Håndtering av hageavfall
Sist oppdatert: 31. desember 2024
Dumping av hageavfall i naturen kan bidra til spredning av høyrisikoarter og regnes som forsøpling. Vær nøye med hvordan du håndterer avfall fra egen hage.
Slik håndterer du hageavfallet
Kompostere avfallet innenfor egen eiendomsgrense eller sørg for at det blir transportert til kommunens renovasjonsanlegg.
Hageavfall som inneholder fremmede arter skal sorteres for seg, og brennes eller varmebehandles. Liste over fremmede plantearter finnes hos Artsdatabanken: Fremmedartslista 2023 - Artsdatabanken
Ferdig sortert hageavfall leverer du gratis på Eik gjenvinningsstasjon.
Se åpningstider og annen informasjon om Eik - RIG
Derfor skal du ikke kaste avfallet i naturen
De fleste hageplanter innebærer ikke en fare for norsk natur, men det fins utenlandske planteslag som utvikler seg til å bli en problemart når de får spre seg. Hageavfall regnes derfor som forsøpling når det dumpes i naturen. Det medfører stor fare for spredning av fremmede arter som hagelupin, rynkerose og kjempebjørnekjeks, og ikke minst brunsnegler.
Fremmede arter gjør skade på naturen og økosystemer, og er en av de største truslene mot naturen ifølge Miljødirektoratet. Hageavfall sprer også sykdomssmitte til arter som vi ønsker å ta vare på.
Alle må bidra for å kontrollere og hindre spredningen av høyrisikoartene. Det er derfor svært viktig at alt hageavfall leveres til en godkjent avfallsplass. De har rutiner for å ivareta dette - både i forhold til utfordringen med fremmede arter og sykdommer. Der behandles også hageavfallet som en ressurs.
Les mer om bekjempelse av fremmedarter hos Statsforvalteren og i deres brosjyre om "Hagerømlinger"
Bildet øverst viser fremmedarten hagelupin. Foto: Hilde Kleppe Langva / Bamble kommune