Bamble bibliotek og litteraturhus

Bamble bibliotek og litteraturhus

Velkommen til Bamble bibliotek og litteraturhus. Vi er lokalisert på Stathelle. Mellom Rema 1000 og Brotorvet (Furustadveien). Biblioteksjef er Margunn Haugland

Kontaktinformasjon

Telefon: 35 96 56 50
E-post: biblioteket@bamble.kommune.no

Facebook

Åpningstider

Mandag: Stengt
Tirsdag: 10.00-19.00
Onsdag: 10.00-19.00
Torsdag: 10.00-19.00
Fredag: 10.00-16.00
Lørdag: 10.00-14.00

Meråpent alle dager: 07.00-23.00.

Digihjelpen

I høst lanserer Bamble kommune Digihjelpen, i samarbeid med Seniornett Grenland og frivillige. Digihjelpen er et tilbud for deg som trenger litt hjelp i den digitale hverdagen.

Hver torsdag mellom kl. 13-15 kan man få opptil én time gratis hjelp, hvor vi kan hjelpe deg med dine digitale utfordringer. Hjelpen kan du du få både hos oss på Bamble bibliotek og litteraturhus, og på Servicetorget på Bamble Rådhus, og er gratis for alle uansett alder.

Formålet med tilbudet, er å tilby hjelp til de som ikke står så sterkt i det digitale, og å styrke den generelle digitale kompetansen. I én-til-én hjelpen, vil vi være opptatt av skjermet hjelp og å ivareta din digitale sikkerhet.

I løpet av høsten vil vi tilby 3 ulike kurs som skal være med på å bygge grunnleggende digitale kunnskaper. Målet med disse kursene er å hjelpe de som mangler helt grunnleggende kunnskaper inn i den digitale hverdagen. Se vår facebook side eller kontakt oss for mer informasjon.

Kursene som blir satt opp er:

13. oktober: Lær å bruke datamaskin
10. november: Lær å bruke internett
8. desember: Lær å bruke e-post.

Påmelding skjer enten til biblioteket eller til servicetorget:
Bamble bibliotek og litteraturhus:
Telefon: 35 96 56 50
E-post: biblioteket@bamble.kommune.no

Servicetorget:
Telefon: 35 96 52 40
E-post: servicetorget@bamble.kommune.no

Du kan ta med eget utstyr eller låne utstyr på stedet. Trenger du hjelp med noe som krever innlogging; ha gjerne passord, kodebrikker o.l. klart, så sparer vi tid.

Losene langs Telemarkskysten - livet de levde og miljøet de skapte

Torsdag 6. oktober kl. 19.00. Losene langs Telemarkkysten på 1700- og 1800-tallet - om livet deres og miljøene de skapte. Var de fattige og druknet de fleste - myte eller sannhet?

Foredragsholdere: Helge Strømme og Roger Normann.

Arrangementet er gratis, men med plassbegrensning. Billett må reserveres på Tikkio.com

Hvor ønsker du å høre til? - et foredrag om tilhørighet og verdier

Mandag 10. oktober 17.30-19.00. Vi trenger hverandre, og vi trenger å kjenne at vi bidrar. Hva vil du bidra med?
Hva er dine verdier og styrker som kan lede deg mot mening og felleskap? Og hvordan overkomme hinder stopper deg fra å delta på de arena som du ønsker?

Temakvelden skal gi deg inspirasjon, forståelse og konkrete verktøy for å løfte blikket og skape mening.
Foredragsholder: Linda Gundersen-Aksnes og Henning Weider fra Frisk Bris / Frisklivssentralen Bamble.

Foredraget er gratis og passer for alle, men billett må reserveres via Tikkio.com.

Velkommen!

Høstferie 2022

Halloweenverksted

Lørdag 22. oktober. Velkommen til vårt årlige Halloweenverksted!
Du kan velge mellom oppstart kl. 10.30 eller 11.45. Reserver plass til første eller andre del via tikkio.com.
Vi stiller med utstyr og forslag til inspirasjon. Men slå deg gjerne løs med egne kreative kreasjoner.

Alt er selvfølgelig gratis!

Passer for barn fra 4 år, barn under 7 år må ha med en voksen. - Ha på klær som tåler glitter og lim.
Billetter gjelder alle som skal ha plass rundt bordene.

