Vedtak i navnesak

Sist oppdatert: 31. desember 2024

Statens kartverk har vedtatt at korrekt skrivemåte er Rugtvet og Mørke kjerra. Skrivemåten på de nye anleggene langs E18 blir Rugtvetkrysset og Mørke kjerr-brua.

RIKTIG SKRIVEMÅTE: Rugtvetkrysset og Mørke kjerr-brua er riktig skrivemåte mener Statens kartverk. (Arkivfoto: Hanne Hornsletten Brodén) 

Rugtvet skal skrives uten -d og Mørke kjerra skal skrives i to ord der kun det første har stor bokstav.

Statens kartverk presiserer at lov om stadnamn regulerer offentlig bruk av stedsnavn. Privatpersoner og bedrifter som ikke er heleide av det offentlige, er derfor ikke pålagt å følge vedtatte skrivemåter.

Dersom dette vedtaket blir stående uten at det blir påklagd, er Bamble kommune pliktig, etter reglene i stedsnavnloven, å ta i bruk vedtatt skrivemåte.

Bamble kommune vil komme tilbake til om navn på for eksempel Rugtvedtveien eller Rugtvedt skole bør endres.  

De personene som har klagerett, har fått tilsendt vedtaket med tilhørende klagefrist.

Les hele vedtaket fra Statens kartverk

Bakgrunn for saken

Det var i forbindelse med utbyggingen av E18 i 2019 gjennom Bamble at det oppstod et behov for navnsetting av to anleggskonstruksjoner, et kryss og en bru. Nye Veier AS foreslo navnene Rugtvedtkrysset og Mørkekjerrbrua.

Stedsnavn som inngår i navn på konstruksjoner får samme skrivemåte som primærnavnet, dermed valgte Statens kartverk å reise navnesak for å avklare rett skrivemåte for offentlig bruk på to stedsnavn i Bamble kommune.

Navnesaken ble sendt til uttalelse hos berørte grunneiere, Språkrådet og kunngjort på Bamble kommunes nettsider.

Når skrivemåten av et stedsnavn skal fastsettes for offentlig bruk, er hovedregelen at den lokale uttalen av navnet skal legges til grunn. Skrivemåten skal følge gjeldende norsk rettskriving, være praktisk og ikke skygge for meningsinnholdet i navnet.

Rugtvedt/Rugtveit/Rugtvet

Flere innbyggere i området uttrykte støtte for skrivemåten Rugtvedt, med henvisninger til bruk i skilt, skole og lokal tradisjon. Språkrådet anbefalte imidlertid skrivemåten Rugtvet, da den er mer i tråd med gjeldende rettskrivingsprinsipper. De fremhevet viktigheten av å bevare lokal uttale og tradisjon.

Kartverket vurderer at det ikke er tilstrekkelig grunnlag for å vedta skrivemåten Rugtvedt, da denne ikke samsvarer med norske rettskrivingsprinsipper, og den stumme "d-en" i "-tvedt" ikke er etymologisk begrunnet. Det er også svært liten tradisjon for at navneleddet etter rug skrives med dobbeltkonsonant, -tvett. Tvett har dessuten en annen betydning i norsk rettskriving; vask.

Kartverket fastsetter derfor skrivemåten Rugtvet som er den mest passende formen ifølge gjeldende regler og tradisjon for navnet.  

Mørke kjærra/Mørke kjerra/Mørkekjærra/Mørkekjerra

Flere innbyggere utrykte ulike meninger om skrivemåten. Språkrådet anbefalte skrivemåten Mørke kjerra, basert på uttale med to hovedtrykk og reglene om skrivemåte av norske stedsnavn. De påpekte at sisteleddet bør ha liten forbokstav fordi det er et appellativ.

Kartverkets vurdering er at det er få skriftlige kilder som støtter både ett og to ord, men fastsetter skrivemåten Mørke kjerra i to ord, i tråd med uttalen og skrivereglene. Første ledd får stor forbokstav, mens andre ledd er et fellesnavn.