Bamble bibliotek og litteraturhus

Bamble bibliotek og litteraturhus

Velkommen til Bamble bibliotek og litteraturhus. Vi er lokalisert på Stathelle. Mellom Rema 1000 og Brotorvet (Furustadveien). Biblioteksjef er Margunn Haugland

Kontaktinformasjon

Telefon: 35 96 56 50
E-post: skranke@bamble.folkebibl.no

Facebook

Åpningstider

Mandag: Stengt
Tirsdag: 10.00-19.00
Onsdag: 10.00-19.00
Torsdag: 10.00-19.00
Fredag: 10.00-16.00
Lørdag: 10.00-14.00

Meråpent alle dager: 07.00-23.00.

Halloweenverksted

Lørdag 30. oktober kl. 10.30-13.00 kan du komme på halloweenverksted. For at flest mulig skal få delta, så har vi delt verkstedet opp i to runder. Reserver plass til første eller andre del via Tikkio.com kl. 10.30-11.45 eller kl. 11.45-13.00.

Passer for barn fra 4 år, barn under 7 år må ha med en voksen.
Ha på klær som tåler lim og maling.
Gratis!

Nettbetaling av purregebyr

Nå kan du betale purregebyr på nett. Logg deg inn på Min side eller i appen Bibliofil. Hvis du har et ubetalt purregebyr, vil det stå en melding på skjermen. Klikk på "Trykk her for å betale". Du kan selv velge om du vil betale med kredittkort knyttet til Visa, MasterCard, BankAxess eller Vipps.

Det er fortsatt mulig å betale purregebyr i skranken. 

Leseopplevelser

Tirsdag 9. november kl. 11.00-12.30. I Leseopplevelser -et litterært pusterom samles vi rundt en tekst. Du trenger ikke noen forberedelser eller forkunnskaper. Det er et fellesskap og den umiddelbare opplevelsen av litteraturen som står i fokus. Vi en liten gruppe på max 10 stk. som leser en novelle og et dikt sammen. Leseleder leser teksten høyt, så snakker vi om det vi har lest. Du kan velg å fortelle hva du opplever, eller du kan velge å bare lytte. Vi undrer oss sammen. Samtalen ledes av sertifisert leseleder Jorunn Johansen. Det er begrenset antall plasser, så vær rask! Påmelding skjer via Tikkio.com: https://tikkio.com/.../2548-bamble-bibliotek-og... Gratis deltakelse!

Leseopplevelser - et litterært pusterim. kl. 11.00-12.30. #lesforlivet, Bamble bibliotek & Litteraturhus

 

Lars Petter Sveen - en forfattersamtale

Torsdag 28. oktober kl. 19.00-20.00. Lars Petter Sveen har skrevet bøkene "Fem stjerner" og "Fem skuggar" der vi følger fem ungdommers flukt fra Somalia, gjennom Afrika, og vil krysse Middelhavet for å komme til Europa og Norge. De prøver å holde sammen, men hvordan skal de overleve i en verden der ingen vil ha dem. Og hvordan skal de leve videre med det de har opplevd og overlevd.

For disse bøkene har Sveen fått strålende anmeldelser og er kveldens utgangspunkt for samtalen med Even H. Kaalstad. Sakt om bøkene: «Den beste flyktningromanen som har blitt skrevet i Norge. Lars Petter Sveen har skrevet en tett og spennende roman om fem somalieres flukt til Norge. Litterært står han også i en klasse for seg.» Marius Wulfsberg, Dagbladet (terningkast 5).
 
Gratis inngang, men billett må bestilles via Tikkio.com
Foreløpig har vi kun 40 plasser, men det kan økes når datoen nærmer seg.
Det blir salg og signering av bøker.
 
Forfatter Lars Petter Sveen er en anerkjent forfatter som har blitt tildelt Tarjei Vesaas' debutantstipend, Aschehougs debutantstipend og Sunnmørsprisen.
 
Even H. Kaalstad er samtaleleder. Han driver sitt eget firma EHK-kreativ som i hovedsak jobber innenfor kulturfeltet. Even har lang erfaring som konferansier, møteleder og talkshow-vert. I mange år har han jobbet med forfattere og forfatterarrangement i forbindelse med sin tidligere jobb i Aschehoug forlag.
 
