Skolehelsetjenesten

Hvem er vi og hva gjør vi?
Skolehelsetjenesten er et gratis og frivillig tilbud til alle elevene på skolen.  Dette gjelder også elever som har grunnskoleopplæring i hjemmet.  Hver skole har sin helsesykepleier som er til stede på faste dager. Helsesykepleier er sykepleier med videreutdanning i helsefremmende og forebyggende arbeid. Fysioterapeut og lege er også tilknyttet skolehelsetjenesten.

Målet for skolehelsetjenesten er å fremme psykisk og fysisk helse, gode sosiale og miljømessige forhold og å forebygge sykdom og skade. Tjenesten arbeider aktivt sammen med skolen om å gi god helseinformasjon, og om å skape et godt lærings- og arbeidsmiljø for elevene. Elevene følges opp etter et fast program anbefalt av Helsedirektoratet, hvor vaksinering, helseundersøkelser, undervisning og veiledning, både individuelt og i grupper, inngår. Alle elever får tilbud om vaksinasjon ut i fra nasjonale retningslinjer.

Tjenesten har et friskfokus der vi ser like mye etter sterke sider hos eleven som etter risikofaktorer, problemer og sykdom.  Der barn, ungdom og familier strever er vi tilgjengelig for veiledning og oppfølging. Der det er aktuelt samarbeider vi blant annet med skole, psykisk helse, PPT, BUP, fastlege.

Ved behov for behandling av akutt sykdom eller skade, ta kontakt med fastlege eller legevakt.

De som arbeider i skolehelsetjenesten har taushetsplikt, jfr Helsepersonelloven.

 

Slik kan du kontakte helsesykepleier på de ulike skolene:

Kontakt pr telefon eller sms:

 Stathelle barneskole:  481 64 974
 Rugtvedt skole: 979 92 891
 Rønholt skole: 481 64 989
 Herre skole: 979 92 891
 Langesund barneskole: 481 65 096
 Bamble ungdomsskole: 48 16 49 62, 95 12 65 72
 Bamble helsestasjon, ekspedisjon: 35 96 51 65, betjent mandag til fredag, fra kl 08-15

Kontakt digitalt via Helsenorge:

Foresatte til elever under 16 år og elever fra 16 år og oppover kan bruke helsenorge.no for å kontakte skolehelsetjenesten.

Slik gjør du:

  • Logg deg inn på helsenorge.no
  • Hvis foresatt: Velg barnet det gjelder
  • Klikk på helsekontakter
  • Under helsekontakter finner du skolehelsetjenesten
  • Skriv en melding for å komme i kontakt med skolehelsetjenesten

Bedring av skolemiljøet

Helsetjenesten samarbeider med hjem, skole og andre instanser for å oppnå et best mulig miljø for elevene fysisk, psykisk og sosialt. Helsetjenesten har medansvar for at "Forskrift for miljørettet helsevern i barnehager og skoler" følges opp.

Tilrettelegging for barn og unge med spesielle behov

Helsetjenesten har medansvar for at barn og unge med behov for langvarige og koordinerte helse og/ eller sosiale tjenester får riktig hjelp og oppfølging. I samarbeid med hjemmet kan det opprettes ansvarsgruppe og/eller individuell plan.

Helseopplysning

Sammen med skolen deltar helsetjenesten med helseopplysning på forskjellige klassetrinn for elever i grupper og individuelt. Aktuelle temaer er for eks. livsstil – kosthold, aktivitet, hygiene, pubertetsutvikling, seksualitet og samliv, rusmidler, psykisk helse.

Helseundersøkelser

1.klasse : Samtale og undersøkelse hos lege og helsesykepleier. Rutinemessig måling høyde/vekt, helseundersøkelse, trivsel og psykisk helse.

8.klasse : Helseundersøkelse av alle med vekt på råd og veiledning individuelt. Måling vekt/høyde.

Råd og veiledning til foreldre

Foreldre er når som helst velkommen til å ta kontakt med skolehelsetjenesten for samtale eller spørsmål som gjelder barnet. 

Personalet i skolehelsetjenesten 

Det er helsesykepleier, lege, fysioterapeut og ergoterapeut tilknyttet skolehelsetjenesten. Helsesykepleier er tilstede faste dager i uken. Hun kan formidle kontakt med de øvrige i skolehelsetjenesten ved behov.

Taushetsplikt

Helsepersonell har taushetsplikt. Dersom det er nødvendig å bringe opplysninger videre, eller det er behov for tverrfaglig samarbeid,  ber vi om samtykke. Når barnet flytter til ny kommune sendes journalen videre til ny bokommune.

Vaksinasjoner

Elevene får tilbud om vedlikeholdsdoser av vaksiner som gis i samsvar med nasjonalt vaksinasjonsprogram. Det sendes melding via Helsenorge til foreldrene i forkant av vaksinasjon, og foreldre må sende svar i Helsenorge for å bekrefte at barnet skal ha vaksine. Alternativt sendes det med et skriv hjem som må undertegnes og returneres,  eller vi sender melding via Altinn eller Digipost. Alle flyktninger får også tilbud om vaksiner som de mangler. Dersom man mangler vaksiner fra barnevaksinasjonsprogrammet kan man få gratis vaksiner inntil man er 20 år.

2.klasse : Vaksine mot difteri- stivkrampe , kikhoste og polio
6.klasse : Vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR)
7.klasse : Vaksine mot humant papillomavirus HPV som kan gi infeksjoner og kreft. 2 doser i løpet av skoleåret 
10.klasse:Vaksine mot difteri- stivkrampe , kikhoste og polio

Sist oppdatert: 09. oktober 2024
Skolehelsetjenesten