Langøya

Langøytangen FyrOm Langøya

Langøya danner sundet som har gitt byen Langesund sitt navn. Øya strekker seg 2,9 kilometer fra nord til sør og ligger bare et steinkast fra fastlandet. Den vakre øya ble gitt som testamentarisk gave og naturpark for befolkningen av Lorens Severin Scougaard i 1947.  Øyas intakte kystkulturlandskap og store artsmangfold medførte at den ble fredet som Landskapsvernområde i 2006.

Ta en tur til Langøya i sommer og opplev et unikt stykke norsk kystkultur med hvite badestrender, strandenger, kalkfuruskog og svaberg.

Transport

Besøk Langøya

Skyttelbåten «Langøy» frakter deg trygt over til Langøya. Båten går fra Cudrios brygge hver dag, fra og med søndag 23. juni - til og med 11. august 2024. Det er ei tresnekke bygget på øya og tar maks 11 personer per tur.

Båten koster kr. 50,- pr person tur/retur for voksne. Barn under 16 år er gratis. 

Skyttelbåten Langøy går alle dager, kl 11.00 – 22.00.

Møt opp på brygga og vent på tur.

NB: Båten har noe tilpasning, men egner seg ikke for rullestolbrukere. Da er fergetilbudet best å bruke. Se Helgeroaferjene

Informasjon om øyhopping

Langøya hovedgård

Langøya Hovedgård er en ærverdig bygning på idylliske Langøya like utenfor Langesund sentrum. Hovedgården har vært i bruk til restaurantdrift siden 2013.

Bamble kommune har en avtale med Kyrre Holm og Tina Grønvold om drift av restauranten på Langøya for sommeren 2024. Tina driver til daglig Mathjørnet Catering, og Kyrre driver Pizzahuset i Skien. I sommersesongen tar de fatt på forberedelsene for å tilby gjester mat og drikke på den tradisjonsrike hovedgården.  

Ønsker du å booke Langøya hovedgård til selskap eller bryllup? 

Telefon: 92 94 19 11 /  E-post Facebook

Fakta om Langøya

Les mer om Langøya - Wikipedia

Norgeskart

Gjestebrygge

Like ved hovedgården ligger en småbåthavn på 120 meter med flytebrygge, ferskvann og strøm. 

Last ned appen "Gomarina", og betal havneavgiften via denne.

Septikktømming.

Overnatting

Langesundsfjorden Kystlag i Langesund har siden 2005 lagt til rette for kystled-overnatting i Fyrmesterboligen. Huset har 4 rom med tilsammen 12 senger. Stue, kjøkken og bad er fellesarealer, og det er bio-toalett på utsiden. Det er lagt opp til enkel standard med selvbetjening.

Om leiepriser m.m.

Telt

Det er lov å telte på Langøya, og særlig sletta ved den nordre stranda er egnet for dette. Bestemmelser i Allemannsretten sier: «Telting er tillatt inntil 2 døgn om gangen på samme sted, og minst 150 meter unna bebodd hus eller hytte.»

For grupper som skoleklasser eller lignende som ønsker å telte må det søkes hos Fylkesmannen i Telemark i forkant pga. øyas vernestatus.

Friluftsliv og ferdsel

Kyststi

Bamble Turlag har anlagt blåmerket kyststi på Langøya. Stien er ca 4,5 km lang og gir en fin rundtur på øya fra nord til sør og tilbake igjen.

Kyststien på Langøya

Bålbrenning

Bålbrenning og bruk av grill/ engangsgrill er ikke tillatt på Langøya.

Kubeite

Det går kuer på sommerbeite på Langøya. De er viktige for å forhindre gjengroing og tilbakeføre kulturlandskapet på øya. Skulle du møte kuene på din vei så la dem være i fred og ikke gi dem mat. De skal spise gress og løv fra øya. Husk å lukke grinda etter deg når du går ut eller inn i beiteområdet.

La stå!

Alle planter, dyr og innsekter på Langøya er fredet. Det er ikke lov å høste, plukke eller fange noe på øya uten etter tillatelse fra fylkesmannen. Men bading og fisking er lov – og du kan lukte, og se og fotografere blomster og innsekter så mye du vil! Nyt naturen!

Flått

På 80 – og 90-tallet var Langøya beryktet for sine store forekomster av flått eller «skaumann». Etter mange års arbeid er flåttbestanden nå redusert til normalt nivå ved kysten. Blir du bitt av flått, så følg disse retningslinjene: Flåttbitt

Sist oppdatert: 25. juni 2024