Arrangementet er støttet av Fritt ord, og er en del av arrangementsserien Krigens mange ansikter.
Foto av Lars Petter Sveen: Tine Poppe
Foto av Even H. Kaalstad: Øystein Westlie
 

Griseflax

Torsdag 4. november kl. 19.00-20.00. Helene Uri og Ali Mohammed i samtale om norske ord og uttrykk.
Det å lære et nytt språk, er både krevende og spennende. Det handler ikke bare om ordene vi bruker, men også den sammenhengen ordene er brukt i. Norske ord og uttrykk er selve krydderet i det norske språket, men kan det også være med på å skape forvirring og misforståelser, både blant de som skal lære norsk og de av oss som har norsk som morsmål?

Gratis inngang, men alle må reservere billett via Tikkio.com på forhånd! https://tikkio.com/.../2548-bamble-bibliotek-og...
 
Smittevernreglene gjør at det er begrensinger i antall billetter. Foreløpig har vi kun 40, men det kan økes når datoen nærmer seg. Det blir salg og signering av bøker.
 
Helene Uri er forfatter og språkviter. Hun har doktorgrad fra Universitetet i Oslo og er nå professor II i kreativ skriving ved Norsk barnebokinstitutt.
Hun har utgitt både faglitteratur, barne- og ungdomsbøker og romaner for voksne. For boka Hvem sa hva – kvinner, menn og språk, fikk hun Brageprisen i 2018. Helene Uri er også Aftenpostens faste språkspaltist.
 
Ali Mohammed kom til Norge i 2012 og merket tidlig at språket var veldig viktig for integreringen. Spesiell interesse fikk han for norske ord og uttrykk og startet arbeidet med å oversette og forklare disse på sitt eget språk, somali. Dette førte til utgivelse av boken "Griseflax" i 2020. En bok som fikk mye oppmerksomhet fra media.
 
Even H. Kaalstad er samtaleleder. Han driver sitt eget firma EHK-kreativ som i hovedsak jobber innenfor kulturfeltet. Even har lang erfaring som konferansier, møteleder og talkshow-vert. I mange år har han jobbet med forfattere og forfatterarrangement i forbindelse med sin tidligere jobb i Aschehoug forlag.
 

Jan Kjærstad - en forfattersamtale

Torsdag 11. november kl. 19.00-20.00. 

Kjærstad kommer for å snakke om sin nye roman, En tid for å leve. Romanen handler om alt vi ikke vet om hva som vil skje til neste år. Og om vår tids jag etter oppmerksomhet. Hedda Christine Foss spiller hovedrollen i Ibsens stykke, og nå står hun på scenen med en pistol - ladd med skarpe skudd. I salen sitter en forhenværende kjæreste, en forhatt kritiker og på første rad sitter landets statsminister. Er det fremdeles Ibsens tid? Eller er det tid for hevn?

I samtale med Even H. Kaalstad får vi høre mer om boken og om hvordan det er å skrive roman om dagsaktuelle tema.
Billett kjøpes via Tikkio.com. Kr. 100,- pr. stk. Første mann til mølla - smittevernreglene gjør at det er begrensinger i antall billetter. Foreløpig har vi kun 40 billetter, men det kan økes når datoen nærmer seg. Det blir salg og signering av boken.
 
Jan Kjærstad er regnet som en av Nordens fremste forfattere, først og fremst på grunn av sine nyskapende romaner. Kjærstad har embetseksamen i teologi og debuterte i 1980 med novellesamlingen "Kloden dreier stille rundt". I tillegg til sine romaner har han skrevet billedbøker og essaysamlinger og har mottatt en rekke utmerkelser og priser for sitt forfatterskap.
 
Even H. Kaalstad er samtaleleder. Han driver sitt eget firma EHK-kreativ som i hovedsak jobber innenfor kulturfeltet. Even har lang erfaring som konferansier, møteleder og talkshow-vert. I mange år har han jobbet med forfattere og forfatterarrangement i forbindelse med sin tidligere jobb i Aschehoug forlag.

Foto av Jan Kjærstad: Fartein Rudjord
Foto av Even H. Kaalstad: Øystein Westlie
 

Vikingtid i Vestmar -du bor i historien!

Torsdag 18. november kl. 19.00-20.00. Bamble – Vestmar – du bor i historien!
I Bamble er det gjort flere spennende funn fra vikingtiden. Vi får et innblikk i noen av disse funnene, og hva de kan fortelle om hvordan vikingene levde og tenkte innen handel, politikk og religion. Resultatene av arkeologiske undersøkelser gjort de siste tiårene viser at området er helt sentral for framveksten av handelen med Europa.

Brynestein fra Eidsborg og jernproduksjon var med på å skape den epoken vi kjenner som vikingtid. Det er heller ikke en tilfeldighet at det er her vi finner de første sporene av den tidligste kristningen av Norge på 900-tallet.
 
