Vi har alle et ansvar for å hindre forurensning og forsøpling i kommunen vår. Vi må jobbe sammen for å ta vare på miljøet og samfunnsverdiene våre.
Akutt forurensning
Hvem skal varsles? Ved akutt forurensning eller fare for akutt forurensning skal Brannvesenet kontaktes umiddelbart. Ring 110.
Det er også et interkommunalt utvalg mot akutt forurensning (IUA) Bamble kommune - IUA Telemark
Annen forurensing
Avløp
Hva utløser krav til utslippstillatelse i medhold av forurensningsforskriften § 12-5?
- Oppføring av nybygning eller endring av eksisterende bygning som medfører nytt utslipp av sanitært avløpsvann.
- Nye utslipp av gråvann fra bygning med innlagt vann.
- Etablerte utslipp er søknadspliktig dersom de økes vesentlig. En vesentlig økning av utslippet kan bero både på økning i mengde, endring i type utslipp og endring av utslippssted.
Les mer om utslippstillatelse for avløpsanlegg her: Bamble kommune - Private avløpsanlegg
Forsøpling
Kommunen bidrar på mange ulike måter for å redusere forsøplingen, men har begrensede ressurser til dette arbeidet. Forsøpling er et kollektivt ansvar der alle kan delta for å holde bygda vår ryddig og fri for søppel.
Ingen må tømme, etterlate, oppbevare eller transportere avfall slik at det kan virke skjemmende eller være til skade eller ulempe for miljøet (jfr. forurensningsloven § 28). Kontakt kommunen dersom du oppdager forsøpling i naturen.
Bamble kommune deltar i «Kystlotteriet» i regi av Miljøstiftelsen Elv og Hav. Søppelsekker og lodd til strandrydding kan hentes på servicetorget på rådhuset. Kystlotteriet - Elv og Hav
Lag, foreninger og andre frivillige kan melde sin interesse hos Rene Vassdrag Skagerrak for å bidra til rydding langs kysten i Bamble. Det er stilt penger til disposisjon som belønningsmidler for lag og foreninger som melder seg villige til å være med på denne ryddeaksjonen.
Søppel og kommunale friområder
Kommunen har søppelkasser på de meste brukte kommunale friområdene. På mindre brukte områder, langs stier og turveier, samt i marka forutsetter vi at folk tar med søppelet sitt hjem eller til nærmeste søppelkasse.
Søppel på privat eiendom
Søppel på privat eiendom er grunneiers ansvar. Kommunen kan med hjemmel i forurensingsloven pålegge grunneier å rydde opp søppel, dersom det kan virke skjemmende eller være til skade eller ulempe for miljøet.
Hageavfall
Hageavfall regnes dermed som forsøpling, på samme måte som dumping av annet avfall når det dumpes i naturen utenfor hager. Bestemmelsen gjelder også avfallsdisponering som ikke nødvendigvis medfører fare for forurensning, men som av estetiske grunner påvirker omgivelsene.
Det er i tillegg et problem med spredning av fremmede arter når hageavfall ikke håndteres riktig. Innbyggere har en aktsomhetsplikt når det kommer til å hindre spredning av fremmede arter som ofte befinner seg i hager. Fremmede arter gjør skade på naturen og økosystemer og er en av de største truslene mot naturen ifølge Miljødirektoratet.
Vil du melde inn ulovlig dumping av avfall? Ta kontakt med kommunen per e-post eller tlf.
- Hvordan håndtere hageavfall?
- Enten legg opp til å kompostere hageavfall innenfor egne eiendomsgrenser eller sørge for at avfallet blir transportert til kommunens renovasjonsanlegg
- Hageavfall som inneholder fremmede arter skal sorteres fra annet hageavfall, fordi det skal brennes eller varmebehandles. Liste over fremmede plantearter kan finnes hos Artsdatabanken (Fremmedartslista 2023 - Artsdatabanken). Eksempler på svartelistede hageplanter:
-Slirekneplantene, eks. parkslirekne
-Rynkerose
-Hagelupin
-Blankmispel
-Høstberberis
-Fagerfredløs
- Hageavfall som ikke inneholder fremmede arter er en betydelig ressurs som bør tas med til kommunale søppelfyllinger
- Det er gratis å kaste kvist og planter på kommunens deponi
Forurenset grunn
Hvis du skal gjennomføre bygge- og gravearbeider, må du vurdere om det er forurenset grunn der arbeidene skal foregå. I forurensningsforskriften (Forskrift om begrensning av forurensning (forurensningsforskriften) - Del 1. Forurenset grunn og sedimenter - Lovdata) finner du reglene for dette. Forurensningen kan være miljøgifter som tungmetaller eller oljeprodukter (organiske forbindelser). Er grunnen forurenset, må du lage en tiltaksplan som i de fleste tilfeller skal godkjennes av kommunen.