode innspill. De gav mange signaler om at dette er noe som de også ønsker seg også i Canada, avslutter Tufte.