Foredragsholder: Professor – Bjørn Bandlien underviser i middelalder og vikingtid, og er også interessert i kultur- og kjønnsforskning. Har middelalderhistorie som sitt spesialfelt og arbeider som professor ved USN Handelhøyskolen, Institutt for økonomi, historie og samfunnsvitenskap, Campus Vestfold. Har skrevet en rekke bøker og artikler innen fagkretsen vikinghistorie, middelalderhistorie, korstog og kulturelle møter.

Arrangementet er et samarbeid mellom Vestmar Vikinglag og Bamble bibliotek og litteraturhus.

PressReader

Advokatvakten

Har du et juridisk spørsmål du gjerne skulle hatt svar på? Advokatvakten er et gratis tilbud hvor du kan møte opp og få inntil 30 minutters gratis advokathjelp av medlemmer av Advokatforeningen. Oppmøte senest kl. 17. Kølapp deles ut fra kl. 16.30.

Med inntil en halv times gratis konsultasjon kan en advokat hjelpe deg med å avklare om du har et juridisk problem og gi enkle råd om dette. Har du behov for ytterligere advokatbistand, vil du bli henvist til advokat på vanlige vilkår. Du får best utbytte av et besøk på Advokatvakten dersom du har forberedt deg godt. Skriv gjerne ned spørsmålene dine på forhånd. Lag gjerne en oversikt over saken din der alle viktige henvendelser er skrevet ned og datert i riktig rekkefølge. Ta med brev og dokumenter som du mener er viktige for saken din og sorter dem etter dato.

Datoer høsten 2021, onsdager fra kl 17.00-19.00: 25.08, 22.09, 20.10, 17.11 og 15.12.

Bokbasen

Søk i bokbasen

Filmoteket

Nå er det enkelt for deg som er privatperson å låne film med lånekortet ditt, uten at du trenger å oppsøke biblioteket. Hvis du har nasjonalt lånekort kan du nå strømme filmer til din skjerm, gjennom det nye bibliotektilbudet Filmoteket. Ved lån er filmen tilgjengelig i 48 timer, og kan sees når som helst og hvor som helst. Filmene kan sees på PC, Mac, nettbrett og smarttelefoner med Windows, iOS og Android og i alle kjente nettlesere. Ved lansering inneholder Filmoteket rundt 200 filmer, men innen utgangen av året skal tilbudet utvides til rundt 1000 filmer.

Opprett først en brukerprofil (med e-postadresse og selvvalgt passord). Velg Bamble i oversikten over bibliotek. Logg deg inn med lånernummer og Pin-kode. Det er den samme Pin-koden som du bruker til f.eks. Meråpent eller til appen Bibliofil. Hvis du ikke husker lånenummeret eller ikke har en Pin-kode; send oss en melding på e-post eller via Facebook.

Velg mellom Oscarvinnende spillefilmer, prisbelønte dokumentarer, filmatiserte bøker og etter hvert også serier. Utvalget består av norske, nordiske, europeiske og internasjonale titler som skal treffe alle aldersgrupper.

Digitalt nasjonalt lånekort

For noen av bibliotekets tjenester kreves det nasjonalt lånekort. Nå er det mulig å opprette et slikt lånekort digitalt. Gå til https://nb.bib.no/cgi-bin/m2

Tjenesten krever at man identifiserer seg ved hjelp av ID-Porten (MinID, BankID, m.fl.). Som digital nasjonal låner har man tilgang til bibliotektjenester som f.eks. Filmbib. For å få tilgang til e-bøker og e-lydbøker i BookBites må låneren ta kontakt med biblioteket via Facebook eller på e-post skranke@bamble.folkebibl.no.

Min side

Min side

BookBites

En ny, oppdatert versjon av appen ble lansert 17. august. Appen må installeres på nytt, men du får med deg alle lån og reserveringer. 

Den oppdaterte BookBites-appen kan nå lastes ned i App Store og Google Play.

I appen BookBites kan du låne e-bøker og e-lydbøker.

1. Last ned appen till nettbrett eller smarttelefon fra Google Play eller App Store.
2. Opprett en bruker. Lag et passord. Velg bibliotek.
3. Logg deg inn med lånenummer og Pin-kode. Det er den samme Pin-koden du bruker til f.eks. Meråpent eller til appen Bibliofil. Hvis du ikke husker lånenummeret eller ikke har en Pin-kode; send oss en melding.

Lånetiden er 3 uker og du kan maks låne 3 e-bøker samtidig.

