Viste frem kunsten på Knutepunktet
Sist oppdatert: 31. desember 2024
Sist uke kunne utsmykkingen ved Knutepunktet endelig vises frem. – Jeg har aldri hatt en så fin åpning noen gang, utrykte kunstner Trude Vestby Nordmark fornøyd.
FORNØYDE: Konsulent Lise Bottolfs, ordfører Jon Pieter Flølo og kunstner Trude Vestby Nordmark var fornøyd avdukingen på Knutepunktet. (Foto: Magdalena Mianowicz)
Ordføreren holdt tale, stod for snorklippingen og kastet glans over arrangementet. Det var taler og musikkinnslag under åpningen, der kunsten ble presentert for aller første gang.
Utsmykkingen består av maneten Discomedusa som henger ned fra taket, i tillegg til noen mindre kunstinnslag rundt om på vegger på helsestasjonen og i kantina.
BLIKKFANG: Maneten Discomedusa utgjør en stod del av utsmykkingen på Knutepunktet.
-Unike som dere
Kunstner Trude Vestby Nordmark har kalt kunstverket «Discomedusa og de gode hjelperne».
- Det er brukerne som har inspirert meg, forteller hun. De gode hjelperne, det er dere, sa kunstneren i sin tale. Alle de gode hjelperne er laget i keramikk og de er unike som dere.
De små objektene er støpt i brent sand. Hvert enkelt objekt er glassert enkeltvis, brent i ovn og montert opp.
-Sammen utgjør de en art, slik som mennesker er en art, forklarer hun.
Hvor mye som skulle brukes på utsmykkingen av Knutepunktet var forhåndsbestemt. På landsbasis kan nemlig inntil 1,5 prosent av byggekostnadene av statlige bygg gå til utsmykking. I Bamble kommune blir en prosent av den totale byggekostnaden satt av til kunst.
Fikk selv velge kunsten
Selve prosessen med å få på plass utsmykkingen har tatt to år. Det ble dannet et kunstutvalg som bestod, ikke av kunsteksperter, men av vanlige folk som til daglig arbeider på Knutepunktet. Anne Hvål fra kulturkontoret ledet utvalget og forteller mer om prosessen.
-Telemark kunstsenter bidrog med en konsulent som hadde i oppgave å lytte til kunstutvalget for å høre, hva de ønsket og tenkte. Deretter ble de presentert for en rekke aktuelle kunstnere, og det var utvalget som valgte den kunstneren som de mente passet inn her.
Det er viktig at kunstinnkjøpet skal stå i stil til størrelsen på bygget.
-De som arbeider her på Knutepunktet har kommet med en del begrensninger på lyd og farger, og hvordan kunsten skal møte brukerne.
ANNE OG DE GODE HJELPERNE: Anne Hvål var leder for kunstutvalget. Her står hun foran kunnstinnslaget "de gode hjelperne".
En gave til alle
Hun skryter av utvalgets arbeid med denne prosessen.
- Den reisa som et sånt kunstutvalg gjør og hvor flinke kunstfaglig personene i utvalget blir når den prosessen er ferdig etter to år, det er helt fantastisk å være vitne til, sier hun.
-Da klarer de å definere mange forskjellige kunstutrykk, definere sjanger og de kan si så mye mer om kunst enn det de kunne tidligere.
Etter at kunstneren ble valgt, ble det laget en skisse som måtte godkjennes av utvalget. Deretter gikk kunstneren i gang med sitt arbeid noe som tok ca. ett år, mens utvalget tok en pause. Etter at utsmykkingen var ferdig montert, var det naturlig nok knyttet stor spenning til selve avdukingen.
- Det er en gave man får. Det er ikke bare vår gave, men en gave for alle som bor her, avslutter hun.