Lesestund

Lørdag 29. oktober kl. 11.00. Kirsten Skodvin leser. Passer best for barn fra tre år.
Arrangementet er gratis.
Velkommen!

Brevet fra Minnesota -i skyggen av den amerikanske drømmen

Torsdag 3. november kl. 19.00. Tidligere VG-journalist Jon Magnus tar oss med på en reise i nåtid og fortid på to kontinenter. Det hele starter da han finner et gammelt Amerika-brev på bunnen av en gammel kiste, stilet til et familiemedlem han ikke vet noe om. Han nøster opp i familiehistorien og vi følger to blant én million norske innvandrere som søkte lykken i Nord-Amerika. Han skildrer lange dager på prærien, i Nord-Dakota, Minnesota og senere i California. Slit og strev, kontinuerlige økonomiske bekymringer – og drømmer som aldri gikk i oppfyllelse.

Velkommen!

Billett 100 kr. Billetter kjøpes på tikkio.com eller i skranken på biblioteket.

Trylling med Erik Mogeno!

Lørdag 5. november kl. 11.00. Bli med på et magisk show med Erik Mogeno, hvor han byr på både trylling og buktaling!
Passer for barn fra 3 år og oppover.

Arrangementet er gratis for barn, og koster 30kr for voksne.

Billetter tilgjengelig på tikkio.com fra 5. oktober, kl. 10

William Nygaard - et liv for ytringsfriheten

Torsdag 10. november kl. 19.00. Er ytringsfriheten under press?
Vi ønsker velkommen til et møte med William Nygaard i samtale med Even H. Kaalstad. Tema for samtalen vil være ytringsfriheten og dens konsekvenser.

Drapsforsøket på forfatter Salman Rushdie 12. august 2022 har igjen vist oss skjønnlitteraturens voldsomme sprengkraft. Rushdie er sentral i kampen for ytringsfriheten.

William Nygaard, tidligere forlagssjef i Aschehoug, har betalt en høy pris for ytringsfriheten. 11. oktober 1993 ble han skutt og livstruende skadet utenfor sin bolig i Oslo. Drapsforsøket ble satt i sammenheng med utgivelsen av Salman Rushdies kontroversielle roman Sataniske vers. Even H. Kaalstad, kulturaktør og samtalepartner, har lang erfaring med forfattersamtaler og bokbad gjennom sitt firma EHK-kreativ og sin tidligere jobb i Aschehoug.

Arrangementet er et samarbeidsarrangement med Kimen litteraturfestival.

Arrangementet er gratis, men med plassbegrensning. Billett må reserveres på tikkio.com.

Øystein Wiik - en forfattersamtale om "Flammer og regn"

Torsdag 8. desember kl. 19.00. Den historiske romanen "Flammer og regn" bygger sin historie rundt krigshelten og skuespilleren Martin Linge. Et tidligere medlem av Kompani Linge møter tilfeldig på Rosemary Reed ved Linges grav, og gjennom deres samtaler og historier blir vi kjent med en av Norges største krigshelter, fra livet som spesialagent og dannelsen av Kompani Linge, og frem til hans død i raidet mot Måløy.

Øystein Wiik og Even H. Kaalstad kommer til Bamble bibliotek og litteraturhus for å holde en interessant samtale om "Flammer og regn - en roman om Martin Linge"

Arrangementet er gratis, men billetter må reserveres på tikkio.com

Advokatvakten

Har du et juridisk spørsmål du gjerne skulle hatt svar på?
Advokatvakten er et gratis tilbud hvor du kan møte opp og få inntil 30 minutters juridisk rådgivning av medlemmer av Advokatforeningen.

Advokatvakten er en onsdag i måneden på Bamble bibliotek og litteraturhus kl 17.00-19.00. Oppmøte senest kl. 17.00. Det er mulig å få kølapp fra kl 16.30.

Datoer for høsten 2022: 24.08, 28.09, 26.10, 23.11 og 14.12

Mange får avklart sitt juridiske spørsmål gjennom et besøk hos Advokatvakten. Ikke alle saker lar seg løse på 30 minutter, men mange bruker også Advokatvakten til å få avklart hvorvidt de har en sak de bør gå videre med og eventuelt få råd om hvordan de kan følge opp saken sin i fortsettelsen.