Utlån av sportsutstyr


Det er for tiden kun flyte- og redningsvester som lånes ut på grunn av smittevern.

Biblioteket har et bredt utvalg av sportsutstyr som lånes ut. Her kan barn og ungdom med familie som er bosatt i Bamble kommune, låne helt gratis.
Åpningstidene er de samme som bibliotekets betjente åpningstider. Kom gjerne og lån senest 30 minutter før stengetid, da framfinning og utlån tar noe tid. Lånetid er 7 dager. Skoleklasser og større grupper oppfordres til å ta kontakt på forhånd.

Slalåm  Langrenn  Snøbrett Skøyter Hjelmer  Flytevester  Redningvester

Meråpent bibliotek

Meråpent bibliotek er en selvbetjentløsning utenom den betjente åpningstiden for lånere som har oppgradert bibliotekkortet sitt til nøkkelkort. Disse brukerne har adgang til lokalene fra klokka 07 til 23, hver dag hele året. Det må underskrives en kontrakt for alle som ønsker adgang. Selve adgangen skjer ved en innloggingsenhet på utsiden av biblioteket ved bruk av lånekort og PIN-kode. Tilbudet gjelder alle over 15 år. Barn har adgang i følge med voksne.
Les mer i Brosjyre Kontrakt

Biblioteksøk

Pressreader

Med appen «PressReader» kan du lese aviser fra mer enn 100 land på nettbrett, smarttelefon eller PC. Velg mellom over 3000 aviser og 2000 tidsskrifter på 60 forskjellige språk.

Last ned appen PressReader fra App Store eller Google Play. Eller gå til pressreader.com.
For å få tilgang må du ha vært koblet på bibliotekets trådløse nettverk (ITG-Gjest). Pressreader sitt innhold er da tilgjengelig 7 dager, uansett hvilket nett du er på. Deretter må man fornye tilgangen i biblioteket på ny. Ingen annen innlogging er nødvendig.

Du kan fornye tilgangen i alle bibliotek som tilbyr PressReader. Appen gir deg oversikt i «HotSpot Map» om avstand til nærmeste bibliotek.

Du får tilgang til bl.a. Aftenposten, Dagbladet og Varden. I tilleggg til mange lokalaviser.


 

Filmbib - bibliotekenes strømmetjeneste  for film

Filmbib gir alle med nasjonalt lånekort muligheten til å se norsk kort- og dokumentarfilm helt gratis ved å logge seg på med sitt nasjonale lånekort og PIN-kode. Filmbib inneholder kort- og dokumentarfilmer av nyere dato, men også filmer som går tilbake i tid. Les mer.

Telemark Samsøk

Telemark Samsøk

Selvbetjening

Appen Bibliofil er tilgjengelig for nettbrett og mobiltelefoner med nyere versjoner av Android og iOS. I appen kan du søke og bestille. Du ser hva biblioteket har og utlånsstatus (det vil si om boka står på hylla eller om den er utlånt).  Du har også full oversikt over dine lån og reserveringer. Lån kan enkelt fornyes. Med Bibliofil-appen på telefonen har du alltid tilgang til lånekortet ditt.

Start opp appen, velg bibliotek og logg inn på vanlig måte med lånernummer og PIN-kode/passord. 

Du kan også bruke nettsiden Min side for de samme tjenestene.

Kikkhullet

Purringer på SMSeller e-post. Det er mulig å få melding om forfalte lån på SMS eller e-post. Du kan selv endre type varsel i Min side, app eller kontakt bibliotekpersonalet.

Forhåndsvarsel om forfall på lån. Du kan få forhåndsvarsel på e-post eller SMS om lån som nærmer seg forfallsdato. Varsel vil bli gitt tre dager før forfall. Du kan selv sette opp forhåndsvarsel i Min side, app eller kontakt bibliotekpersonalet.

SMS-meldinger fra biblioteket Du kan få melding på SMS eller e-post når noe du har reservert er klar til avhenting på biblioteket. Tjenesten er gratis. Du kan selv endre varselinnstillinger i Min side eller app. Eller du kan si i fra til bibliotekpersonalet. 

Utlånsreglement

1. Lånerett Bibliotekets bøker og øvrige materiale stilles gratis til disposisjon for bibliotekets brukere. Alle som er bosatt i landet har lånerett ved biblioteket.

Lånetid

Bøker, lydbøker, o.l.   : 4 uker DVD                            : 1 uke Språkkurs                   : 8 uker
Bøker med venteliste kan ha kortere lånetid.

