Skjermdumt: Norgeskart.no
Matrikkelen er det offisielle eiendomsregisteret. Du kan kreve å få rettet, endret eller tilføyd opplysninger i matrikkelen, hvis opplysningene er feil eller ufullstendige eller grunnlaget for registreringen er falt bort.
Hvis feilen stammer fra andre registre, som for eksempel grunnboken eller folkeregisteret, skal kravet sendes videre dit.
Les mer om matrikkelen på Kartverkets nettsider
Hva kan rettes eller endres?
- Feil og mangler ved eksisterende grenser eller eiendom
- Feil og mangler ved opplysninger om bygningene på eiendommen din
- Feil adresse eller manglende adresse
På norgeskart kan du se hva som er registrert på eiendommen din.
Les mer om feil grenser i eiendomskartet på Kartverkets nettsider.
Hvem kan kreve retting
- En part kan kreve retting når det blir dokumentert at opplysningene er urette eller ufullstendige, eller at grunnlaget for registreringen har falt bort, jf. matrikkellova § 26 tredje ledd første punktum.
- Kommunen kan rette opplysninger i matrikkelen som kommunen har ansvaret for, herunder endre eller legge til opplysninger, når det kan gjøres uten å holde oppmålingsforretning, jf. matrikkellova § 26 første ledd. De partene som blir berørt av en slik retting vil bli varselet av kommunen om hva rettingen i innebefatter.
Hvordan kreve retting i matrikkelen?
Du må dokumentere grunnlaget for kravet ditt om retting av opplysninger i matrikkelen. Hvis rettingen berører nabo, rettighetshaver eller andre parter, må du legge ved dokumentasjon for at disse samtykker i kravet om retting.
Fyll ut dette søknadsskjemaet og legg ved aktuelle vedlegg.
Send søknad
Du kan sende inn søknaden enten via e-post til postmottak@bamble.kommune.no eller som vanlig post til:
Bamble kommune
Postboks 80
3993 Langesund
Du kan også levere søknaden fysisk på Servicetorget i Bamble rådhus, Kirkeveien 12, 3970 Langesund.
Saksbehandling - Retting av eiendomsgrense eller matrikkelenhet
Opplysninger om grenser som er fastsatt i oppmålingsforretning (eller tilsvarende) kan bare rettes med grunnlag i ny oppmålingsforretning.
Kommunen vil vurdere om det foreligger en feil og om du har tilstrekkelig dokumentasjon for kravet ditt. Kravet til dokumentasjon vil avhenge av hva slags opplysninger det dreier seg om og hvordan opplysningene er hentet inn opprinnelig. Parter som endringen vil ha betydning for, skal underrettes.
Dersom kommunen finner at kravet for retting er oppfylt, vil vi forhåndsvarsle berørte parter om hva som skal rettes, med tre ukers frist til uttalelse. Etter utgått frist vil rettingen bli ført inn i matrikkelen. Matrikkelbrev sendes til hjemmelshaver / fester og andre berørte parter får tilsendt relevant matrikkelbrev.
Saksbehandling - Retting av bygningsinformasjon
Kommunen vil vurdere om nye opplysninger om bygningen samsvarer med hva som er godkjent av byggesaksavdelingen. Er de nye opplysningene korrekt, vil endringen bli ført inn i matrikkelen. Rapport fra bygningsinformasjon i matrikkelen sendes til eiendommens eier(e) etter rettingen.
Saksbehandling - Retting av adresse
Har boligen din fått endret adkomst, slik at adkomsten er fra en annen vei enn det adressen er, vil det ofte være behov for endring av offisiell adresse.
Kommunen vil da sende ut et forhåndsvarsel til eiendommens eier(e) om adresseendringen. Det gis tre ukers frist på tilbakemelding. Etter utgått frist blir adresseendringen registrert i matrikkelen og adressevedtak sendes til eier(e).
Les mer om adressering på kommunens nettside.
Rett i kartet (tjeneste fra Kartverket)
Kartverket har en tjeneste som heter «Rett i kartet».
Her kan du rette i turkart, stedsnavn, veier, adresser, melde inn nye turruter og melde feil i sjøkartet.
Saksbehandlingstid
Søknaden behandles fortløpende. Kommunen har 6 ukers frist fra vi har mottatt komplett søknad.
Hvis søknaden har mangler og vi ber om mer informasjon, vil tiden det tar fra vi etterspør informasjon til søknaden er komplett komme i tillegg.
Hva koster det?
Kommunen krever ikke gebyr for retting.
Klagemulighet
Vedtaket (matrikkelføringen) kan påklages i henhold til Matrikkelloven § 46 og Forvaltningsloven kapittel IV til VI. En eventuell klage må fremsettes skriftlig til kommunen innen 3 uker etter at underretting er mottatt.
Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.
Klage, sanksjoner, o.a. Matrikkelloven kapittel 9.
Tidsfrister og klage Matrikkelforskriften kapittel 6.
Lover og forskrifter
Retting av opplysninger i matrikkelen og sletting av matrikkelenhet Matrikkelloven § 26.
Retting, endring eller tilføying av opplysninger i matrikkelen mv. Matrikkelforskriften § 10.
Forvaltningsloven kapittel IV til VI