Du får best utbytte av et besøk på Advokatvakten dersom du har forberedt deg godt. Skriv gjerne ned spørsmålene dine på forhånd. Lag gjerne en oversikt over saken din der alle viktige henvendelser er skrevet ned og datert i riktig rekkefølge. Ta med brev og dokumenter som du mener er viktige for saken din og sorter dem etter dato.

Nettbetaling av purregebyr

Nå kan du betale purregebyr på nett. Logg deg inn på Min side eller i appen Bibliofil. Hvis du har et ubetalt purregebyr, vil det stå en melding på skjermen. Klikk på "Trykk her for å betale". Du kan selv velge om du vil betale med kredittkort knyttet til Visa, MasterCard, BankAxess eller Vipps.

Det er fortsatt mulig å betale purregebyr i skranken. 

PressReader

Bokbasen

Søk i bokbasen

Min side

Min side

Verdensbiblioteket

Verdensbiblioteket finner du e-bøker for voksne og barn på albansk, arabisk, bosnisk, kroatisk, serbisk, kurdisk, persisk, polsk, somali, thai, tigrinja og tyrkisk. Det er også et lite utvalg lydbøker på arabisk og persisk.

Verdensbiblioteket er gratis å bruke og åpent for alle i Norge, så lenge du besøker siden fra en norsk IP-adresse.

Du må opprette en brukerkonto med en e-postadresse, og deretter logge inn for å lese og lytte.

Filmoteket

Nå er det enkelt for deg som er privatperson å låne film med lånekortet ditt, uten at du trenger å oppsøke biblioteket. Hvis du har nasjonalt lånekort kan du nå strømme filmer til din skjerm, gjennom det nye bibliotektilbudet Filmoteket. Ved lån er filmen tilgjengelig i 48 timer, og kan sees når som helst og hvor som helst. Filmene kan sees på PC, Mac, nettbrett og smarttelefoner med Windows, iOS og Android og i alle kjente nettlesere. Ved lansering inneholder Filmoteket rundt 200 filmer, men innen utgangen av året skal tilbudet utvides til rundt 1000 filmer.

Opprett først en brukerprofil (med e-postadresse og selvvalgt passord). Velg Bamble i oversikten over bibliotek. Logg deg inn med lånernummer og Pin-kode. Det er den samme Pin-koden som du bruker til f.eks. Meråpent eller til appen Bibliofil. Hvis du ikke husker lånenummeret eller ikke har en Pin-kode; send oss en melding på e-post eller via Facebook.

Velg mellom Oscarvinnende spillefilmer, prisbelønte dokumentarer, filmatiserte bøker og etter hvert også serier. Utvalget består av norske, nordiske, europeiske og internasjonale titler som skal treffe alle aldersgrupper.

Digitalt nasjonalt lånekort

For noen av bibliotekets tjenester kreves det nasjonalt lånekort. Nå er det mulig å opprette et slikt lånekort digitalt. Gå til https://nb.bib.no/cgi-bin/m2

Tjenesten krever at man identifiserer seg ved hjelp av ID-Porten (MinID, BankID, m.fl.). Som digital nasjonal låner har man tilgang til bibliotektjenester som f.eks. Filmbib. For å få tilgang til e-bøker og e-lydbøker i BookBites må låneren ta kontakt med biblioteket via Facebook eller på e-post biblioteket@bamble.kommune.no.

BookBites

En ny, oppdatert versjon av appen ble lansert 17. august. Appen må installeres på nytt, men du får med deg alle lån og reserveringer. 

Den oppdaterte BookBites-appen kan nå lastes ned i App Store og Google Play.

I appen BookBites kan du låne e-bøker og e-lydbøker.

1. Last ned appen till nettbrett eller smarttelefon fra Google Play eller App Store.
2. Opprett en bruker. Lag et passord. Velg bibliotek.
3. Logg deg inn med lånenummer og Pin-kode. Det er den samme Pin-koden du bruker til f.eks. Meråpent eller til appen Bibliofil. Hvis du ikke husker lånenummeret eller ikke har en Pin-kode; send oss en melding.

Lånetiden er 3 uker og du kan maks låne 3 e-bøker samtidig.

Her kan du se video som viser hvordan du oppretter en bruker i BookBites: Opprette bruker

Utlån av sportsutstyr

Biblioteket har et bredt utvalg av sportsutstyr som lånes ut. Her kan barn og ungdom med familie som er bosatt i Bamble kommune, låne helt gratis.
Åpningstidene er de samme som bibliotekets betjente åpningstider. Kom gjerne og lån senest 30 minutter før stengetid, da framfinning og utlån tar noe tid. Lånetid er 7 dager. Skoleklasser og større grupper oppfordres til å ta kontakt på forhånd.