Ved utgått lånetid kan bøkene fornyes, dersom ingen andre står på venteliste. Fornying kan gjøres pr. telefon. Lån kan også fornyes inntil tre ganger av låner selv i Mappa Mi.

2. Lånekort Det utstedes personlig lånekort, og lånekortet skal alltid være med når du låner bøker. Det kreves legitimasjon ved utstedelse av lånekort.

  • Ved tap av lånekort må nytt lånekort bestilles. Dette koster kr. 10-.
  • For barn og ungdom under 15 år kreves det underskrift fra foresatte for å få lånekort.
  • Institusjoner må registreres ved en personlig ansvarshavende.
  • Låner plikter å melde adresseforandring.

3. Ansvar Låneren er ansvarlig for alt som lånes på hans eller hennes kort. Tapt eller ødelagt materiale må erstattes. Bøker og annet materiale må leveres tilbake innen lånetidens utløp. Ved overskridelse av lånetiden betales gebyr etter følgende satser:

 

  Voksne  

   Barn  

 1. purring

      40,-

   20,-

 2. purring

      60,-

   30,-

 3. purring

    100,-

   50,-


Dersom det lånte materialet ikke blir levert til tross for 3 purringer, vil saken bli sendt videre til inkasso og låneretten vil bli inndratt.

4. Reservering av utlånt materiale Bøker og annet materiale kan vanligvis reserveres. Låner får melding via post/e-post/sms om når det reserverte materiale kan hentes.

Internettreglement

Internettreglement

Hurtiglån

For at så mange som mulig skal få lest de nyeste og mest etterspurte bøkene, har vi begynt med "hurtiglån". Dette er bøker som biblioteket har lange ventelister på. Bøkene kan bare lånes i 10 dager, og de kan ikke reserveres eller fornyes. Du kan bare låne én hurtiglånsbok om gangen.

Det er også mulig å låne de samme bøkene på 4 ukers lån, men da må du stå på ventelister.

Her kan du se en liste over hurtiglånsbøkene.

Trådløst internett

Bamble bibliotek kan tilby trådløst Internett. Med din egen bærbare pc/nettbrett/smarttelefon kan du surfe gratis på nettet.

Slå på Wi-Fi på din enhet. Velg ITG-Gjest. Åpne en nettleser (Internettikon). Nå vil du se en innloggingsside.Skriv inn ditt mobilnummer. Nå vil du motta en kode på SMS til din telefon. Skriv inn koden du mottok. Trykk så på Login og du har nettforbindelse. Tilgangen gjelder i åtte timer.

Det trådløse nettet dekker hele bygningen, fra møterommet i underetasjen til hemsen.

Det er ikke mulig å ta utskrift fra det trådløse nettet.

Regler for bruk av bibliotekets trådløse nett

Regler

Tidsskrifter på Bamble bibliotek

Biblioteket har et bredt utvalg av tidsskrifter tilgjengelig.

Barn

I barneavdelingen finnes det billedbøker, lydbøker, tegneserier, filmer, enkle bøker som barna kan lese selv og bøker som barn og voksne kan lese sammen. Bøkene handler om dyr, biler, prinsesser, Star Wars og mye annet.

På biblioteket kan dere også leke og spille:

  • Vi har lekekjøkken, duplo, biler og garasje.
  • Vi har ulike type spill, brettspill, dataspill, Wii og Xbox.

Ungdom

  • Vi har egen ungdomsavdeling med sofakrok
  • Du kan spille X-box, Nintendo Wii og dataspill
  • Biblioteket er kjent for sin gode kakao!

Kildekritikk og nettvett

Hva du bør tenke på når du legger ut og finner informasjon på nettet

Ung.no Sjekkliste for kildekritikk fra nettstedet Ung

 

Slett meg Slettmeg.no er en tjeneste hos Datatilsynet som gir råd og veiledning for deg som ønsker å få slettet eller rettet uønskede opplysninger om deg selv på nett. Det kan være et bilde som er publisert uten samtykke, falsk brukerprofil eller spredning av uriktig informasjon. Det kan også være opplysninger du selv har publisert, og som du ønsker å få slettet.

Personale 

Margunn Haugland, biblioteksjef. E-post: margunn.haugland@bamble.kommune.no
Ragnhild Brænd, bibliotekar 
Karita Esse, bibliotekar 
Gunn Holien, bibliotekar
Jorunn Johansen, bibliotekar
Tone Bjørnerud, konsulent

Sist oppdatert: 15. oktober 2021
Bamble bibliotek

Besøksadresse:

Krabberødstrand 14
3960 Stathelle