Invitasjon til åpent møte om Langøya
Sist oppdatert: 07. april 2025
Statsforvalteren inviterer til åpent møte på Halen gård onsdag 09.04.2025 kl. 18.00. Her får du vite mer om arbeidet med ny forvaltningsplan og besøksstrategi.
ÅPENT FOR ALLE: På infomasjonsmøtet vil du få vite mer om tiltak som er foreslått. og hvorfor disse tiltakene foreslås. (Foto: CLA)
Statsforvalteren har begynt arbeidet med å lage en forvaltningsplan for Langesundstangen naturreservat. Vi har også begynt arbeidet med å lage en besøksstrategi for Langøya landskapsvernområde.
Hele Langesundstangen ble vernet som et naturreservat i 2002. Naturreservater skal beskytte truet, sjelden eller sårbar natur. Hele Langesundstangen består av denne typen natur, med spesielt høy tetthet av nasjonalt truede og rødlistede arter. Gjennom vernet er denne verdifulle naturen sikret for framtidige generasjoner.
Mesteparten av Langøya ble vernet som et landskapsvernområde i 2006. Også dette er et vern for å sikre naturen for framtida, men med mer vekt på at deler av øya er et kulturlandskap. Det er spesielt høy tetthet av nasjonalt truede og rødlistede arter også på Langøya.
Da områdene ble vernet ble det vedtatt en del bestemmelser som gjelder spesielt for hvert område. Disse bestemmelsene går fram av verneforskriftene. Det er Statsforvalteren som er myndighet etter disse forskriftene, og som har ansvar for å ta vare på naturverdiene.
Forvaltningsplan og besøksstrategi
Selv om naturen i et område er vernet, er det flere ting som kan true naturen. Gjengroing skaper mer skygge der det tidligere var åpent og solrikt. Tråkk fra vanlig turgåing og annen bruk fører til at levesteder for rødlistearter blir borte. En forvaltningsplan viser hva som bør gjøres for å ta vare på naturen i området, og foreslår helt konkrete tiltak. Eksempler på slike tiltak er rydding av vegetasjon, skilting og merking av stier, og nye informasjonsplakater. For Langesundstangen finnes det ingen forvaltningsplan fra før. Denne er under arbeid nå.
For Langøya finnes det allerede en forvaltningsplan fra 2010. En besøksstrategi er under arbeid nå. Denne blir et tillegg til forvaltningsplanen. En besøksstrategi sier hvilke tiltak som bør gjennomføres for at turgåing og rasting kan foregå uten at rødlisteartene blir ødelagt.
Verneforskrifter for reservatet og landskapsvernområdet vil ikke bli endret gjennom dette arbeidet.
Hvilke nye tiltak kan bli foreslått?
For Langesundstangen kan blant annet følgende bli foreslått i den nye forvaltningsplanen:
-Unngå ytterligere skader på naturverdiene fra friluftsliv. Dette kan bety at bruksfrekvensen på Tangen ikke bør økes over dagens nivå.
-Omlegging av en del av Kyststien mellom Fortet og Furustranda. Målet er å få mindre tråkk på levesteder for rødlistearter.
-Nye skilt som forteller om sårbar natur ved Fortet, Furustranda og Smakkestranda. Hensikten er å fortelle turgåere hva de kan gjøre for å unngå å tråkke på rødlistearter.
-Beite med sau i deler av området på seinsommeren og høsten. Hensikten er å åpne opp i skog og kratt som nå er gjengrodd.
-Rydding av undervegetasjon for å få noe mer sollys ned på bakken noen steder.
Tiltak som kan bli foreslått i den nye besøksstrategien:
Tydeligere skille mellom bruksområder (til rasting og turgåing med mer) og områder som ikke tåler bruk fordi de er levested for rødlistearter.
-Nye skilt som forteller om sårbar natur flere steder. Blant annet om åpne kalkberg, sandstrender og slåtteenger. Hensikten er å fortelle turgåere hva de kan gjøre for å unngå å tråkke på sjeldne planter og andre organismer.
-Andre skilt og informasjon om den sårbare naturen i området.
Ingen av disse tiltakene er gjennomført ennå. Du kan få mer informasjon om de foreslåtte tiltakene, og hvorfor disse tiltakene foreslås, i informasjonsmøtet.
Åpent informasjonsmøte på Halen gård onsdag 9. april kl 18.00
Møtet er åpent for alle. Her kan du få mer informasjon om Langesundstangen og Langøya, og om arbeidet med ny forvaltningsplan og besøksstrategi. Møtet arrangeres i samarbeid med Bamble kommune.
Velkommen!