Slalåm  Langrenn  Snøbrett Skøyter Hjelmer  Flytevester  Redningvester

Meråpent bibliotek

Meråpent bibliotek er en selvbetjentløsning utenom den betjente åpningstiden for lånere som har oppgradert bibliotekkortet sitt til nøkkelkort. Disse brukerne har adgang til lokalene fra klokka 07 til 23, hver dag hele året. Det må underskrives en kontrakt for alle som ønsker adgang. Selve adgangen skjer ved en innloggingsenhet på utsiden av biblioteket ved bruk av lånekort og PIN-kode. Tilbudet gjelder alle over 15 år. Barn har adgang i følge med voksne.
Les mer i Brosjyre Kontrakt

Biblioteksøk

Pressreader

Med appen «PressReader» kan du lese aviser fra mer enn 100 land på nettbrett, smarttelefon eller PC. Velg mellom over 3000 aviser og 2000 tidsskrifter på 60 forskjellige språk.

Last ned appen PressReader fra App Store eller Google Play. Eller gå til pressreader.com.
For å få tilgang må du ha vært koblet på bibliotekets trådløse nettverk (ITG-Gjest). Pressreader sitt innhold er da tilgjengelig 7 dager, uansett hvilket nett du er på. Deretter må man fornye tilgangen i biblioteket på ny. Ingen annen innlogging er nødvendig.

Du kan fornye tilgangen i alle bibliotek som tilbyr PressReader. Appen gir deg oversikt i «HotSpot Map» om avstand til nærmeste bibliotek.

Du får tilgang til bl.a. Aftenposten, Dagbladet og Varden. I tilleggg til mange lokalaviser.


Filmbib - bibliotekenes strømmetjeneste  for film

Filmbib gir alle med nasjonalt lånekort muligheten til å se norsk kort- og dokumentarfilm helt gratis ved å logge seg på med sitt nasjonale lånekort og PIN-kode. Filmbib inneholder kort- og dokumentarfilmer av nyere dato, men også filmer som går tilbake i tid. Les mer.

Telemark Samsøk

Telemark Samsøk

Selvbetjening

Appen Bibliofil er tilgjengelig for nettbrett og mobiltelefoner med nyere versjoner av Android og iOS. I appen kan du søke og bestille. Du ser hva biblioteket har og utlånsstatus (det vil si om boka står på hylla eller om den er utlånt).  Du har også full oversikt over dine lån og reserveringer. Lån kan enkelt fornyes. Med Bibliofil-appen på telefonen har du alltid tilgang til lånekortet ditt.

Start opp appen, velg bibliotek og logg inn på vanlig måte med lånernummer og PIN-kode/passord. 

Du kan også bruke nettsiden Min side for de samme tjenestene.

Kikkhullet

Purringer på SMSeller e-post. Det er mulig å få melding om forfalte lån på SMS eller e-post. Du kan selv endre type varsel i Min side, app eller kontakt bibliotekpersonalet.

Forhåndsvarsel om forfall på lån. Du kan få forhåndsvarsel på e-post eller SMS om lån som nærmer seg forfallsdato. Varsel vil bli gitt tre dager før forfall. Du kan selv sette opp forhåndsvarsel i Min side, app eller kontakt bibliotekpersonalet.

SMS-meldinger fra biblioteket Du kan få melding på SMS eller e-post når noe du har reservert er klar til avhenting på biblioteket. Tjenesten er gratis. Du kan selv endre varselinnstillinger i Min side eller app. Eller du kan si i fra til bibliotekpersonalet. 

Utlånsreglement

1. Lånerett Bibliotekets bøker og øvrige materiale stilles gratis til disposisjon for bibliotekets brukere. Alle som er bosatt i landet har lånerett ved biblioteket.

Lånetid

Bøker, lydbøker, o.l.   : 4 uker DVD                            : 1 uke Språkkurs                   : 8 uker
Bøker med venteliste kan ha kortere lånetid.

Ved utgått lånetid kan bøkene fornyes, dersom ingen andre står på venteliste. Fornying kan gjøres pr. telefon. Lån kan også fornyes inntil tre ganger av låner selv i Mappa Mi.

