Rekordmange besøkte Langøya
Sist oppdatert: 16. august 2024
Mer enn 6500 passasjerer besøkte Langøya i sommer, viser tall for skyttelbåten Langøy. Det er en økning på nesten 44 % fra fjorårets sesong.
PÅ ÅPNINGSDAGEN: Koggen Langøy var populær fra åpningsdagen.
Foto i saken: Anette Skaugen Guldager
-Begeistret for tilbudet
-Det er helt fantastisk, sier Anette S. Guldager fra kulturavdelingen i Bamble kommune. Hun har vært hoveddrivkraften for å få på plass transport for besøkende til Langøya om sommeren.
Skyttelferga var en suksess allerede i fjor. På åpningsdagen 23. juni i år var det en lang kø av folk som ventet på å bli fraktet over sundet. Selv om været ikke var spesielt godt, viser ferske passasjertall at langt flere benyttet seg av sommertilbudet, sammenlignet med året før.
-Tilbakemeldingene fra folk er et de er veldig begeistret for at tilbudet er etablert. Mange lokale har aldri vært å Langøya før, eller så har de ikke vært der på veldig mange år, forklarer hun.
SPENNENDE VANDRINGSTURER: Erine Amundal forteller om saltverkshistorien.
Fire hundre på en dag
Skyttelbåten koster 50 kr tur/retur for voksne, og er gratis for barn under 16 år. Den populære ordningen videreføres neste år, takket være økonomisk støtte fra Skagerrakstiftelsen og Telemark fylkeskommune.
- Mange er glade for at tilbudet er så rimelig som det er, og at koggen går i skyttel hver dag og nesten hele dagen, Det er et veldig tilgjengelig lavterskeltilbud som blir satt pris på av familier med barn, unge og eldre, sier hun.
På sommerens travleste dag fraktet koggen fire hundre passasjerer. Den dagen gikk «Langøy» hele 56 turer med passasjerer i løpet av dagen, noe som utgjør én tur hvert tolvte minutt.
-Jeg må berømme de skipperne som har være med i sommer og sørget for at det har vært hyggelig å være med på turen. De har jobbet veldig hardt og vi er veldig glade for at de har stilt opp, sier hun.
ÅPNET SOMMERSESONGEN: Varaordfører Lars Inge Rønholt var til stede under åpningen.
En båt med sjel
Mange trekker også frem at det som gjør turen enda mer spesiell, er at transporten består av en lokal trebåt som ble bygget på øya, at det er en båt med sjel.
POPULÆR: Koggen Langøy beskrives som en båt med sjel.
-Den er ikke så stor, det er plass til 11 passasjerer, noe som bidrar til at folk snakker sammen og blir kjent med hverandre på den lille turen, sier hun.
-Vi vet at mange har hatt sommerens opplevelse med dette tilbudet, og håper at de fortsetter å spre ordet videre, og vi gleder oss til å ønske de velkommen neste sommer, legger hun til.
VIKTIG HISTORIE: Tom Hovinbøle forteller om kalkfjellet.
Vandringsturer og trimbingo
I sommer har det også vært arrangert både trimbingo og vandringsturer med guide på Langøya, noe som har vist seg å slå an hos publikum.
Søndagsvandringene var arrangert som et prøveprosjekt av Bamble kommune med tilskudd fra Sparebankstiftelsen, og bestod av fem vandringer med ulike temaer:
1. Naturhistorie og minner fra barndom og oppvekst
2. Salt og saltverkets historie
3. Kalkfjell og kalkfjellets betydning for Grenlands utvikling
4. Viktigheten av beitedyr, og hvordan vi tilbakefører opprinnelig kulturlandskap for å ivareta utrydningstruede blomster og planter.
5. Blomster og bier, og villblomstenes kjærlighetsliv.
-Vandringen om blomster og bier var den mest besøkte, og handlet om et spesielt utvalg av sjeldne blomster som vokser på Langøya, forteller Anette.
–Alt dette bidrar til å øke befolkningens kunnskap og forståelse for hvorfor Langøya er helt spesiell. Da kan man glede seg enda mer over naturen, avslutter hun.
STOR INTERESSE: Statsforvalteren forteller om kulturlandskapet på Langøya.