Kirkeverge i Bamble gjennom 20 år
Sist oppdatert: 15. april 2025
Astrid Thomasberg har vært kirkeverge i Bamble i 20 år. Nylig ble hun overrasket med en markering på et stabsmøte som var utenom det vanlige.
BLE FEIRET: Kirkevergen har til daglig kontor på rådhuset. Her i kirkestua i Langesund kirke der hun ble feiret i et eget stabsmøte. (Foto: Magdalena Mianowicz)
Kirkevergen ble først bekymret for at noe alvorlig hadde skjedd da flere av gravplassarbeiderne gikk ut før stabsmøtet, men snart forstod hun at det var en gledelig markering som var planlagt.
Stabsmøtet var som det pleier i kirkestua i Langesund kirke, men denne gangen kom overraskelsene en etter en. Det var taler, blomster, gratulasjoner, kake og opptredener fra de som arbeider med Astrid til daglig.
-Når jeg skjønte hva det var ble jeg overveldet og syns det var moro å bli feiret, forteller Astrid.
En uredd kirkeverge
Astrid Thomasberg begynte i jobben som kirkeverge i Bamble 1. mars 2005. Før den tid hadde hun jobbet som kirkeverge i Siljan, og på kirkesjefens konto i Porsgrunn.
Astrid har gjennom årene i Bamble satt sitt tydelige preg på stillingen ved å uredd sette i gang og lande store prosjekter, sammen med bl.a. prosjektleder Leiv Andre Kaalstad. Disse to har samarbeidet om bl.a. utvidelsen av Stathelle kirke (2011), utvidelsen av Eik gravlund (2019) og renoveringen av Bamble kirke (2024).
Opptatt av jobben
Hun liker tittelen «kirkeverge» godt – den sier tydelig hva jobben består i som er å legge til rette for at menighetsrådene kan drive sitt arbeid i kirkens bygg og arealer.
-Astrid pleier å si at «det hun er best til, er å finne andre som er bedre enn henne», og nøler ikke med å delegere ansvar og spørre om bistand, forteller Jorunn M. Werswick i Bamble kirkelige fellesråd.
-Hun er opptatt av å fortelle politikere og andre om alt som skjer i kirken, i tillegg til de tingene de fleste kjenner til, som gudstjenester, vigsler og gravferder, forklarer Jorunn.
-En blomsterbukett
Menighetene i Bamble har et stort og aktivt arbeid, som spenner fra de aller yngste til de eldste. Kirkens omsorgstjeneste - diakonien – er noe av det Astrid brenner for her i lokalmiljøet.
Hun er en handlekraftig og tydelig kirkeverge, men har også gjennom disse årene vist seg som en omsorgsfull og inkluderende leder, med stort hjerte for de ansatte.
-Hun pleier å omtale staben som en blomsterbukett, med forskjellige styrker og egenskaper, og også som et puslespill, hvor alle brikkene er like viktige, forteller Jorunn.
-Astrid pleier å si at gode ansatte ikke får lov til å slutte i jobben før hun selv blir pensjonist, så noen av kollegaene våre kan risikere å sprenge øvre aldersgrense med glans, sier hun.
Hovedpersonen selv beskriver de siste 20 årene som kirkeverge i Bamble som en lang og innholdsrik reise, en reise som heldigvis ikke er over ennå.
-Jeg har gjort alt fra å bygge stab til å restaurere listeført kirkebygg, et stort spenn i oppgaver. Jeg elsker mangfoldet i oppgaveløsningen i jobben min. Men uten «gjengen min», altså staben, så hadde jeg aldri klart å styre denne skuta. Staben er en svært viktig ressurs for at dette går bra, har så mye å takke de for, forteller hun.
Hun retter også en stor takk til alle samarbeidspartnerne i kommunen.
For alle – uavhengig av livssyn
Gravplassdriften er også noe som står Astrids hjerte nær. Hun er glødende engasjert for at gravplassene i kommunen skal fremstå som verdige og velstelte.
I denne rollen betjener kirken alle kommunens innbyggere, uavhengig av livssyn og tilhørighet til trossamfunn.
Det er derfor viktig og nødvendig at kirkevergekontoret ligger i nøytrale kontorer på Rådhuset, og at det er stort fokus på å behandle alle likt og profesjonelt.
Se flere bilder fra markeringen. Astrid Thomasberg og Jorunn M. Werswick hadde valgt samme antrekk den dagen, noe som var tilfeldig.