2. Lånekort Det utstedes personlig lånekort, og lånekortet skal alltid være med når du låner bøker. Det kreves legitimasjon ved utstedelse av lånekort.

  • Ved tap av lånekort må nytt lånekort bestilles. Dette koster kr. 10-.
  • For barn og ungdom under 15 år kreves det underskrift fra foresatte for å få lånekort.
  • Institusjoner må registreres ved en personlig ansvarshavende.
  • Låner plikter å melde adresseforandring.

3. Ansvar Låneren er ansvarlig for alt som lånes på hans eller hennes kort. Tapt eller ødelagt materiale må erstattes. Bøker og annet materiale må leveres tilbake innen lånetidens utløp. Ved overskridelse av lånetiden betales gebyr etter følgende satser:

 

  Voksne  

   Barn  

 1. purring

      40,-

   20,-

 2. purring

      60,-

   30,-

 3. purring

    100,-

   50,-


Dersom det lånte materialet ikke blir levert til tross for 3 purringer, vil saken bli sendt videre til inkasso og låneretten vil bli inndratt.

4. Reservering av utlånt materiale Bøker og annet materiale kan vanligvis reserveres. Låner får melding via post/e-post/sms om når det reserverte materiale kan hentes.

Internettreglement

Internettreglement

Hurtiglån

For at så mange som mulig skal få lest de nyeste og mest etterspurte bøkene, har vi begynt med "hurtiglån". Dette er bøker som biblioteket har lange ventelister på. Bøkene kan bare lånes i 10 dager, og de kan ikke reserveres eller fornyes. Du kan bare låne én hurtiglånsbok om gangen.

Det er også mulig å låne de samme bøkene på 4 ukers lån, men da må du stå på ventelister.

Her kan du se en liste over hurtiglånsbøkene.

Trådløst internett

Bamble bibliotek kan tilby trådløst Internett. Med din egen bærbare pc/nettbrett/smarttelefon kan du surfe gratis på nettet.

Slå på Wi-Fi på din enhet. Velg ITG-Gjest. Åpne en nettleser (Internettikon). Nå vil du se en innloggingsside.Skriv inn ditt mobilnummer. Nå vil du motta en kode på SMS til din telefon. Skriv inn koden du mottok. Trykk så på Login og du har nettforbindelse. Tilgangen gjelder i åtte timer.

Det trådløse nettet dekker hele bygningen, fra møterommet i underetasjen til hemsen.

Det er ikke mulig å ta utskrift fra det trådløse nettet.

Regler for bruk av bibliotekets trådløse nett

Regler

Tidsskrifter på Bamble bibliotek

Biblioteket har et bredt utvalg av tidsskrifter tilgjengelig.

Barn

I barneavdelingen finnes det billedbøker, lydbøker, tegneserier, filmer, enkle bøker som barna kan lese selv og bøker som barn og voksne kan lese sammen. Bøkene handler om dyr, biler, prinsesser, Star Wars og mye annet.

På biblioteket kan dere også leke og spille:

  • Vi har lekekjøkken, duplo, biler og garasje.
  • Vi har ulike type spill, brettspill, dataspill, Wii og Xbox.

Ungdom

  • Vi har egen ungdomsavdeling med sofakrok
  • Du kan spille X-box, Nintendo Wii og dataspill
  • Biblioteket er kjent for sin gode kakao!

Kildekritikk og nettvett

Hva du bør tenke på når du legger ut og finner informasjon på nettet

Ung.no Sjekkliste for kildekritikk fra nettstedet Ung

 

Slett meg Slettmeg.no er en tjeneste hos Datatilsynet som gir råd og veiledning for deg som ønsker å få slettet eller rettet uønskede opplysninger om deg selv på nett. Det kan være et bilde som er publisert uten samtykke, falsk brukerprofil eller spredning av uriktig informasjon. Det kan også være opplysninger du selv har publisert, og som du ønsker å få slettet.

Personale 

Margunn Haugland, biblioteksjef. E-post: margunn.haugland@bamble.kommune.no
Ragnhild Brænd, bibliotekar 
Karita Esse, bibliotekar 
Gunn Holien, bibliotekar
Tone Bjørnerud, konsulent

Sist oppdatert: 28. september 2022
Bamble bibliotek

Besøksadresse:

Krabberødstrand 14
3960 Stathelle